Kasza jęczmienna
Kasza jęczmienna wyrabiana jest z ziaren jęczmienia zwyczajnego – jednego z najstarszych zbóż na świecie, znanego od 10 tysięcy lat, obecnie wykorzystywanego do produkcji pokarmu dla ludzi, pasz dla zwierząt oraz słomy.
Jeśli chodzi o pierwsze z zastosowań, z ziaren jęczmienia robi się nie tylko kaszę, ale też słód stosowany przy ważeniu piwa, a także kawę zbożową.
Kasza jęczmienna uchodzi za niezwykle zdrową alternatywę dla ryżu, makaronów, a przede wszystkim ziemniaków. Produkt ten charakteryzuje się dużą zawartością błonnika pokarmowego, wartościowych aminokwasów oraz substancji mineralnych i witamin, dzięki czemu znajduje liczne zastosowania prozdrowotne.
Uważa się, że kasza jęczmienna:
- sprzyja odchudzaniu,
- zapobiega zaparciom,
- wspiera procesy metaboliczne,
- pomaga kontrolować poziom cholesterolu we krwi,
- chroni przed stresem oksydacyjnym.
Jedyną poważną wadą kaszy jęczmiennej jest zawartość glutenu. To białko roślinne występujące w kilku gatunkach zbóż, którego nietolerancja u części osób może doprowadzić do bardzo poważnych zaburzeń trawienia, uszkodzeń jelit i innych niepożądanych konsekwencji.
Reklama
Kasza jęczmienna perłowa pęczak, wiejska
Kasza jęczmienna występuje w wielu odmianach o zróżnicowanej wartości odżywczej i właściwościach prozdrowotnych.
W zależności od sposobu obróbki ziaren jęczmienia, wyróżnić można takie produkty, jak:
- kasza jęczmienna perłowa –w trakcie obróbki ziarna są łamane i poddane polerowaniu,
- kasza jęczmienna pęczak – jest to kasza z całych ziaren jęczmienia, pozbawionych jedynie łusek,
- kasza pęczak obtaczany – także wytwarzana z całych ziaren pozbawionych łusek, dodatkowo obtaczanych i polerowanych,
- kasza jęczmienna wiejska – otrzymuje się ją oczyszczonego, obłuszczonego, pokrojonego ziarna; jest niepolerowana.
Która z nich jest najlepsza? Którą warto wybrać? W Polsce największą popularnością cieszy się kasza perłowa, dietetycy nie mają jednak dziś wątpliwości, że najwięcej korzyści dla zdrowia przynosi spożywanie kaszy pęczak (mimo, że przed laty podchodzono do niej z pewnym lekceważeniem).
Uznaniem cieszy się również gruba kasza jęczmienna, a także ta z pełnych ziaren.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Właściwości kaszy jęczmiennej
Odżywcze właściwości kaszy jęczmiennej różnią się w zależności od jej odmiany. Analiza porównawcza na podstawie danych USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Releasepotwierdza, że najbardziej wartościowa jest kasza pęczak, która charakteryzuje się przede wszystkim bardzo wysoką zawartością błonnika (wartości w przeliczeniu na 100 procent suchej masy produktu):
|
Perłowa |
Pęczak |
Wiejska |
Kalorie |
347 kcal |
354 kcal |
343 kcal |
Białka |
6,9 g |
12,5 g |
10,5 g |
Węglowodany |
75,0 g |
73,5 g |
66,2 g |
Błonnik |
6,2 g |
17,3 g |
9,2 g |
Tłuszcze |
2,2 g |
2,3 g |
2,1 g |
Dodatkowo należy wiedzieć, że kasze jęczmienne zawierają duże ilości substancji mineralnych, w tym magnezu, fosforu, cynku, selenu, manganu i miedzi, a także witamin z grupy B oraz A, E i K.
Reklama
Ile kalorii ma kasza jęczmienna po ugotowaniu?
Ile kalorii ma kasza jęczmienna po ugotowaniu? Znacznie mniej, niż na sucho. Po nasiąknięciu wodą, zwiększa ona swoją objętość dwu- trzykrotnie, tracąc zarazem na kaloryczności, a także zawartości poszczególnych składników odżywczych w przeliczeniu na 100 gramów.
Przykładowo, kasza perłowa, która w stanie suchym dostarcza 347 kcal/100 g, po ugotowaniu ma zaledwie 109 kilokalorii. Także ilość białek, węglowodanów oraz tłuszczów spada mniej więcej trzykrotnie. Rośnie za to indeks glikemiczny, co jest złą wiadomością dla cukrzyków.
W wielu opracowaniach podaje się, że kasza jęczmienna, zwłaszcza pęczak, ma bardzo niski indeks glikemiczny, równy 25. Jednak po ugotowaniu wzrasta on do poziomu średniego, co wiąże się ze znaczącym wzrostem stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłku, jakże niebezpiecznym dla diabetyków.
Reklama
Dania z kaszy jęczmiennej
Kasza jęczmienna zazwyczaj podawana jest jako jedna z części składowych tradycyjnego obiadu, do mięsa i warzyw. Można jednak przyrządzić z niej także samoistne potrawy.
Typowe dania z kaszy jęczmiennej to:
- kotlety, zrazy, gołąbki,
- krupnik, zupa gulaszowa,
- zapiekanka warzywna (np. z bakłażanem),
- pierogi.
Jak więc widać, kasza jęczmienna służy przede wszystkim do formowania farszu , często będąc przy tym mieszaną z jajami, mąką, warzywami, serem, grzybami etc. Wielość kulinarnych zastosowań jej, walory smakowe, odżywcze i prozdrowotne sprawiły, że jest dziś zdecydowanie najczęściej wybieraną kaszą przez polskich konsumentów.
Reklama
Cena kaszy jęczmiennej
Cena kaszy jęczmiennej jest relatywnie niska. Produkt ten sprzedawany jest w opakowaniach kilogramowych za około 2,5 – 5 złotych, a także w foliowych saszetkach (opakowania 4 x 100 gramów w cenie ok. 2-3 złotych).
Kasza jęczmienna jest przy tym łatwo dostępna, bez problemu kupimy ją w supermarketach, dyskontach, osiedlowych sklepach spożywczych, czasem nawet niewielkich warzywniakach. Produkty tego typu, często pochodzące z niewielkich upraw ekologicznych, dostępne też są w sklepach z tak zwaną zdrową żywnością.