Zioła w ciąży - jakie mają właściwości?
Kobiety w ciąży cierpią na wiele dolegliwości związanych z ciążą. Mogą się one ujawniać we wszystkich trymestrach ciąży. Problemy takie, jak: zgaga, niestrawność, wzdęcia, zaparcia, bóle głowy czy bezsenność, to najpopularniejsze przykłady dolegliwości zdrowotnych w okresie ciąży.
Ze względu na prawidłowy rozwój płodu, zabronione jest korzystanie ze leków i innych środków farmaceutycznych. Wtedy warto sięgnąć po skarby natury. Popularne zioła i przyprawy stosowane w kuchni są bezpieczne i pomagają uporać się z wieloma trudnościami okresu ciąży. Możne je spożywać w postaci herbat lub naparów.
Przyjęło się, że bezpieczne dla kobiet w ciąży jest spożywanie 1-2 filiżanek naparów ziołowych dziennie. Warto pamiętać, że będąc w ciąży należy ograniczyć spożycie kawy i herbaty, więc zioła mogą być dobrą alternatywą w codziennej diecie, zastępując niezdrowe napoje. Należy jednak zachować dużą ostrożność w dobrze pitych ziół i najlepiej skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę.
Zachowanie odpowiedniej ostrożności jest bardzo istotne, ponieważ niektóre zioła wbrew pozorom mają bardzo silne działanie.
Reklama
Zioła na żołądek, trawienie i zgagę w ciąży
Kobiety w ciąży często na dolegliwości żołądkowe, jak zgada, niestrawność czy bóle brzucha. Tu z pomocą oczywiście przychodzi mięta, którą można bezpiecznie pić. Mięta dobrze radzi sobie ze wzdęciami i nudnościami, ma też właściwości uspokajające i relaksujące, dlatego może być stosowana przed snem. Ponadto zawiera witaminy A i C oraz cenne minerały jak: żelazo, wapń, potas i magnez.
Oprócz mięty, która z powodzeniem może zastąpić klasyczną herbatę w ciąży, warto sięgać po mniszek lekarski, który m.in. wspomaga produkowanie żółci, dzięki czemu ułatwia trawienie. Jest też polecany pod koniec ciąży, gdyż pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Dodatkowo przeciwdziała obrzękom, które nękają panie tuż przed porodem.
Natomiast na nudności niezwodny jest imbir, który dodatkowo działa wzmacniająco i jest naturalnym antybiotykiem.
Reklama
Zioła na uspokojenie w ciąży
Większość kobiet w ciąży na różnych jej etapach spotyka sporo rozterek, powodujących silny i niebezpieczny stres. Troska o zdrowie dziecka, strach przed porodem i macierzyństwem, sprawiają, że przyszłe mamy mają sporo nerwów, które mogą prowadzić np. do bezsenności w ciąży. Tu również warto wesprzeć się naturalnymi produktami w postaci herbat i preparatów ziołowych.
Zioła na uspokojenie w ciąży to przede wszystkim melisa, która koi nerwy, ułatwia zasypianie i niweluje bóle głowy. Dużą popularnością cieszy się też waleriana (kozłek lekarski), który posiada właściwości uspokajające i nasenne.
Można także sięgnąć po rumianek, dziurawiec, ziele męczennicy, liście poziomki i zastosować napar z pokrzywy.
Reklama
Zioła na odporność i przeziębienie w ciąży
W sezonie grypy i przeziębień kobiety w ciąży szczególnie powinny zadbać o swoją odporność. Najlepiej unikać dużych skupisk ludzi, nosić maseczkę, odpowiednio się ubierać, unikać wyziębienia lub przegrzania organizmu oraz stosować odpowiednio zbilansowaną dietę.
Dodatkowo warto sięgać po napary naturalnie wzmacniające odporność. Jednym z nich jest herbata z czystka, która ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i wzmacniające odporność. Poleca się też pić napary z rumianku i oraz mięty.
Naturalnym antybiotykiem w ciąży jest natomiast imbir, który działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.
Reklama
Zioła zakazane w ciąży - jakich ziół nie można pić?
Zioła mają sporo właściwości prozdrowotnych, ale nie wszystkie zioła można pić w ciąży. Niektóre zioła mogą wywoływać skurcze macicy, co może spowodować poronienie. Inne podnoszą poziom ciśnienia krwi lub powodują odwodnienie organizmu.
Jakich ziół nie można pić w ciąży? Zioła i przyprawy, których należy unikać będąc w ciąży to m.in.:
- szałwia - może wywołać przedwczesne skurcze;
- żeń-szeń - może powodować wady rozwojowe płodu;
- tymianek - ma działanie poronne;
- chmiel - wzmacnia produkcję estrogenów, których wysoki poziom prowadzi do wad wrodzonych;
- aloes - może wywołać skurcze;
- piołun - pobudza skuercze macicy;
- cynamon - obecna w nim kurkuma może prowadzić do uszkodzenia wątroby,
- cząber - ma właściwości odwadniające;
- rozmaryn - działa rozkurczająco i może prowadzić do poronienia.