Co to jest keto grypa?
Keto grypa to zespół objawów stanowiących niepożądany skutek uboczny przejścia na tak zwaną dietę ketogeniczną. Pod pojęciem tym kryje się kontrowersyjny sposób żywienia, polegający na radykalnym obniżeniu spożycia węglowodanów i zastąpieniu ich większym dawkami tłuszczów.
Istotą jest odejście od klasycznej piramidy żywienia, w myśl której cukry powinny stanowić, aż 50-65 procent źródeł energii, tłuszcze 15-25, a białka 20-30 proc.
W diecie keto udział tłuszczów ma w tym aspekcie wynosić nawet 80 procent, pozostałe zaś składniki przyjmowane są w ilościach śladowych.
Pierwotnie rozwiązanie to stosowano w terapii schorzeń neurodegeneracyjnych, obserwując znaczną poprawę u pacjentów z chorobą Alzheimera, czy epilepsją.
Później zauważono, że zmiana proporcji, jeśli chodzi o główne składniki odżywcze, powoduje też efekt w postaci redukcji tkanki tłuszczowej ciała.
W związku z tym dieta ta stała się popularna wśród osób odchudzających się, a także sportowców. Należy jednak pamiętać, że tak radykalna zmiana sposobu odżywiania ma daleko idące konsekwencje dla funkcjonowania ludzkiego organizmu i może generować liczne negatywne skutki zdrowotne.
Część z nich określa się mianem grypy keto, ketogenicznej lub węglowodanowej. Co to jest i jakie są jej konkretne przyczyny, objawy oraz sposoby leczenia? Poznaj odpowiedzi na najważniejsze pytania.
Reklama
Przyczyny keto grypy
Grypa keto nie ma nic wspólnego z prawdziwą grypą, która jest schorzeniem wirusowym. Nie można się nią więc zarazić, nie jest nawet uznawana za chorobę – na próżno zatem szukać jej w zestawieniach ICD-10 i ICD0-11.
Termin ten nie występuje także w podręcznikach do medycyny, póki co ma charakter głównie potoczny, odnosząc się do zespołu objawów, które mogą towarzyszyć rezygnacji z cukrów i przejściu na dietę wysokotłuszczową.
Ograniczenie podaży węglowodanów jako źródła energii i wysokie spożycie tłuszczu prowadzi do blokady utleniania kwasów tłuszczowych i powstawania w organizmie tak zwanych ciał ketonowych, wśród których są aceton, beta-hydroksymaślan, metylglioksan, acetooctan.
Substancje te są wykorzystywane do celów energetycznych (zamiast cukru), przy okazji jednak powodują szereg niekorzystnych zmian w organizmie, takich jak:
- kwasica ketonowa,
- glikowanie białek,
- stres oksydacyjny,
- deregulacja mechanizmu odżywiania,
- pogorszenie kondycji psychofizycznej.
Stan ketozy, będący konsekwencją przejścia na dietę wysokotłuszczową, charakteryzuje się nie tylko wzrostem stężenia ciał ketonowych, ale też niskim poziomem insuliny oraz glukozy.
Procesy te zachodzą stopniowo, przy czym na początku możliwy jest swego rodzaju szok. I właśnie objawy, które występują w początkowej fazie stosowania diety ketogenicznej, związane z przestawianiem się organizmu na nowy sposób funkcjonowania, są nazywane mianem grypy keto.
Bezpośrednią przyczyną jest osłabienie związane ze spadkiem stężenia cukru we krwi, nieumiejętnością organizmu pozyskiwania energii z nowych źródeł, a także utratą wody i elektrolitów (w okresie przejściowym może występować odwodnienie związane ze zwiększonym oddawaniem moczu).
Reklama
Kiedy może pojawić się keto grypa?
Kiedy może się pojawić grypa ketogeniczna? Zazwyczaj jej symptomy zaczynają być odczuwalne po około 24-48 godzinach od momentu radykalnej redukcji węglowodanów na rzecz tłuszczów.
Najbardziej zaś uciążliwe mogą być około 3-5 dnia. Jest to jednak kwestią indywidualną, podobnie zresztą jak charakter i natężenie symptomów.
