Co to jest tofu?
Tofu cieszy się ogromną popularnością przede wszystkim w krajach Dalekiego Wschodu, szczególnie w Japonii i Chinach. W Polsce z roku na rok zyskuje coraz większą grupę zwolenników.
A czym jest tofu? Podstawa tofu to soja, a dokładnie mleko sojowe. Tofu, które w niektórych miejscach określa się jako dofu lub doufu, to rodzaj twarogu. Zatem poszukując tego produktu na sklepowych półkach warto zacząć od działu z serami.
Ser tofu można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, w punktach z produktami ekologicznymi, w sklepach internetowych oraz w hipermarketach.
Aby powstało tofu oprócz mleka sojowego potrzebny jest jeszcze tzw. koagulant, którym może być np. siarczan wapnia. Do tego procesu używa się także zastępczo siarczku magnezu, chlorku magnezu, soli, czy soku z cytryny. W wyniku koagulacji dochodzi do wyodrębnienia się serwatki oraz twarogu, który należy odsączyć. Po usunięciu nadmiaru płynu otrzymujemy blok tofu.
Tofu występuje w różnych smakach i konsystencjach. Wyróżnia się tofu naturalne, wędzone, marynowane, z dodatkami (np. ziołowymi, z czosnkiem, chilli, itp.) oraz silken tofu (jedwabiste). Tofu mogą być średniej lub wysokiej twardości. Bardzo sypkie tofu mogą zwiastować nieświeżość produktu.
Reklama
Właściwości tofu
Tofu to bardzo dobre źródło białka. Z tego powodu można nim zastąpić mięso w danym posiłku. W tofu znajdziemy też sporo wapnia ale także innych cennych minerałów, takich jak potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk i sód. Co więcej tofu stanowi też witaminową tęczę, w której nie brakuje takich witamin jak te z grupy B (B6, ryboflawina, tiamina, niacyna oraz kwas foliowy), witamina C, A i K.
Co jeszcze kryje się w tofu? Kwasy tłuszczowe i to te najcenniejsze dla ludzkiego ustroju. Tofu zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, kwasy tłuszczowe wielonienasycone oraz kwasy tłuszczowe nasycone.
Okazuje się, że tofu dzięki rozlicznym wartościowym składnikom, jakie zawiera przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowalności na takie schorzenia jak np. nowotwory, zwłaszcza piersi, czy prostaty. Co więcej spożywając regularnie dania z tofu gwarantujemy sobie optymalny poziom złego cholesterolu, spadek ciśnienia tętniczego oraz redukujemy tkankę tłuszczową. Tofu wpływa też na złagodzenie objawów menopauzy. Może nawet zahamować proces osteoporozy, często współwystępujący z przekwitaniem u kobiet.
Reklama
Jak zrobić tofu w domu?
Można kupić gotowe tofu, jednak można spróbować wykonać go samodzielnie w domu. Jak zrobić tofu domowym sposobem? Do przygotowania tego produktu potrzebne są dobrej jakości ziarna soi. Najlepiej, aby była to soja pochodząca z uprawy ekologicznej. Ponadto potrzebna będzie także zwykła woda oraz koagulant.
W tej roli może wystąpić siarczan magnezu, sok z cytryny, czy ocet winny. Jeśli chcemy nadać konkretniejszego smaku naszej potrawie warto naszykować także zioła, przyprawy, wybrane dodatki (np. oliwki, paprykę, suszone pomidory, itp.) i sól.
Zakładając, że mamy już wszystkie niezbędne składniki do naszego tofu, jak zrobić aby ich połączenie spełniło nasze oczekiwania? Najpierw należy namoczyć na noc pół szklanki ziaren sojowych (w około litrze wody). Następnie przelać to do miksera, blendera, wyciskarki czy innego urządzenia, które nam dokładnie zmiesza składniki.
