Kasza to jeden z podstawowych produktów zbożowych, stanowiących ważne źródło składników pokarmowych. Wszystkie zboża charakteryzuje duża zawartość witamin i minerałów. Kasza gryczana, a w szczególności biała, to zbiór potrzebnych organizmowi wartości odżywczych.
Może być samodzielnym daniem, dodatkiem do mięs lub warzyw, może być podstawą obiadu czy kolacji.
Biała kasza gryczana znana jest w naszym kraju już od wielu lat. Jej historia sięga nawet XIV wieku. Początkowo tylko kasza gryczana prażona była popularna i szeroko stosowana w kuchni. Z czasem jej niepalona odmiana stała się coraz bardziej popularna, jako zdrowsza i bogatsza w składniki odżywcze.
Wartości odżywcze kaszy gryczanej białej
Kasza gryczana biała to niepalona kasza gryczana. Wytwarzana z nasion gryki zwyczajnej jest o wiele delikatniejsza, gdy nie przechodzi obróbki termicznej. Dzięki temu nie traci swoich cennych wartości odżywczych. Podczas wypalania ziarna gryki, niektóre cenne dla zdrowia związki ulegają rozpadowi. Dlatego kasza biała jest określana mianem „zdrowszej” wersji kaszy gryczanej ciemnej. Działanie antyoksydacyjne białej kaszy jest czterokrotnie większe niż kaszy gryczanej palonej.
Bogactwo witamin i minerałów białej kaszy jest ogromnym dobrodziejstwem dla każdego. Oto, co składa się na wartości odżywcze tej kaszy:
- węglowodany, w większości dobrze przyswajalne,
- białko z korzystnym składem aminokwasów,
- nienasycone kwasy tłuszczowe,
- witaminy z grupy B,
- niacyna,
- ryboflawina,
- kwas foliowy,
- błonnik pokarmowy,
- wapń,
- fosfor,
- magnez,
- żelazo,
- cynk,
- jod.
Kasza gryczana biała jest jednym z niewielu produktów, które dostarczają organizmowi krzem. Krzem ma ogromne możliwości wnikania przez skórę, odgrywa duża rolę w poprawie stanu włókien i kolagenu, wzmacnia siły odpornościowe organizmu, posiada właściwości przeciwzapalne i korzystnie wpływa na metabolizm. Warto wykorzystywać białą kaszę gryczaną w codziennym jadłospisie.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Właściwości białej kaszy gryczanej
Biała kasza gryczana dostarcza energii na cały dzień. Charakteryzuje się delikatnym smakiem, znacznie łagodniejszym od kaszy gryczanej palonej. Także jej właściwości prozdrowotne są większe i skuteczniejsze. Zdecydowania ta kasza może pochwalić się dużo większymi właściwościami zdrowotnymi od innych kasz. Czym charakteryzują się prozdrowotne oddziaływania niepalonej kaszy gryczanej?
Oto najpopularniejsze właściwości białej kaszy gryczanej:
- obniżanie poziomu cholesterolu, dzięki zawartości rozpuszczalnego błonnika,
- wspomaganie pracy jelit, a tym samym zapobieganie wzdęciom i zaparciom,
- wysoka przyswajalność węglowodanów,
- wspomaganie pracy układu nerwowego, dzięki zawartości witamin z grupy B,
- poprawa pracy układu krążenia,
- długie utrzymywanie uczucia sytości,
- obniżanie ciśnienia krwi,
- leczenie anemii, dzięki zawartości żelaza, kwasu foliowego i witaminy E,
- odkwaszanie organizmu,
- opóźnianie procesów starzenia organizmu,
- obniżanie ryzyka wielu chorób – nowotworowych, neurologicznych czy sercowo-naczyniowych.
Składniki zawarte w kaszy gryczanej spełniają także ogromna pozytywną rolę w odchudzaniu i walce z otyłością. Biała kasza gryczana zawiera rutynę. Jest to składnik, który hamuje tworzenie tkanki tłuszczowej. Duże właściwości antyoksydacyjne pozwalają również na skuteczne zwalczanie stanu zapalnego, który niekiedy powstaje na skutek otyłości.
Reklama
Kasza biała gryczana niepalona - dla kogo?
Kasza gryczana białaniepalona idealnie sprawdza się osób, które muszą stosować dietę bezglutenową. Gluten to dość popularny i często występujący alergen pokarmowy. To rodzaj białka roślinnego, które występuje w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Gluten wywołuje wiele niepożądanych objawów, takich jak wysypka, pokrzywka czy bóle brzucha.
Dlatego też kasza gryczana biała jest idealnym produktem spożywczym dla wszystkich tych, którzy nie mogą przyjmować glutenu. Jest to bardzo dobry zamiennik produktów z pszenicy.
Osoby chorujące na celiakię (czyli nietolerancję glutenu) wykorzystując kaszę białą znacznie lepiej się czują, nie uskarżają na częste bóle brzucha czy wzdęcia. Dzięki kaszy gryczanej wzrasta także stężenie magnezu, a ma to dość duże znaczenie dla osób z nietolerancją glutenu. Chorzy na celiakię często skarżą się na niedobór tego pierwiastka, a kasza gryczana to spore źródło magnezu.
Reklama
Kasza biała - z czym łączyć?
Kasza gryczana biała jest bardzo często nazywana białą kaszą. Dzieje się tak za sprawą jej koloru – w tym przypadku nie zostaje ona poddana procesowi prażenia. Inaczej mówiąc jest to kasza niepalona. Dzięki temu sposobowi wytwarzania kasza biała należy do produktów najmniej przetworzonych. Obecność wysoko przyswajalnego i wysokowartościowego białka powoduje, iż taka kasza jest bardzo ceniona przez sportowców, osoby aktywne i przez wegetarian. Jak można przyrządzać kaszę białą?
Jest idealnym dodatkiem do mięs, a więc może stanowić z powodzeniem danie główne, zastępując ziemniaki czy ryż. Często jest wykorzystywana do gulaszów czy różnego rodzaju sosów. Dobrze sprawdza się jako farsz do pierogów. Można ją także używać do sałatek i łączyć z warzywami.
A zatem kasza gryczana bardzo dobrze komponuje się z potrawami mięsnymi, rybnymi czy warzywnymi, podawanymi zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ten rodzaj mogą bez obaw włączyć do swojej diety osoby chore na cukrzycę z uwagi na jej niski indeks glikemiczny.
Kasza gryczana biała od wielu lat zyskuje na coraz większej popularności. To zbiór cennych i zdrowych właściwości, przynoszących organizmowi ochronę przed chorobami i zapewniającymi prawidłowe funkcjonowanie.