Nie u wszystkich osób manifestują się one z identyczną mocą. Wpływ na to ma sporo czynników, generalnie jednak wiele zależy od tego, w jaki sposób zmieniana jest dieta.
Aby zminimalizować uciążliwość wstępujących objawów, warto w stan ketozy wchodzić stopniowo.
Zamiast radykalnie rezygnować z węglowodanów, należy redukować ich spożycie, systematycznie, dzień po dniu, przez około 4 tygodnie.
Reklama
Objawy keto grypy
Jakie są objawy keto grypy? Często zbliżone do tej „prawdziwej”, podobne do tych, które występują w związku z zakażeniem wirusowym. Dlatego niekiedy może występować problem z prawidłowym ich rozpoznaniem.
Co więcej, lista możliwych dolegliwości jest tak szeroka i mało specyficzna, że równie dobrze można je przypisać do wielu innych schorzeń.
W okresie przejściowym, związanym z wchodzeniem w ketozę, pojawić się mogą takie problemy zdrowotne, jak:
- bóle mięśniowo-stawowe;
- skurcze i osłabienie mięśni;
- ból głowy, migrena;
- ból brzucha, zaparcia, biegunki, nudności, czy wymioty;
- uczucie zmęczenia, apatia;
- drażliwość, labilność emocjonalna;
- bezsenność lub senność;
- problemy z pamięcią i koncentracją, logiką myślenia.
Czy mogą wystąpić w czasie grypy keto gorączka, katar, ból gardła oraz dreszcze? Teoretycznie tak, ale bardziej będzie to związane z ogólnym, silnym osłabieniem organizmu i podatnością na infekcje, niż skutkami wchodzenia w ketozę.
Reklama
Jak długo trwa keto grypa i czy się ją leczy?
Ile trwa grypa ketogeniczna? Przeciętnie objawy utrzymują się ze znaczną mocą przez około 1 tydzień, jednak u różnych osób czas ten może być odmienny.
W jednostkowych przypadkach proces adaptacji może trwać nawet do 4 tygodni. W tym czasie należy się spodziewać utrzymywania, bądź nawracania nieprzyjemnych symptomów.
To, ile trwa keto grypa uzależnione jest od wielu czynników, w tym między innymi predyspozycji genetycznych, ogólnego stanu zdrowia, czy sposobu przechodzenia na dietę.
Czy grypę keto się leczy? Ponieważ nie jest chorobą, nie ma potrzeby stosowania jakichkolwiek leków, tym bardziej, że symptomy powinny po relatywnie niedługim czasie ustępować samoistnie.
Czy można jej zapobiegać? Natężenie objawów można, a nawet powinno się łagodzić, stosując proste kroki. W okresie przejściowym zaleca się:
- Dużo pić - znaczna część objawów keto grypy związanych jest z utratą wody. Dlatego przede wszystkim należy dbać o właściwe nawodnienie organizmu.
- Spożywać sól. Istotnym problemem w czasie przechodzenia na dietę keto jest też utrata elektrolitów, czyli jonów soli.
- Przyjmować suplementy diety w szerokiej formule, pozwalające uzupełniać występujące w tym czasie niedobory substancji mineralnych.
- Jeść duże ilości produktów zawierających tłuszcze - po rezygnacji z węglowodanów, zanim organizm nauczy się wykorzystywać tłuszcz zawarty w tkankach, musi otrzymywać solidną dawkę energii z zewnątrz. Oczywiście należy pamiętać o tym, by spożywać przede wszystkim kwasy tłuszczowe wysokiej jakości.
- Dbać o zróżnicowanie oraz kaloryczność posiłków - mimo iż docelowym rezultatem jest zmniejszenie masy ciała, nie należy doprowadzić do wygłodzenia, zwłaszcza we wstępnym, przejściowym etapie.
- Dużo wypoczywać, aby nie narażać organizmu na silne przeciążenia w okresie przejściowym, nie rezygnując jednak z aktywności fizycznej o niewielkim natężeniu.
- Zrezygnować z alkoholu oraz kawy, które pogarszają funkcjonowanie organizmu, przyspieszają utratę wody, elektrolitów i minerałów, podnoszą ciśnienie tętnicze.