Hummus klasyczny – gotowanie ciecierzycy
Hummus klasyczny to pasta zrobiona z ciecierzycy, tahini (masy sezamowej), czosnku, soku z cytryny, wody i przypraw. Przepis ten można różnorako modyfikować, dodając do niego rozmaite składniki (warzywa, bakalie, jaka itd.), ale wówczas potrawy nie powinniśmy już nazywać hummusem, tylko pastą z ciecierzycy.
Jak zrobić hummus z ciecierzycy? Na początek trzeba odpowiednio ugotować ciecierzycę, by była miękka i dała się później zblendować na gładką, jednolitą masę. W tym celu dzień wcześniej groch (cieciorka to gatunek grochu) trzeba kilkakrotnie opłukać pod bieżącą wodą, a potem włożyć do garnka i zalać wodą tak, by jej poziom co najmniej dwukrotnie przekraczał poziom ciecierzycy. Zalaną cieciorkę trzeba pozostawić do namoczenia na 12 godzin, a po tym czasie odcedzić, ponownie opłukać pod bieżącą, zimną wodą, ponownie zalać i zagotować.
Aby ciecierzyca była odpowiednio miękka, należy gotować ją pod przykryciem przez około 1,5-2 godziny. Jeśli podczas gotowania na powierzchni pojawi się piana, trzeba ją zebrać. Po ugotowaniu, odcedzeniu i wystudzeniu cieciorka gotowa jest do przyrządzenia z niej hummusu.
Reklama
Pasta z ciecierzycy – przepis klasyczny
Co potrzebne jest do zrobienia klasycznego hummusu?
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy,
- 3 łyżki tahini,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny,
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
- 3 łyżki stołowe ciepłej wody,
- sól,
- pieprz,
- kmin rzymski,
- natka pietruszki.
Aby ułatwić sobie sprawę, można za jednym razem ugotować większą ilość cieciorki, a po wystudzeniu nadmiar poporcjować i zamrozić. Następnym razem wystarczy rozmrozić jedną porcję i można przystąpić do robienia pasty, z pominięciem czasochłonnego procesu gotowania grochu.
Jak zrobić domowy hummus?Jest to bardzo proste, jeśli dysponujemy blenderem (zarówno blender ręczny jak i kielichowy powinien poradzić sobie z tym zadaniem). Wszystkie składniki – oprócz natki pietruszki – umieszcza się w naczyniu i blenduje do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Natkę pietruszki trzeba posiekać i wymieszać z gotową już pastą.
Kiedy podczas blendowania okaże się, że pasta jest za gęsta, można dodać do niej więcej wody lub oliwy (według uznania).
Jeśli nie ma czasu na gotowanie ciecierzycy, można do zrobienia hummusu wykorzystać cieciorkę z puszki. Jak zrobić hummus z cieciorki z puszki? Dokładnie tak samo, jak z ugotowanej, tyle że przed dodaniem do niej reszty składników, trzeba dokładnie odcedzić ją z płynu, w którym znajduje się w puszce. Użycie cieciorki z puszki jest sporym uproszczeniem i świetnie się sprawdza np. przy niespodziewanej wizycie gości, kiedy trzeba przyrządzić coś na szybko.
Reklama
Jak zrobić hummus z ciecierzycy z innymi dodatkami?
Jak zrobić pastę z ciecierzycy, chcąc urozmaicić przepis dodaniem innych składników? Klasyczny przepis jest bardzo prosty i równie łatwo można go dowolnie wzbogacać i uatrakcyjniać. W ten sposób można ciągle delektować się różnymi smakami w przekąsce zrobionej na bazie tego samego przepisu.
Wariantów może być niemal nieskończenie wiele, ale niektóre z nich cieszą się większą popularnością. Dlatego warto wiedzieć:
Reklama
Jak zrobić hummus paprykowy?
Pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki to jedna z chętniej robionych wariacji na temat hummusu. Robi się ją dokładnie tak samo, jak oryginalny hummus, tyle że przed zblendowaniem należy do składników dodać podsmażoną paprykę (1-2 sztuki). Jak ją przygotować? Posiekać 1 średnią cebulę i 1-2 ząbki czosnku.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w grubą kostkę paprykę i poddusić przez kilka minut, aż zmięknie. Po tym czasie zdjąć patelnię z pieca i wszystko ostudzić. Podduszoną paprykę z cebulą, czosnkiem i oliwą przełożyć do naczynia, dodać ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, wodę i przyprawy (zachowując proporcję z przepisu na klasyczny hummus) i wszystko razem zblendować na gładką pastę.
Reklama
Jak zrobić hummus z soczewicy?
Pastę z soczewicy można zrobić, zastępując nią ciecierzycę, lub mieszając oba te warzywa razem. 100 g soczewicy trzeba starannie opłukać, wsypać do garnka, zalać wodą, dodać do smaku sól i pieprz oraz łyżkę oliwy. Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut.
Jeśli w paście ma się znaleźć i soczewica i cieciorka, należy zblendować soczewicę ze wszystkimi składnikami klasycznego hummusu. Jeśli soczewica ma zastąpić cieciorkę, pomijamy tę ostatnią i dodajemy tylko tahini, czosnek, sok z cytryny i wodę (ewentualnie przyprawy, ale to zależy od tego, jak mocno przyprawiona została soczewica podczas gotowania).
Reklama
Jak zrobić hummus z suszonymi pomidorami?
Do przygotowania hummusu z suszonymi pomidorami wykorzystuje się pomidory ze słoika, w zalewie. Do składników podanych w przepisie na klasyczny hummus wystarczy dodać pół słoiczka suszonych pomidorów. Można dodać pomidory razem z zalewą, wówczas zastąpi ona oliwę z oliwek. Wszystko razem blenduje się na gładką pastę. Pomidory nie wymagają żadnego wcześniejszego przygotowania, ponieważ są wystarczająco miękkie. Oliwę można dodać wedle uznania, jeśli pasta wyjdzie zbyt sucha.
Reklama
Jak zrobić hummus bez tahini?
Można powiedzieć, że hummus bez tahini to wersja fit pasty z ciecierzycy. Ziarna sezamu są co prawda bardzo zdrowe, ale dość kaloryczne, dlatego osobom dążącym do redukcji wagi zaleca się pominięcie masy sezamowej.
Aby zrobić hummus bez tahini, postępuje się dokładnie tak, jak podczas przygotowywania klasycznego hummusu, należy jedynie wykreślić pastę sezamową z listy składników. Hummus bez dodatku tahini może okazać się zbyt suchy (ziarna sezamu są oleiste), wówczas można dodać więcej oliwy lub ciepłej wody.