Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Jakie pieczywo wybierać na diecie odchudzającej?

​Szkodliwy wpływ białego pieczywa na skuteczne odchudzanie jest powszechnie znany. To prawda, białe pieczywo nie sprzyja zrzucaniu wagi. Chcąc szybko schudnąć nie musisz jednak całkowicie rezygnować ze spożycia chleba, a wystarczy, że będziesz wybierać odpowiedni jego rodzaj i unikać pieczywa zawierającego niepotrzebne dodatki.
Dietetyczne pieczywo
Źródło: 123RF
Spis treści

Chleb jest podstawą jadłospisu przeciętnego Polaka. Spożywamy go przede wszystkim na śniadanie i kolację w formie kanapek z różnymi dodatkami. Panuje przekonanie, że chleb tuczy i należy z niego zrezygnować w trakcie odchudzania.

Rzeczywiście, niektóre jego rodzaje nie sprzyjają zrzucaniu kilogramów, jednak odpowiednio dobrany chleb może nawet okazać się pomocny w odchudzaniu. Dowiedz się, czym warto się kierować, kupując pieczywo w trakcie przebywania na diecie odchudzającej.

Trudno wyobrazić sobie codzienny jadłospis bez chleba. Jesteśmy do niego tak bardzo przyzwyczajeni, że nie potrafimy z niego zrezygnować, nie mając pomysłu na zastąpienie go innymi produktami. Tymczasem mówi się, że chleb tuczy i przeszkadza w odchudzaniu, dlatego chcąc szybko schudnąć powinno się z niego zrezygnować. W rzeczywistości jednak wyłącznie niektóre, określone rodzaje pieczywa negatywnie wpływają na sylwetkę, podczas gdy inne są dla niej korzystne (lub przynajmniej mało szkodliwe). Sprawdź, jaki chleb jest dobry dla zdrowia i sylwetki oraz czym się kierować przy jego wyborze.

Reklama

Wybór pieczywa

Biały chleb

Gatunkiem, z którego bezwzględnie należy zrezygnować podczas odchudzania, jest białe pieczywo. Wykonuje się je bowiem z oczyszczonych i wysoko przetworzonych ziaren pszenicy, które w efekcie tracą swoje właściwości i zawierają jedynie śladowe ilości korzystnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały czy szczególnie pożądany w trakcie odchudzania błonnik. To z kolei oznacza, że biały chleb składa się głównie z tzw. „pustych kalorii”, które zaspokajają głód na krótki czas i sprawiają, że po spożyciu jasnego pieczywa szybko stajemy się znów głodni. Ponadto biały chleb powoduje błyskawiczne podwyższenie poziomu cukru we krwi, co jest zjawiskiem bardzo niekorzystnym. Jeżeli więc planujesz schudnąć, najlepiej całkowicie zrezygnuj z jasnego pieczywa.

Ciemny chleb

Chleb pełnoziarnisty, razowy lub graham, przygotowuje się z mniej przetworzonej mąki niż białe pieczywo, dlatego zachowuje on więcej wartości odżywczych, jest pożywniejszy, lepszy w trakcie odchudzania i po prostu zdrowszy. Przy tym nie jest on pozbawiony składników korzystnych dla zdrowia, jego spożycie przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi, przyspiesza metabolizm i za sprawą wysokiej zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości na długi czas. Niestety, trudno obecnie otrzymać pełnowartościowy, ciemny chleb, który składałby się wyłącznie z razowej lub pełnoziarnistej mąki bez dodatku mąki pszennej, dlatego przed zakupem zawsze spoglądaj na etykietę i dowiedz się, z jakiej mąki i w jakich proporcjach przygotowano dany chleb.

Reklama

Typ i rodzaj mąki

Najważniejszym składnikiem chleba jest oczywiście mąka. Myśląc o odchudzaniu, najlepsza jest mąka pełnoziarnista, razowa lub graham. Typ mąki określa liczba przy niej podana, np. mąka razowa 2000. Im wyższa wartość, tym niższy stopień przetworzenia ziarna, co jest korzystne dla zdrowia i smukłej sylwetki. Kupując chleb z myślą o odchudzaniu i prawidłowym odżywianiu, warto zatem sięgać po te wykonane z mąki o jak najwyższym typie i unikać chleba przygotowanego na bazie mąki o niskim typie, czyli np. 450 czy 550.

