Owoc granatu uprawiany jest w ciepłej strefie klimatycznej, rośnie na drzewach, a dojrzały ma czerwoną, twardą skórkę. W środku skrywa rubinowe, soczyste nasiona, które nadają się do jedzenia. Znakomitym elementem codziennej diety jest też niezwykle aromatyczny sok z granatu.
Jak obrać granat?
Sok z granatu bywa dość problematyczny w praniu, dlatego warto opracować „bezplamową” metodę obierania tego owocu. Skuteczną i prostą jest nakrojenie granatu jak pomarańczy, a następnie zanurzenie go w misce z chłodną wodą i rozdzielenie wykrojonych ćwiartek.W ten sposób, nawet jeśli sok pryśnie, to do wody, a nie na ubranie. Pozostawienie go w wodzie na 15 minut sprawi, że ziarenka niemalże same wyskoczą z łykowatych skórek.
Inną metodą jest nacięcie korony owocu i delikatnie oderwanie łupiny. Następnie nakrojenie granatu wzdłuż zgrubień skórki (trochę jak w przypadku grejpfruta) i oderwanie poszczególnych cząstek.
Reklama
Właściwości owocu granatu
Owoc granatu to prawdziwa skarbnica antyoksydantów, które:
- walczą z wolnymi rodnikami,
- łagodzą stany zapalne,
- działają przeciwnowotworowo,
- odmładzają skórę.
Dzięki fitoestrogenom, sok i nasiona granatu zmniejszają skutki zespołu napięcia przedmiesiączkowego, a także – jak przekonują badacze – mogą hamować niektóre nowotwory, m.in. prostaty czy raka piersi.
Co ciekawe, granat przed wiekami był uznawany za owoc płodności, wysokiego libido i dobrego życia seksualnego. Do dziś w medycynie tybetańskiej używa się go do mikstur na potencję.
Reklama
Do czego wykorzystać granat?
Granat w kuchni ma naprawdę bardzo szerokie zastosowanie. Nasiona mają lekko kwaskowy posmak i piękny, bordowy kolor, dzięki czemu fantastycznie wieńczą dania zarówno słodkie, jak i wytrawne.
Są idealnym uzupełnieniem sałatek, a nawet sosów, a także zwieńczeniem kremowych ciast, tart i babeczek. Idealnie komponuje się także ze śniadaniowymi owsiankami. Jest też ciekawą alternatywą dla wysokokalorycznych przekąsek przed telewizorem.
Sok z granatu można pić jako element kilkudniowej kuracji oczyszczającej (3 razy dziennie po 50 ml) lub włączyć go do codziennej diety i spożywać niewielką szklankę do dowolnego posiłku.
Czytaj: