Jelitówka u dorosłych
Jelitówka, zwana też grypą jelitową i żołądkową, tak naprawę nie jest wywoływana przez wirusy grypy. Zwykle są to adenowirusy, rotawirusy, kalciwirusy, astrowirusy lub norowirusy. To bardzo zaraźliwa choroba – często chorują na nią całe rodziny, zarówno dzieci, jak i dorośli. Ze względu na objawy, które obejmują przede wszystkim dolegliwości ze stronu układu pokarmowego, jelitówkę łatwo pomylić z zatruciem pokarmowym.
Reklama
Jelitówka - objawy
Pierwsze objawy jelitówki zwykle pojawiają się po dwóch dniach od momentu zarażenia wirusem. Przede wszystkim są to bolesne skurcze żołądka oraz dokuczliwa, wodnista biegunka. Często występują mdłości, wymioty i stan podgorączkowy. Wszystko to sprawia, że w trakcie choroby pojawia się ryzyko odwodnienia, dlatego podczas jelitówki konieczne jest przyjmowanie dużej ilości płynów.
Reklama
Jelitówka - ile trwa?
Jelitówka zwykle trwa kilka dni, najdłużej tydzień. Wymioty najczęściej ustępują po 2-3 dniach. Jeśli jednak nudności i biegunka się przedłużają, koniecznie należy zgłosić się do lekarza. Zbyt długo utrzymujące się objawy mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu i doprowadzić do wycieńczenia organizmu.
Reklama
Co na jelitówkę?
Leczenie jelitówki polega na łagodzeniu objawów infekcji, ponieważ choroba zazwyczaj sama ustępuje po kilku dniach i nie istnieją żadne leki na jelitówkę. Przede wszystkim należy stale uzupełniać płyny i wypoczywać. Jeśli wymioty są dokuczliwe, do picia wybierzmy specjalne preparaty nawadniające i uzupełniające elektrolity (nie mylić z tymi dla sportowców). Po ustąpieniu wymiotów można zacząć spożywać lekkostrawne potrawy, jednak z jedzeniem normalnych posiłków wstrzymajmy się do końca jelitówki.
Reklama
Cola na jelitówkę
Mówi się, że domowym sposobem na jelitówkę jest picie coli. Choć nie zostało to potwierdzone naukowo, rzeczywiście u wielu chorych napój tej okazuje się pomocny. Musi być jednak wygazowany i przyjmowany regularnie w małych porcjach. Pamiętajmy też, że cola powinna być tylko dodatkiem do dużej ilości innych płynów, które trzeba spożywać podczas jelitówki.
Reklama
Jelitówka - co jeść?
Co jeść podczas jelitówki? Przede wszystkim lekkostrawne potrawy, które nie obciążą dodatkowo układu pokarmowego. Pierwszego dnia choroby najlepiej jest się przegłodzić. W kolejnych dwóch dniach spożywajmy w małych ilościach kaszki i kleiki ryżowe, sucharki i kisiel. Po ustąpieniu wymiotów i biegunki wprowadźmy ugotowany ryż i delikatne zupy o małej zawartości tłuszczu. Idealne będą także ugotowane ziemniaki i marchew. Pod koniec choroby można zacząć spożywać jabłka i banany.
Reklama
Jelitówka u dzieci
Z dzieckiem chorym na jelitówkę postępujemy tak samo, jak z dorosłym – przede wszystkim pamiętamy o podawaniu mu płynów. Niemowlę można karmić piersią, a po ukończeniu czterech miesięcy życia można wprowadzić także mleko modyfikowane zagęszczone kleikiem ryżowym. Starszym dzieciom lepiej w ogóle nie podawać mleka. Jeśli stan dziecka z czasem nie ulega poprawie, a maluch nie chce przyjmować płynów, koniecznie trzeba zgłosić się do lekarza.
Jelitówka w ciąży
Jelitówka w ciąży wywołuje strach u przyszłych matek, jednak nie stanowi zagrożenia dla dziecka. Wirus związany z jelitówką nie przenika do płodu i funkcjonuje jedynie w obrębie układu pokarmowego. Dbanie o siebie i stałe nawadnianie organizmu podczas infekcji zagwarantuje bezpieczeństwo matce i dziecku. Gdyby jednak doszło do odwodnienia, należy udać się prosto na szpitalny oddział ratunkowy.