Zdrowe odżywianie to sposób na zdrowe życie. Wiele produktów ma dobroczynne działanie na wysokie ciśnienie. Powinny one zawierać magnez, potas, flawonoidy czy polifenole. Farmakologiczne leczenie tej przypadłości można skutecznie wesprzeć domowymi sposobami. Naturalne metody i produkty obniżające ciśnienie powinno się stosować profilaktycznie, nawet gdy ciśnienie jest w normie. Dlatego warto je poznać.
Produkty obniżające ciśnienie krwi
Jakie produkty obniżają ciśnienie?Wiele pokarmów to swoiste środki obniżające ciśnienie. Wspierają one z pewnością leczenie farmakologiczne, ale często też są skuteczne samodzielnie. Niekontrolowane i nieleczone ciśnienie doprowadza do uszkodzenia naczyń krwionośnych. A to już poważne schorzenie. Warto zatem podjąć domowe starania, aby wesprzeć działanie leków.
Do najpopularniejszych produktów obniżających ciśnienie zaliczane są:
- buraki - zawierają one azotany, które łączą się z niższym ciśnieniem,
- owoce jagodowe - należą do nich jagody, borówki, porzeczki, maliny, truskawki, aronia; prozdrowotne działanie mają zawarte w nich antocyjany,
- rodzynki - zawierają dużo błonnika i potasu, przez co działają obniżająco na ciśnienie,
- nasiona słonecznika - bogaty w magnez, pozytywnie wyciszają organizm i ciśnienie,
- jajka - peptydy zawarte w białku normalizują ciśnienie, ale zalecana jest ostrożność dla osób z podwyższonym cholesterolem,
- gorzka czekolada (ciemna)- spożywana systematycznie w niewielkiej ilości obniża ciśnienie, jednocześnie nie powodując przyrostu wagi,
- chude mleko - pite codziennie obniża ciśnienie krwi nawet do 10% z uwagi na zawarte w nim witamy D i wapń,
- brokuły - jako źródło potasu i magnezu,
- siemię lniane - spożywane codziennie znacznie obniża ciśnienie ,a zawartość błonnika dostarcza kwasów omega – 3,
- banany - wspomagają leczenie nadciśnienia dzięki potasowi,
- biała fasola - pod warunkiem, że nie będzie solona,
- oliwa - ale tylko pochodząca z pierwszego tłoczenia, ponieważ zawiera wówczas najwięcej polifenoli,
- chude mięso i ryby - jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3,
- świeża „zielenina” - czyli różne sałaty, szpinak czy rzepa, ale tylko w naturalnej postaci (produkty w puszkach zawierają zbyt dużo soli),
- ryżowa komosa - jest nie tylko źródłem białka, ale również obniża cholesterol i poziom cukru, a ma to ogromny wpływ na obniżenie ciśnienia,
- jogurty naturalne - tylko dobrej jakości,
- zioła na nadciśnienie - które skutecznie wspomagają terapie farmakologiczną,
- czosnek - spożywany regularnie.
Reklama
Co obniża ciśnienie szybko?
Jak przygotowywać posiłki, aby produkty obniżające ciśnienie nie traciły swych pozytywnych właściwości?
Oto kilka zasad:
- dieta stosowana przy nadciśnieniu tętniczym powinna prawie całkowicie wykluczać spożycie soli; niestety sól, mimo iż dodaje smaku potrawom, znacznie zwiększa ciśnienie krwi,
- bardzo skuteczne jest również wyeliminowanie z jadłospisu sodu i konserwantów, dodawanych do pokarmów; niestety zawierają je produkty gotowe, dlatego warto samodzielnie przygotowywać dania w domu; z pewnością należy odstawić zupy w proszku, konserwy czy produkty do tzw. szybkiego odgrzania,
- wprowadzać dużo produktów bogatych w potas, ponieważ jego działanie moczopędne sprzyja obniżaniu ciśnienie,
- warto zrezygnować ze zwykłych herbat, a pić herbatki ziołowe (rumianek, dzika róża, lipa czy głóg),
- często wprowadzać do przygotowywanych posiłków produkty obniżające ciśnienie – czosnek, oliwa z oliwek, sałaty czy świeże warzywa i owoce,
- dodawać nasiona lnu do sałatek czy kanapek,
- starać się eliminować cukier i wprowadzać do diety jego zamienniki np. miód lub syrop z agawy,
- pić wodę kokosową, bogatą w magnez, który przeciwdziała stresowi i normalizuje ciśnienie,
- głównie stosować produkty niskotłuszczowe,
- wprowadzać do codziennej diety produkty pełnoziarniste.
Reklama
Naturalne produkty obniżające ciśnienie – jak je przygotować?
Jeśli dieta ma wspomagać obniżanie ciśnienia należy przyrządzać dania, które opierają się na wyżej wspomnianych zasadach. Można przygotować na przykład gazpacho czyli zupę, która nie wymaga gotowania, podawaną na zimno i opierająca się przede wszystkim na surowych warzywach. Pomidory, ogórki, paprykę, czosnek i zioła można połączyć z wodą, zmiksować aż powstanie przecier. Mimo, iż zupa ta zawiera niewielkie ilości soli to jednak wysoka zawartość polifenoli przewyższa szkodliwe działanie soli,
W leczeniu nadciśnienia można stosować tzw. jednodniowe diety owocowe, które polegają na spożywaniu owoców lub przyrządzaniu sałatek owocowych. Można również piec owoce lub robić z nich soki czy gęste przeciery. Jednodniowa dieta powinna opierać się na spożyciu 1 – 1,5 kg owoców,
Warto również łączyć surowe warzywa w różnego rodzaju sałatki. Przygotowując potrawy zastępować sól kuchenną solą potasową czy łagodnymi przyprawami.
Należy zawsze pamiętać, iż zdrowe odżywianie jest gwarancją utrzymywania właściwego poziomu ciśnienia krwi. Produkty obniżające ciśnienie krwi powinny znaleźć się w jadłospisie każdej osoby, borykającej się z tym problemem. Ale jest to także dieta, która z pewnością nikomu nie zaszkodzi.