Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Jaki sok z aloesu wybrać? Na co zwrócić uwagę i dlaczego?

Aloe vera to najchętniej wybierana odmiana aloesu, którą wielu z nas uprawia w warunkach domowych w celach estetycznych. Tymczasem pozyskiwany z aloesu sok zawiera szereg cennych dla zdrowia witamin, minerałów i składników odżywczych - w praktyce dziesiątki substancji aktywnych, które oddziałują na procesy w organizmie.
Sok z aloesu do picia
Źródło: 123RF
Spis treści

Substancje zawarte w aloesie sprawiają, że różne produkty otrzymywane na bazie tej rośliny zyskały szerokie zastosowanie - aloes występuje także w roli kosmetyku uwielbianego za właściwości nawilżające i łagodzące.

Choć kiedyś pełnił bardzo istotną rolę w medycynie ludowej, dziś zyskuje ogromną popularność, jako baza do orzeźwiającego napoju, który znakomicie koi pragnienie.

Pomiędzy napojem aloesowym z supermarketu a korzystnym dla zdrowia sokiem jest jednak duża różnica. Który z nich powinien znaleźć się na Twojej liście zakupowej? Czy picie soku z aloesu rzeczywiście ma pozytywny wpływ na zdrowie? Jak znaleźć najlepszy produkt dla siebie? Czym się kierować podczas zakupów?

W tym artykule odpowiadamy na najważniejsze pytania. Przygotowaliśmy także zestawienie przykładowych propozycji z naszego sklepu, by przedstawić możliwości.

Czym jest sok z aloesu i jak się go pozyskuje?

Do produkcji dostępnych na rynku soków z aloesu korzysta się z miąższu dwóch gatunków tego sukulenta, którymi są aloes zwyczajny (Aloe vera) i aloes drzewiasty.

Aloes jest rośliną wieloletnią, kserofityczną, krzewiastą lub drzewiastą. Sukulent ten pochodzi z piaszczystych i pustynnych terenów basenu Morza Śródziemnego, a jej mięsiste liście to sposób przystosowania do warunków klimatycznych.

Liście aloesu złożone są z trzech warstw:

  • wewnętrznej, składające się w 99% z wody, tzw. żel aloesowy;
  • środkowej – gorzkiego, żółtego lateksu bogatego w przeczyszczające antrazwiązki;
  • zewnętrznej grubej skórki, stanowiącej przede wszystkim ochronę rośliny przed utratą wody.

Zagęszczony sok aloesowy (alonę), sok z aloesu z miąższem i żel aloesowy wytwarza się z samego miąższu.

W medycynie ludowej wielu kultur Afryki, Azji i Europy to, jak aloes działa, nadało mu status panaceum o licznych właściwościach zdrowotnych.

Sok z aloesu był stosowany m.in. do leczenia ran i łagodzenia oparzeń.

Reklama

Dlaczego sok z aloesu jest dobry dla zdrowia?

Sok aloesowy poprawia trawienie, jest pomocny w przypadku zaparć i przyspiesza przemianę materii.

Doskonale oczyszcza organizm z toksyn, wspomagając działanie nerek i wątroby, a zawarty w nim błonnik pomaga usuwać resztki zalegające w jelitach. Zagęszczony sok można nawet stosować jako środek przeczyszczający.

Miąższ tych roślin zawiera wiele składników odżywczych, z czego ok. 75 to potencjalnie prozdrowotne składniki aktywne, m.in. aminokwasy endo- i egzogenne, witaminy (A, C, E, z grupy B, w tym kwas foliowy), minerały (magnez, mangan, selen, cynk, wapń, żelazo, chrom, miedź, potas i sód), enzymy i kwas salicylowy, cenne kwasy tłuszczowe, polisacharydy.

Zawarte w soku sterole roślinne pomagają obniżać zły cholesterol, chroniąc organizm przed rozwojem miażdżycy. Aloes wspiera zbijanie poziomu cukru we krwi i przydaje się w redukcji masy ciała.

Aloes zwyczajny (Aloe vera) od lat znany jest w kosmetyce i dermatologii, jako środek do stosowania zewnętrznego.