Jeśli chodzi o rodzaj mąki, najpopularniejsza jest oczywiście mąka pszenna. Ze zdrowotnego punktu widzenia jest ona jednak najmniej korzystna, ponieważ pszenica pobudza apetyt, zawiera dużo glutenu utrudniającego przyswajanie składników odżywczych i szybko podnosi poziom cukru we krwi. Jeśli zależy Ci, aby szybko schudnąć, to znacznie lepszym wyborem okaże się chleb z mąki żytniej, która zwiera mniej kalorii i jest bogatsza w wartości odżywcze. Chleb wykonany z mąki żytniej cechuje się zwartą strukturą i większą masą, ale nie powoduje on tak nagłych skoków glukozy we krwi jak w przypadku chleba z mąki pszennej, a przy tym zaspokaja głód na dłuższy czas.

Chleb na drożdżach czy zakwasie

Chleb może być wypieczony na bazie drożdży lub zakwasu, co ma istotne znaczenie dla jego wartości odżywczych oraz wpływu na sylwetkę i organizm. Jeśli zależy Ci na zdrowym odżywianiu oraz zrzuceniu zbędnych kilogramów, wybieraj pieczywo przygotowane w oparciu o zakwas. Chleb przygotowany na zakwasie zawiera bowiem znacznie mniejsze ilości kwasu fitynowego, który działa niekorzystnie na układ trawienny i utrudnia przyswajanie składników odżywczych. Ponadto w składzie chleba zrobionego na zakwasie znajdują się dobroczynne bakterie kwasu mlekowego o właściwościach probiotycznych i antyoksydacyjnych, co tym bardziej skłania do wyboru tego rodzaju pieczywa zamiast chleba i bułek pieczonych na drożdżach.

Reklama

Dodatki

Zapoznając się z etykietą i składem chleba, zwracaj uwagę nie tylko na rodzaj i typ mąki, ale również na zawarte w nim dodatki. Czerwona lampka powinna zapalić się, jeśli oprócz zakwasu (ewentualnie drożdży), mąki, soli i wody znajdują się inne składniki, co niestety jest powszechne, przez co trudno znaleźć „czyste” pieczywo bez zbędnych „ulepszaczy”. Obecność oleju, słodu, cukru, karmelu, stabilizatorów, mleka, skrobi ziemniaczanej czy syropu glukozowego jest z punktu widzenia konsumenta całkowicie zbędna i sprawia, że chleb staje się mniej wartościowy oraz bardziej kaloryczny. Dlatego unikaj tego rodzaju pieczywa, a jeśli chodzi o dodatki do chleba, pamiętaj, że korzystne są jedynie zioła, ziarna, pestki i nasiona.

Reklama

W trakcie odchudzania zwracaj uwagę na wszystko co jesz

Rola spożywanego pieczywa jest niezwykle ważna w trakcie odchudzania (zwłaszcza konieczność unikania białego pieczywa), jednak jest to tylko jeden z wielu elementów codziennego jadłospisu. Jeśli chcesz przeprowadzić skuteczne odchudzanie, warto zastanowić się nad zastosowaniem kompleksowej diety, w której znajdą się przede wszystkim warzywa, ryby i inne produkty pomagające szybko schudnąć. Koniecznie staraj się także unikać spożywania wielu szkodliwych produktów, jak np. słodyczy, tłustych sosów czy gazowanych napojów. Tego typu żywność nie tylko wpływa niekorzystnie na utratę wagi, ale generalnie jest niezdrowa dla organizmu. Warto więc na stałe wyeliminować takie produkty ze swojego jadłospisu.

Reklama

Aktywność fizyczna również jest ważna

Osoby odchudzające się, powinny również pomyśleć nad uzupełnieniem swojej diety o aktywność fizyczną. W redukcji wagi szczególnie polecane są ćwiczenia aerobowe (np. rower, biegi, aerobik), jednak trening siłowy również wpłynie korzystnie na wygląd sylwetki.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Chleb wieloziarnisty razowy
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Czy smalec gęsi ma właściwości lecznicze?
Gęsi smalec do smarowania
Podobne artykuły
Owsik pod mikroskopem
Czego nie lubi owsik? Dieta i zasady odżywiania
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda