Jaki miód jest najlepszy na przeziębienie?
Już od starożytności wiadomo, że miód ma właściwości prozdrowotne - wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego oraz układu krążenia. Czy pomaga zatem na przeziębienie?
Dziś, w epoce powrotu do naturalnych metod, jego możliwości są odkrywane i doceniane na nowo. W toku wciąż prowadzonych badań, potwierdzane są kolejne lecznicze właściwości miodu.
Wiadomo również, że różne gatunki miodu wspomagają różne elementy ludzkiego organizmu oraz ich prawidłową pracę. Niektóre z nich szczególnie skutecznie wpływają na układ odpornościowy, dzięki czemu mogą wspierać leczenie przeziębień lub być stosowane w ich profilaktyce.
Który miód jest dobry na przeziębienie? Większość gatunków jest bogatych w witaminy i minerały działające korzystnie na układ immunologiczny, jednak najlepsze przy przeziębieniu okazują się miody:
- lipowy - o barwie jasnej, słomkowej lub złotej, z nutką goryczy w smaku, wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwgorączkowe, działa napotnie, wspomaga odkrztuszanie;
- malinowy - działa napotnie i rozgrzewająco, skutecznie wspiera leczenie przeziębienia u dzieci;
- spadziowy - nazywany naturalnym antybiotykiem, wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne;
- gryczany - przejawia właściwości antybiotyczne, wspomaga układ odpornościowy;
- rzepakowy- wspiera pracę układu odpornościowego, szczególnie u dzieci.
By zapobiegać przeziębieniom i budować odporność zaleca się przyjmować miód wielokwiatowy. Jego regularne spożywanie może wzmocnić organizm zgodnie z zasadą, że lepiej zapobiegać niż leczyć.
Przez dzieci natomiast szczególnie lubiany jest miód akacjowy, gdyż jest słodki i delikatny. Przejawia on pewne właściwości lecznicze, jednak bardziej łagodzi kaszel, niż pomaga w walce z przeziębieniem.
Reklama
Jak stosować miód na przeziębienie?
Miód na przeziębienie może być stosowany w różny sposób w zależności od upodobań zarówno dzieci, jak i dorosłych. Można jeść go samego lub rozpuszczać w:
- przegotowanej wodzie,
- mleku,
- herbacie,
- innych naparach ziołowych (np. z lipy).
Warto jednak pamiętać, że miód traci niektóre właściwości, kiedy podgrzany zostaje do zbyt wysokiej temperatury. Dlatego, dodając go do wody lub naparu, najpierw trzeba go przestudzić, by był ciepły, ale nie gorący.
Ponadto, jeśli miód ma wspomagać leczenie przeziębienia lub podnieść odporność. Można połączyć go z innymi produktami bogatymi w witaminę C lub posiadającymi właściwości rozgrzewające, np. z:
- cytryną,
- czarnym bzem,
- imbirem,
- czosnkiem,
- kurkumą,
- naparem z lipy.
Najczęściej na przeziębienie stosuje się także takie mieszanki jak miód z:
- mlekiem i czosnkiem,
- herbatą i malinami.
Nie są to jedyne sposoby na przygotowanie leczniczej mikstury. Na przeziębienie zaleca się również pigwę, czarnuszkę, a nawet chrzan. Zdarza się, że miód spożywa się z samym czosnkiem bez mleka.
Dorośli upodobali sobie natomiast grzańca. Ta mikstura, np. piwa z miodem swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza również przyprawom korzennym.
Reklama
Jaki miód na przeziębienie dla dzieci?
Należy pamiętać, że miodu nie powinny spożywać dzieci poniżej pierwszego roku życia, jednak dzieciom starszym można podawać wszystkie wymienione wyżej gatunki.
Za najlepszy na przeziębienie dla dzieci jest miód malinowy.
Nie jest on tak bardzo popularny i czasem trudno go dostać, niemniej jednak warto, ponieważ posiada właściwości, jakie wykazuje również sok z malin, a więc:
- rozgrzewa,
- działa napotnie,
- zwalcza gorączkę.
W zależności od występujących objawów infekcji, różne gatunki są zalecane dla dzieci. Miód malinowy daje dobre rezultaty przy katarze i gorączce, ale- działając napotnie- może nie sprawdzić się przy kaszlu.
Kaszel suchy skutecznie łagodzi miód gryczany. Pomaga nawet pozbyć się napadowego kaszlu w nocy, dlatego warto podawać go dziecku przed snem.
Na kaszel mokry z kolei lepiej sprawdzi się miód nawłociowy rozrzedzający wydzielinę i ułatwiający odkrztuszanie.
Reklama
Miód na przeziębienie w ciąży
Sięganie po naturalne metody leczenia przeziębienia jest szczególnie korzystne dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią.
Ciąża i karmienie są sytuacjami, w których przyjmowanie niektórych leków jest niewskazane ze względu na ewentualne skutki uboczne, jakie mogą one powodować dla dziecka.
W tym okresie nie tylko stosowanie leków powinno być skonsultowane z lekarzem. Specjalistę warto zapytać także o odpowiednią dietę, w tym dawkowanie samego miodu.
Jaki miód warto stosować na przeziębienie w ciąży? Dla przyszłych matek szczególnie polecany jest miód gryczany, ponieważ:
- działa przeciwkaszlowo,
- podnosi odporność,
ale również
- pomaga radzić sobie z niedoborem żelaza, który bywa częstą przypadłością ciężarnych.
Reklama
Domowe mikstury z miodu na przeziębienie
Aby działanie miodu było skuteczniejsze, można na jego bazie sporządzić samodzielnie domowe mikstury.
Na podniesienie odporności, zarówno u dzieci jak i u dorosłych pacjentów, dobra jest mikstura z miodu, cytryny, czosnku i imbiru.
Do soku wyciśniętego z jednej cytryny należy dodać pół główki obranego i startego na tarce lub przeciśniętego przez praskę czosnku, łyżeczkę startego świeżego imbiru oraz dwie łyżki stołowe miodu rozpuszczonego w połowie szklanki ciepłej wody.
Kiedy syrop zrobiony jest z myślą o dzieciach, można odstawić go na noc, a następnie przecedzić przez sitko. Powinno się go podawać po posiłku, ponieważ czosnek i imbir mogą działać drażniąco na błonę śluzową pustego żołądka.
Który miód jest najlepszy do mikstury na przeziębienie? Można zastosować miód malinowy, lipowy, gryczany, rzepakowy lub inne gatunki wspierające odporność.
Inne propozycje wykorzystania miodu w „domowej aptece”:
- na kaszel suchy - posiekana cebula z dodatkiem kilku łyżek miodu gryczanego,
- na kaszel mokry - miód z dodatkiem anyżu w proszku,
- na ból gardła - napar szałwii lekarskiej z dodatkiem miodu lipowego bądź spadziowego,
- na gorączkę - napar z lipy lub malin z dodatkiem miodu.
Dorośli mogą skorzystać również z miodów pitnych. Mają one właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a także przeciwwirusowe, dzięki czemu sprawdzą się w leczeniu przeziębienia.
Innym równie dobrym rozwiązaniem jest nalewka cytrynowa z miodem na spirytusie lub wódce. Można ją przygotować samodzielnie w domu. Nalewkę taką trzeba jednak przygotować wcześniej, ale przepis jest niezwykle prosty do wykonania. Jak go przyrządzić?
Sok z cytryn trzeba połączyć z cukrem i miodem, a następnie zalać spirytusem i odstawić na ok. 1-2tygodnie.
Należy pamiętać, żeby nalewkę na bazie alkoholu wspożywać rzadko i w bardzo małych ilościach. Ponadto bezwgędnie nie mogą jej przyjmować dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby, które przyjmują inne leki, z którymi alkohol mógłby wchodzić w interakcję.