Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Jakie witaminy ma cebula?

Właściwości lecznicze cebuli są znane i wykorzystywane od wieków. Jakie witaminy i mikroelementy zawiera cebula? W jakiej formie i ilości ją spożywać? Podpowiadamy.
witaminy w cebuli
źródło:123RF
Spis treści

Witaminy w cebuli

Cebula zawiera witaminę C, co sprawia, że jest idealnym sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniem. Nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale dzięki temu, że jest antyoksydantem, przeciwdziała wolnym rodnikom powodującym starzenie się i powstawanie nowotworów. 

Cebula to także źródło witamin z grupy B, które pełnią szereg różnych funkcji w organizmie, przede wszystkim zaś odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Oprócz tego cebula zawiera również witaminy: E, H, PP i K oraz cynk, potas, magnez, sód, wapń i fosfor.

Reklama

Syrop z cebuli na przeziębienie – przepis

Podczas obróbki termicznej cebula traci część swoich właściwości, dlatego najlepiej spożywać ją na surowo, np. w formie syropu. Nie jest on smaczny, ale pomaga uporać się z przeziębieniem dzięki swoim właściwościom wykrztuśnym i bakteriobójczym. 

Aby go przygotować, potrzebujemy:

  • 2 dużych cebul,
  • 10 łyżek miodu,
  • soku z cytryny.

Cebule siekamy i wkładamy do dużego naczynia. W szklance lub słoiku mieszamy miód z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Powstałą miksturą zalewamy pokrojoną cebulę i zostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na 24 godziny. Po tym czasie przelewamy syrop przez sito. Łyżkę preparatu przyjmujemy od 2 do 4 razy dziennie.

Ważne! Cebula, choć zdrowa, jest też ciężkostrawna.Osoby z wrażliwym żołądkiem zamiast cebuli powinny jeść również bogaty w witaminę C szczypiorek.

Reklama

Przechowywanie cebuli

Cebuli nie przechowujemy w lodówce, lecz w suchym, ciemnym miejscu. Napoczętą zjadamy jak najszybciej – inaczej zacznie wydzielać nieprzyjemny zapach. Dopiero po przekrojeniu z przerwanych komórek cebuli wydostają się bowiem enzymy. Jeden z nich wchodzi w reakcję ze znajdującą się 
w cebuli siarkową substancją i w efekcie wytwarza się gaz, którzy poprzez reakcję z wodą tworzy kwas siarkowy. Gdy dociera on do naszych oczu, zaczynamy łzawić. Gdy już tak się stanie, nie trzyjmy oczu. Najlepiej przewietrzmy kuchnię i pokrójmy cebulę z zachowaniem jak największej odległości.

Czytaj:

 

Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Warzywa
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Czy ziemniaki zawierają gluten?
Czy ziemniaki mają gluten
Dlaczego warto spożywać kiszone buraki? Sprawdź, jak kisić buraki i zrób to sam
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Podobne artykuły
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Ugotowany młody bób w miseczce
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Sałatka z selerem naciowym
Przepisy z selera naciowego - ciepłe potrawy oraz zdrowe sałatki
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?
Bób w misce
Bób - kalorie i właściwości. Jakie ma wartości odżywcze?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!