Może być aplikowany wspomagająco w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik oraz wykorzystywany jako składnik kosmetyków. Wspiera regenerację skóry i poprawia jej nawilżenie, pomaga też na trudno gojące się rany i oparzenia.

Ponadto wpływa na niektóre elementy układu immunologicznego, przez co poprawia odporność organizmu. Można z niego pozyskiwać produkt do picia.

Sok z aloesu wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne (w przypadku niektórych bakterii), przeciwwirusowe (m.in. na wirusy wywołujące przeziębienie) i przeciwgrzybicze (na drożdżaki Candida), dzięki czemu dodatkowo wspomaga układ odpornościowy w walce z niektórymi patogenami.

Uznaje się go także za produkt o działaniu antyoksydacyjnym - chroni białka, DNA i lipidy przed stresem oksydacyjnym.

Pomimo wielu korzystnych właściwości aloesu, doustnego przyjmowania aloesowego soku powinny unikać kobiety w okresie ciąży i karmienia piersią. Nie jest on także wskazany dla małych dzieci.

Długotrwałe stosowanie soku z aloesu może wywoływać skutki uboczne, takie jak biegunki, nudności i bóle brzucha, zaburzenia równowagi elektrolitów, czy niski potas. Pamiętaj, aby dawkować sok z aloesu zgodnie z informacjami podanymi od producenta.

Przyjmują go najlepiej 30-60 minut przed posiłkiem, a przed spożyciem wstrząśnij energicznie produktem, zwłaszcza w przypadku soku z aloesu z miąższem.

Najczęściej miesza się go z wodą lub sokiem owocowym. Jeśli chcesz uniknąć niechcianych efektów ubocznych, zalecane spożycie dziennie nie powinno przekraczać 50 ml. Lepiej nie próbować picia większych ilości.

Reklama

Na co zwracać uwagę wybierając sok aloesowy?

Przy wyborze soku z aloesu należy przede wszystkim wziąć pod uwagę skład produktu - wybieramy takie produkty, które zawierają możliwie jak najwięcej samego soku z aloesu (lub soku z miąższem).

Wartość ta powinna wynosić 99% lub więcej. Napoje z mniejszym udziałem zawierać będą często dodatki innych soków, ekstraktów owocowych, cukru, słodzików i stabilizatorów.

Dobry sok z aloesu nie potrzebuje żadnego z tych dodatków, a przez nie stanie się znacznie mniej wartościowym produktem ze sztucznie zawyżoną wartością kaloryczną.

Soki o pożądanym składzie znajdziemy głównie w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością, a zazwyczaj im tańszy produkt, tym gorszej będzie jakości. Sok z aloesu z hipermarketu ma słodki smak, tymczasem czysty sok z Aloe Vera - gorzki.

Koniecznie należy zweryfikować proces obierania liści aloesu oraz samej produkcji soku. Tylko ręczne obieranie gwarantuje dokładne oddzielenie miąższu od toksycznych kolców, a wysokiej jakości produkty otrzymuje się wyłącznie poprzez bezpośrednie wyciśnięcie soku z miąższu, a nie przez rozcieńczanie koncentratu.

Soki aloesowe powstałe z rekonstrukcji koncentratu z mechanicznie obieranych liści będą zapewne znacznie tańsze od tych wyprodukowanych starannie metodą tradycyjną, ale mogą tracić wiele ze swoich właściwości.

Należy zwrócić uwagę na obecność konserwantów (takich jak benzoesan sodu, sorbinian potasu). Z oczywistych względów chcemy ich w składzie jak najmniej, jednakże produkt musi być w jakiś sposób zabezpieczony przed zepsuciem.

Alternatywą dla konserwantów bywa pasteryzacja, tj. proces termicznego unieszkodliwienia mikroorganizmów, i w taki sposób będzie zabezpieczony sok 100%.

Może się to wiązać niestety także ze zniszczeniem lub dezaktywacją części dobroczynnych składników odżywczych, np. niektórych witamin, dlatego część producentów decyduje się zastosować kwas cytrynowy, naturalny konserwant i regulator kwasowości.