W ten sposób powstanie mleko sojowe, które przelewamy do garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do zagotowania. Potem zdejmujemy garnek z kuchenki i dodajemy 2 łyżki wybranego koagulantu. Jeśli mamy ochotę na dodanie do tofu czegoś jeszcze, np. przypraw, ziół, itp. to teraz jest na to dobry moment.
Kolejny etap produkcji domowego tofu polega na odstawieniu produktu do przestygnięcia. W tym czasie szykujemy pojemnik na tofu, który należy wyłożyć ściereczką z naturalnej tkaniny. Ostudzone tofu przelewamy do pojemnika i dokładnie okrywamy resztą materiału, dociskając z każdej strony odsączamy ciecz.
Zawartość ściereczki wkładamy na kilka lub nawet kilkanaście godzin do lodówki. Należy pamiętać, że domowe tofu powinno być przechowywane w szczelnym pojemniku maksymalnie przez kilka dni.
Reklama
Przepisy z tofu
Skoro wiemy już jak się robi tofu, dobrze poznać przepisy kulinarne, w których tofu gra pierwsze skrzypce. Tofu można łączyć z warzywami, owocami, jajkami i wieloma innymi składnikami. Można je przyrządzić na słono, na słodko, jako danie obiadowe, przekąska, czy deser.
Oto słodka propozycja podania tofu. Do wykonania tego przepisu potrzebne będzie 200 g tofu (najlepiej jedwabistego tofu), 4 łyżki naturalnego kakao, 3 łyżki syropu z agawy (którego można zastąpić syropem klonowym, czy płynnym miodem) oraz łyżeczka soku z cytryny. Tofu miksujemy z cytrynowym sokiem, dodajemy kakao, syrop i ewentualnie inne dodatki. Schładzamy w lodówce i podajemy jako pudding. Można go urozmaicić owocami.
A jak zrobić tofu na patelni? Świetnym przykładem dania z wykorzystaniem tofu jest tofucznica, czyli jajecznica, w której zamiast jajek występuje właśnie tofu. Jak ją wykonać? Około 300 g tofu (najlepiej naturalnego) rozkruszyć na patelni polanej olejem.
Kiedy zrobi się złociste, dodać do niego sól, pieprz, 2 łyżeczki płatków drożdżowych, wymieszać i zalać wodą (1/4 szklanki). Kiedy woda odparuje, smażyć jeszcze chwilę. Danie może być świetną propozycją na śniadanie. Można do niego dodać na koniec ulubione składniki, np. pomidory, szczypiorek, itp.
Reklama
Kto nie powinien spożywać tofu?
Jak ze wszystkim z tofu także należy zachować umiar. Wystarczy w ciągu dnia maksymalnie spożywać 2 porcje soi. Nie każdy jednak będzie mógł pozwolić sobie na taką regularność w jedzeniu tofu.
Badacze naukowi z Loughborough University dowiedli iż, przyjmowanie przez starsze osoby (po 68 roku życia) każdego dnia porcji soi prowadzi do pogorszenia pamięci. Przeprowadzili oni testy na grupie 700 Jawajczyków. Wyniki ich analiz wskazują na to, iż systematyczne (codzienne) spożywanie np. tofu przez starszych ludzi zwiększa u nich ryzyko demencji.
Ze zbyt częstym spożywaniem tofu powinny też uważać osoby borykające się z chorobami tarczycy. Soja może bowiem wpłynąć na pojawienie się wola tarczycowego oraz na wystąpienie objawów tożsamych z syndromami niedoczynności tarczycy.
Oczywiście na soję, a zatem także na tofu muszą uważać alergicy.
Ciekawostką jest doniesienie naukowców z Uniwersytetu Harvarda w Bostonie, którzy po zbadaniu niespełna stuosobowej grupy mężczyzn leczących się w klinikach niepłodności dostrzegli, iż sperma panów często sięgających po soję (w tym tofu) jest o 41 mln uboższa w plemniki (na mililitr nasienia) niż sperma mężczyzn nie jedzących tofu.
Warto to wziąć pod uwagę jeśli priorytetem jest staranie się o potomka.