Z akcesoriów kuchennych potrzebne Ci będą:
- blender kielichowy lub ręczny. Im wyższej mocy, tym lepiej.
- sitko, nie musi być bardzo gęste.
- gaza (możesz ją zastąpić ścierką kuchenną).
- garnek
W kwestii składników sprawa jest jeszcze prostsza. Właściwych składników jest tylko dwa.
Domowe mleko sojowe — składniki:
- Około 200 g soi
- 4-6 szklanki (1,5 l) wody
- opcjonalnie, jeśli mleko domowe będzie w Twoim odczuciu zbyt mdłe, możesz dodać: cukier, ksylitol, syrop agawy, sól, sok z cytryny
Reklama
Przygotowanie:
- Przede wszystkim, zaopatrz się w wysokiej jakości ziarna soi. Nasiona te są bogate w białko, błonnik, witaminy grupy B, wapń, magnez i fosfor, dzięki czemu są bardzo zdrowe.
- Zalać wodą około 1 szklankę nasion soi. Odstaw je na minimum 8 godzin, najlepiej w temperaturze pokojowej.
- Następnie przepłucz soję bieżącą wodą, a potem odcedź.
- Przenieś namoczoną soję do blendera, dodając 4-6 szklanki wody (ilość wody zależy od preferowanej gęstości mleka). Miksuj na gładką konsystencję. Nasiona możesz także zmiksować zamiast w blenderze kielichowym, używając blendera ręcznego. Warto, aby urządzenie było wysokiej mocy, aby uniknąć przegrzania i spalenia, ale zalanie ziaren soi zimną wodą powinno obniżyć takie ryzyko do minimum.
- Rozlej miksowane ziarna soi do garnka. Gotuj mleko na średnim ogniu, mieszając, aby się nie przypaliło, a zmiksowane ziarno nie przywarło do garnka. Gdy zacznie się pienić, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 10-15 minut.
- Wyłącz palnik i pozostaw mleko do przestygnięcia.
- W międzyczasie przygotuj gazę lub sitko do odcedzenia mleka sojowego. Położyć gazę na sicie, a następnie wylewaj przestudzone mleko sojowe.
- Wyciśnij cały płyn z masy sojowej, używając rąk lub łyżki. Resztki soi, które zostaną na gazie, można wykorzystać do przygotowania np. pasztetów, "mielonego" z makaronem.
- Przelej przecedzone mleko sojowe do butelki lub innego naczynia. Domowe mleko sojowe można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
- Na sam koniec, opcjonalnie można dodać do smaku cukier, ksylitol, syrop agawy, sól lub sok z cytryny. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji.
Jak widzisz, aby przygotować mleko sojowe, nie potrzebujesz skomplikowanej aparatury. Mleko roślinne z soi możesz zrobić w domu przy użyciu akcesoriów
Reklama
Po przygotowaniu mleka sojowego
Domowe mleko sojowe sprawdzi się niemal wszędzie tam, gdzie mleko krowie, np. do kawy, herbaty, płatków śniadaniowych, ciast, deserów czy sosów. Osoby przyzwyczajone do picia sklepowego mleka sojowego mogą być zaskoczone pewną różnicą w smaku między mlekiem z kartonu a takim przygotowanym w domu.
- Przygotowanie mleka sojowego może stanowić dobrą wprawkę do przyrządzania innego mleka roślinnego. Mleko migdałowe przygotowuje się niemal tak samo.
- Przygotowane mleko sojowe zawiera mniej konserwantów i dodatków niż te dostępne w sklepach, co przekłada się na lepsze jego właściwości zdrowotne.
- Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie domowego mleka sojowego, pamiętaj, żeby regularnie myć używane naczynia i sprzęt, aby uniknąć rozwoju bakterii.
- Warto dodać, że mleko sojowe jest świetnym źródłem białka dla wegan i wegetarian, co sprawia, że warto wprowadzić je do swojej diety.
- Jeżeli chcesz, aby Twoje mleko sojowe było mniej intensywne, możesz je rozcieńczyć wodą, najprawdopodobniej około 3-4 szklankami. Eksperymentuj z proporcjami, aby uzyskać idealną konsystencję dla siebie w zależności od tego, jak bardzo kremową konsystencję i wyrazisty smak preferujesz.
- Ten przepis to także świetna baza do wykonania domowego tofu. Dla uzyskania odpowiedniego kształtu kostki warto użyć specjalnie do tego przeznaczonych prasek.
Przygotowane w domowych warunkach mleko sojowe daje pewność, że składniki są wolne od zbędnych konserwantów. Jeśli chcesz, możesz wykorzystać nawet soję z certyfikowanych BIO upraw, jednak wtedy całość może nie być już tak opłacalna pod względem finansowym. Na szczęście mleko sojowe sprzedawane w kartonowych opakowaniach dostępne jest w różnych przedziałach cenowych, z dodatkami smakowymi, w wersjach bez cukru, bezglutenowych i wszelkich innych wariantach, jakich możesz zapragnąć.