Kasza kuskus
Kasza kuskus stanowi jedno z najważniejszych dań w kuchni państw Afryki Północno-Zachodniej, a w szczególności Maroka, Algierii i Tunezji. Naznaczona jest ważną symboliką – w krajach, z których się wywodzi, jej wspólne spożywanie jest oznaką zaufania i otwartości, a zarazem manifestacją dostatku.
Kasza kuskus pozyskiwana jest z pszenicy durum, czyli twardej odmiany tego zboża, stosowanej przede wszystkim do produkcji makaronów, powstałej w wyniku mutacji genetycznej płaskurki. Wytwarza się ją w dwojaki sposób.
Metoda tradycyjna, bardzo czasochłonna, do dziś stosowana w krajach Maghrebu, polega na rozbijaniu ziaren pszenicy w specjalnych żarnach, a następnie obtaczaniu ich mąką. Natomiast na skalę przemysłową kuskus wytwarza się dziś z mąki z pszenicy durum, zwanej semoliną, a także wody.
W ten sposób kuskus stał się produktem o cechach kaszy, ale też makaronu.
Reklama
Odżywcze wartości kaszy kuskus
Odżywcze właściwości kaszy kuskus znacznie różnią w przypadku produktu suchego oraz poddanego gotowaniu – po nasiąknięciu wodą proporcjonalna zawartość białek, węglowodanów i tłuszczów spada, podobnie jak kaloryczność. Należy też mieć na uwadze, że kuskus wytwarzany różnymi metodami i z różnymi dodatkami może znacznie się od siebie różnić.
Generalnie jednak należy przyjąć, że ilość poszczególnych składników odżywczych w przeliczeniu na 100 gramów ugotowanego produktu kształtuje się następująco:
- białka: 3,6 - 5,6 g,
- węglowodany: 22,0 - 27,8 g,
- błonnik 0 – 1,5 g,
- tłuszcze: 0,7 - 1,1 g.
Jak to przekłada się na wartość energetyczną kuskusu liczoną w kilokaloriach? Jak należy interpretować te dane pod kątem ewentualnych zastosowań prozdrowotnych?
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Kalorie w kaszy kuskus
Surowy kuskus, jak większość produktów zbożowych, dostarcza organizmowi około 350 kilokalorii, a więc względnie dużo. Wiadomo jednak, że spożywany jest po ugotowaniu, a wówczas, po nasiąknięciu wodą, ilość kcal spada do poziomu około 115 – 135 w zależności od rodzaju kaszy i długości gotowania. Można więc uznać, że jest to produkt niskokaloryczny.
Warto w tym miejscu zwrócić uwagę na inny parametr, jakim jest indeks glikemiczny. Jest to wartość informująca o wzroście stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłku, niezwykle istotna dla osób chorujących na cukrzycę.
W przypadku ugotowanego kuskusu wynosi on aż 65, co jest wynikiem średnio wysokim, dyskwalifikującym tę kaszę pod kątem zastosowania w diecie cukrzycowej. Co istotne, kuskus nie może być spożywany także przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu, w tym celiakię – jako wyprodukowany z ziaren pszenicy, zawiera bowiem znaczne ilości tego białka.
Reklama
Kuskus na odchudzanie
Jako niskokaloryczny, stosowany jest kuskus na odchudzanie. Czy jest w tej roli skuteczny? Tak, jeśli stosujemy restrykcyjną dietę opartą na znacznej redukcji kalorii dostarczanych do organizmu. Jak jednak wiadomo, tego typu zabiegi są dziś uznawane za kontrowersyjne i ryzykowne ze względu na możliwość wystąpienia efektu jo-jo.
Problemem, jeśli chodzi o kuskus, jest bardzo niska, bliska zeru, zawartość błonnika pokarmowego, który na długo zapewnia uczucie sytości, i który także przyspiesza perystaltykę jelit, zmiękcza stolec, ułatwia regularne wypróżnianie się. Brak błonnika, to brak tego typu efektów.
Reklama
Czy kuskus jest zdrowy?
Czy kuskus jest zdrowy? Taki pokutuje mit. Nie do końca znajduje on jednak uzasadnienie w rzeczywistości. Ugotowany kuskus nie przedstawia większej wartości pod względem odżywczym. Zawiera niewielkie ilości witamin i składników mineralnych, a także aminokwasów, węglowodanów i tłuszczów.
Oparcie więc diety na kuskusie w szybkim tempie może doprowadzić do awitaminoz, anemii i innych poważnych niedoborów.
Innymi słowy – kuskus warto jest spożywać od czasu do czasu, na przykład w czasie stosowania diety niskokalorycznej, ale nie powinno to być danie stanowiące podstawę żywienia. Jedząc kuskus, bezwzględnie powinniśmy łączyć kaszę z innymi składnikami, tak aby dostarczyć do organizmu niezbędnych składników odżywczych.
Szczęśliwie w tym akurat względzie kuskus jest produktem wprost doskonałym i niezwykle uniwersalnym, nadającym się do podania na dziesiątki, jeśli nie setki sposobów, zarówno na ostro, jak też na słono czy słodko.
Reklama
Z czym łączyć kuskus?
Jakie dania z kaszy kuskus warto przygotować i z czym ją łączyć, aby przyrządzić danie pożywne i zdrowe? W jaki sposób można serwować ten typ kaszy?
Oto kilka propozycji:
- jako dodatek do mięs, zwłaszcza baraniny, wieprzowiny, jagnięciny oraz drobiu,
- z warzywami przygotowanymi na parze, ewentualnie gotowanymi lub podsmażanymi, takimi jak marchew, kalafior, bakłażan, cukinia, papryka, cebula, ziemniak i wiele innych,
- z oliwą z oliwek, pieprzem, pietruszką i przyprawami (kolendra, kumin, cynamon, pieprz, słodka papryka),
- z owocami morza i rybami,
- jako składnik sałatek z owocami, warzywami – np. do arabskiej sałatki tabbouleh zawierającej pomidory, ogórek, czosnek, cebulę, paprykę i oliwę z oliwek,
- z serem feta i innymi rodzajami serów,
- na słodko, z miodem, owocami, rodzynkami i orzechami.