Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Kiedy awokado jest dojrzałe?

Rzadko kiedy na sklepowych półkach można znaleźć dojrzałe awokado, czyli takie, którego skórka i miąższ delikatnie ugina się po naciśnięciu palcem. Dopiero owoc w takim stanie ujawnia swoje bogactwo smaku i kremowej konsystencji.
Dojrzałe awokado
źródło:123RF
Spis treści

Jak wybrać idealne awokado?

Na temat tego, kiedy awokado jest dojrzałe i dlaczego trwa to tak krótko, powstają już nawet internetowe memy. „Jeszcze nie, jeszcze nie, już! [3 minuty!], za późno!” – to kwintesencja kłopotów z awokado. Czasami trudno uchwycić moment zanim będzie ono przejrzałe, wówczas pojawią się w nim:

  • ciemne przebarwienia,
  •  zdrewniałe włókna,

 a w smaku będzie gorzkawe. 

Wybierając awokado należy szukać owoców o gładkiej, jednolitej skórce. W trakcie dojrzewania lepiej zachowują się owoce bardziej pękate, gdyż te o kształcie gruszki najczęściej psują się u wąskiej nasady, podczas gdy reszta awokado jest jeszcze niedojrzała.  

By awokado dojrzało, należy je włożyć do papierowej torby, najlepiej w asyście banana lub jabłka, ale niekoniecznie. Dobrze jest schować taki pakunek w ciemne i dość ciepłe miejsce – po 2-3 dniach awokado będzie idealne do jedzenia.

Reklama

Właściwości awokado

Awokado to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych. Uprawiane na południu Europy, w Azji, Australii i w obu Amerykach, rośnie przez cały rok, a na całym świecie znane jest 500 odmian awokado. Jest znakomitym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 11 g w 100 g produktu!), czyli zdrowego, pozbawionego , „lekkiego” tłuszczu. Osoby cierpiące na zaparcia również powinny włączyć do diety awokado, gdyż jest źródłem błonnika. Nie brakuje w nim:

  • witaminy A, 
  • witaminy B1, 
  • witaminy B2, 
  • witaminy C, 
  • witaminy PP, 
  • witaminy K,
  • witaminy E, 

a także luteiny, lecytyny i jest bogate w wapń, potas, fosfor oraz miedź.

Reklama

Rodzaje awokado

Awokado do polskich sklepów trafia z bardzo odległych zakątków. Rośnie w gorącym klimacie, więc, podobnie jak np. banany czy ananasy, zrywane jest o wiele za wcześnie i ma dojrzewać w transporcie. Nie zawsze tak się dzieje i wielokrotnie na sklepowych półkach lądują owoce (tak, awokado to owoc) całkowicie niejadalne. Dlatego tak wiele osób jest zrażonych do awokado i twierdzi, że go nie lubi. 

Wyjątkiem jest odmiana awokado hass, która dojrzewa szybko i jest wyjątkowo kremowa, z mocno wyczuwalną nutą orzechów. Skórkę ma nie zieloną, a brązową i grubszą niż inne popularne odmiany. Z reguły awokado hass jest sprzedawane w formie „do jedzenia”.

Reklama

Co można zrobić z awokado?

Jak przyrządzić awokado? To bardzo wszechstronny owoc. Najczęściej wykorzystywany jest do przygotowania guacamole – dipu z dodatkiem:

  • soku z limonki, 
  • czosnku, 
  • kolendry, 

ale może być też składnikiem sałatek, sosów do makaronów, a nawet deserów. Dzięki swojej kremowej konsystencji i orzechowemu posmakowi, awokado jest wdzięcznym produktem, zwłaszcza dla osób na diecie wegańskiej.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Owoce
Syrop z czarnego bzu - przepis i właściwości. Jak go zrobić w domu?
Syrop z dzikiego bzu
Figa - właściwości, wartości odżywcze i skutki uboczne? Jak obrać i jeść figę?
Owoce figi
Pigwa a pigwowiec - właściwości. Jak wyglądają i czym się różnią?
Owoc pigwa
Podobne artykuły
Cztery owoce kaki w drewnianym pojemniku
Owoc kaki (persymona) - jak obrać i jak jeść? Właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Czy awokado to owoc
Czy awokado to owoc czy warzywo?
Owoce pigwy na talerzu
Pigwa - właściwości. Co z niej zrobić i kiedy ją zrywać?
Mężczyzna sadzi borówkę amerykańską
Plantacja borówki amerykańskiej – warunki i koszt założenia
Dzika róża - jakie ma właściwości? Przepisy na przetwory

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!