Jego wykorzystanie nie wpływa negatywnie na prozdrowotne bogactwo soku aloesowego. Sok z aloesu zazwyczaj należy po otwarciu przechowywać w lodówce, jednak nie trzeba go wypijać od razu, właśnie ze względu na ten dodatek.

Warto także zwracać uwagę na sposób pakowania produktu. Kartonowe pojemniki pokryte od środka folią aluminiową mogą negatywnie wiązać się z zawartymi w soku z aloesu substancjami (takimi jak np. kwasy organiczne), tworząc niechciane, szkodliwe związki chemiczne.

Z podobnych przyczyn warto wykluczyć butelki plastikowe. Te rodzaje opakowań są oczywiście tanie w produkcji i łatwe w transporcie, co przekłada się częściowo na niższą cenę produktu końcowego. Na zdrowiu nie warto jednak oszczędzać.

Najlepszym rodzajem opakowania będą szklane butelki z przyciemnianego szkła. Ciemne szkło nie będzie reagować chemicznie ze składnikami soku aloesowego oraz zapewni ochronę produktu przed działaniem promieni słonecznych.

Zawsze jednak dbajmy o to, by sok z aloesu przechowywać w temperaturze pokojowej z dala od okna.

Reklama

Jaki sok z aloesu wybrać?

Jak widać, cena nie powinna być tu jedynym wyznacznikiem. Możemy zdecydować się na tanią, marketową wariację na temat soku z aloesu, ale odbędzie się to kosztem cennych właściwości zdrowotnych.

Z drugiej strony, taki produkt dostępny jest w różnych wariantach smakowych. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, jak faktycznie smakuje prawdziwy aloes.

Jeśli jednak chcesz poznać korzystny wpływ substancji zawartych w aloesie, warto spróbować wysokiej jakości soku.

Reklama

Istnieje wiele pozytywnych właściwości aloesu. Możesz z nich skorzystać pijąc sok z aloesu!

Jak widzisz, aloes zawiera szereg cennych składników odżywczych. Działanie antyoksydacyjne, wspieranie trawienia, czy korzystny wpływ na odporność sprawiają, że soki z aloesu powinny być stałym bywalcem domowych apteczek - na przykład w okresach zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie, a także wtedy, gdy doskwierają Ci niedobory.

W medme sklep możesz zamówić taki środek spożywczy lub suplement diety bez wychodzenia z domu i długich poszukiwań. Wyszukujemy najlepsze oferty u różnych dostawców, dając naszym klientom dostęp do wysokiej jakości produktów z aloesem w dobrej cenie.

Czytaj również
Aleksandra Seń
Artykuł napisany przez
Aleksandra Seń
Specjalistka od SEO, zorientowana na sektor medyczny oraz zagadnienia HR. Swoje umiejętności rozwijała pracując w firmach marketingowych i redakcjach online. Obecnie jest doktorantką studiującą kulturę i religię na Uniwersytecie Wrocławskim, gdzie skupia się na badaniach nad zbiorową pamięcią i dziedzictwem kulturowym. W czasie wolnym eksploruje górskie trasy i odkrywa wyjątkowe elementy designu z lat sześćdziesiątych.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Napoje
Sok z glistnika - jak wycisnąć? Czy wyciąg z jaskółczego ziela pomaga na kurzajki?
Sok z glistnika w ciemnej butelce
Złote mleko - przepis z kurkumą. Jak zrobić i na co pomaga?
Filiżanka mleka z kurkumą
Herbata z hibiskusa: właściwości i przeciwwskazania. Kto powinien ją pić?
Herbata z rośliny hibiskus
Podobne artykuły
Wypicie piwa a jazda samochodem
Ile trzyma jedno piwo i jak dużo można wypić przed prowadzeniem auta?
Kobieta i mężczyzna trzymają w szklanych butelkach mleko kozie, między nimi koza
Kozie mleko - jakie ma właściwości i na co pomaga? Przeciwwskazania i skutki uboczne
Filiżanka herbaty matcha
Matcha - czy jest zdrowa? Właściwości i skutki uboczne
Woda z brzozy
Jakie właściwości ma woda brzozowa? Poznaj działanie i zastosowanie
Grzaniec alkoholowy
Grzaniec - jak go zrobić? Rodzaje, właściwości i przepis

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda