Sok z pomidorów już od początku XX wieku stanowi jeden z najbardziej wartościowych soków warzywnych. Od dawna jest sprawdzonym sposobem na wzmacnianie odporności, odchudzanie czy wspomaganie pracy wielu narządów. Ogromne bogactwo witamin i minerałów powoduje, iż powinien być stałym elementem diety.
Warto czerpać z jego właściwości, gdyż jest on wyjątkowo naturalnym „zdrowiem w słoiku”. Niektórzy robią sok pomidorowy z koncentratu, inni stawiają tylko na świeże pomidory. Warto poznać sposoby przygotowania takiego soku, aby wybrać dla siebie najprostszy i najwygodniejszy sposób jego przyrządzenia.
Jak zrobić sok pomidorowy?
Latem świeże i pachnące pomidory wykorzystywane są w kuchni przez każdego. Stanowią idealny dodatek do kanapek, sałatek czy sosów. Ale warto samodzielnie robić także domowy sok pomidorowy z pomidorów, aby dostarczać organizmowi wszelkie niezbędne składniki odżywcze i zdrowotne.
Jak zrobić sok z pomidorów, aby stał się stałym elementem codziennej diety? Oto jeden z przepisów:
- umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać dowolną ilość pomidorów,
- pokroić tak przygotowane pomidory, najlepiej na ćwiartki,
- oczyścić z gniazda i pozostałości po „ogonku”,
- zagotować oczyszczone pomidory w garnku z wodą (do 20 minut),
- dodać do tak przygotowanej masy odrobinę soli i innych przypraw, w zależności od upodobań gotującego (może być to czosnek, bazylia albo chili),
- ugotowane i doprawione pomidory przecedzić przez sitko bądź wycisnąć z nich sok w wyciskarce lub sokowirówce, albo zmiksować w blenderze,
- przelać do szklanki lub słoiczka.
Tak przygotowany sok ze świeżych pomidorów można od razu wypić albo przez jakiś czas (do kilkunastu godzin) przechowywać w lodówce. Jeśli taki sok ma dłużej czekać na spożycie, należy go odpowiednio spasteryzować. Warto także pamiętać, aby używać jak najmniej soli do przyprawiania soku pomidorowego. Warto zastępować ją innymi przyprawami.
Sok pomidorowy bez soli znacznie skuteczniej poprawia ciśnienie krwi, wzmacnia prawidłową pracę nerek i nie uszkadza śluzówki. Szkoda popsuć tak drogocenny sok warzywny nadmierna ilością soli. Można przecież ją zastąpić ostra papryka czy innymi ziołami.
Reklama
Jak zrobić sok pomidorowy na zimę?
Sok pomidorowy na zimę to bomba witamin i minerałów. Jest on idealnym uzupełnieniem zimowej diety, kiedy organizmowi brakuje pełnowartościowych świeżych warzyw i owoców. Zima to niekiedy trudny czas dla organizmu. Soki pomidorowe zwiększają odporność organizmu, dostarczając mu wielu witamin (A, B, K i C).
Korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego. Dość mocno wspomagają nerki i wątrobę do oczyszczania organizmu z toksyn. Sok pomidorowy stymuluje organizm do walki z wolnymi rodnikami. Dla wielu osób dodatkowym atutem jest wspomaganie odchudzania i zapewnianie poczucia sytości.
Jak zrobić sok pomidorowy z pomidorów na zimę? Oto prosty i szybki w wykonaniu przepis:
- umyć miękkie i soczyste pomidory, w dowolnej ilości,
- pokroić najlepiej na ćwiartki, aby je dokładnie zmiksować,
- gotować tak przygotowane pomidory przez 20 minut,
- zmiksować w sokowirówce lub w blenderze tak przygotowana masę (lub mocno przetrzeć przez sitko),
- gotować w ten sposób uzyskany sok do 45 minut na małym ogniu, delikatnie co pewien czas mieszając,
- w trakcie gotowania doprawiać do smaku (ograniczając sól do minimum i zastępując ją innymi przyprawami),
- przygotowany i ugotowany sok przelewać do słoików lub butelek, szczelnie zakręcając,
- wyłożyć przygotowany wcześniej garnek ściereczką, ustawić na niej soki z pomidorami, do góry dnem, zalać wodą do ¾ wysokości butelek lub słoików i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, odpowiednio go pasteryzując,
- odstawić w suche miejsce do przechowywania.
Sok pomidorowy, przygotowany w taki sposób, zapewnia każdemu organizmowi wszystkie niezbędne wartości odżywcze i smakowe.
Reklama
Jak zrobić sok pomidorowy z koncentratu?
Sok pomidorowy z koncentratu jest dość prosty w przygotowaniu. Szczególnie polecany jest tym osobom, które chcą uniknąć całego procesu przetwarzania świeżych pomidorów. Jeśli już ktokolwiek zdecyduje się na ten sposób, warto zadbać, aby koncentrat pomidorowy był jak najwyższej jakości. Dlatego też należy czytać skład produktu na etykietach, aby nie zawierał konserwantów, substancji chemicznych czy innych aromatów. Wystarczy kilka łyżek koncentratu rozpuścić w szklance wody (w zależności od upodobań smakowych) i doprawić do smaku.
Jednak soki świeże, z naturalnych pomidorów, są najbardziej wartościowe i zawierają najwięcej witamin i mikroelementów. Soki przygotowane z koncentratu są uznawane za najmniej wartościowe pod względem ich zawartości. Ale wszystko zależy od tego, jakiej jakości koncentrat pomidorowy jest używany do przygotowywania soku. Wiele z takich przetworów to produkty naturalne, które nie zawierają sztucznych dodatków w postaci konserwantów.
Koncentraty pomidorowe są z reguły poddawane procesowi pasteryzacji, która eliminuje drobnoustroje. Dla codziennej diety bardzo ważne jest, aby znalazły się w niej świeże pomidory, ale także i te przetworzone. Antyoksydant likopen, który przeciwdziała rozwojowi pewnych nowotworów, dostarczony organizmowi w świeżych pomidorach jest dość słabo przyswajalny przez organizm.
Natomiast „przemycany” w przetworach pomidorowych jest zdecydowanie lepiej przyswajalny.
Soki pomidorowe są zawsze produktem, wspomagającym prawidłowe funkcjonowanie każdego organizmu, niezależnie od pory roku.