Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Dlaczego warto spożywać kiszone buraki? Sprawdź, jak kisić buraki i zrób to sam

​Kiszone buraki to prawdziwa bomba witaminowa. Są mniej kaloryczne niż ich surowe odpowiedniki i mają jeszcze więcej cennych dla zdrowia składników odżywczych. Podobnie, jak inne kiszone warzywa powinny być podstawą zdrowej diety nie tylko w sezonie jesienno-zimowym, ale także przez cały rok. Poznaj niezwykłe właściwości kiszonych buraków i soku z nich.
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Kiszenie jest jedną z najstarszych i najzdrowszych metod zabezpieczania żywności przed psuciem się. Choć kiszenie kojarzy się głównie z kapustą i ogórkami, procesowi temu poddaje się coraz więcej warzyw, w tym buraki.
  • Kiszenie buraka pozwala na zachowanie jego cennych właściwości, dzięki czemu może on posłużyć jako lekarstwo na kaca, w celu usuwania z organizmu wolnych rodników, opóźniania powstawania procesów nowotworowych oraz miażdżycowych, itd.
  • Kiszenie buraków nie uchodzi za skomplikowaną czynność, ale wymaga cierpliwości. Ze względu na liczne właściwości i sposoby zastosowania kiszonych buraków warto wiedzieć, jak przeprowadzać proces ich kiszenia.
SPRAWDŹ TEŻ: Dlaczego warto jeść kiszonki?
Spis treści

Chociaż kiszenie kojarzy nam się głównie z kiszoną kapustą i ogórkami kiszonymi, to warto zacząć także kisić buraki, bo powstały w ten sposób zakwas to prawdziwa bomba witaminowa. Kiszenie jest najstarszą metodą zabezpieczania żywności przed psuciem się i jedną z najzdrowszych.

Dzieje się tak za sprawą kwasu mlekowego, który powstaje w trakcie kwaszenia. Lista zalet kiszenia buraków jest bardzo długa. Tak samo jak inne warzywa, kiszone buraki zachowują swoje cenne, naturalne składniki i charakteryzują się:

  • niską kalorycznością,
  • wysoką zawartością witaminy A, C, E, K, PP i witamin z grupy B ,
  • wysoką zawartością składników mineralnych (wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor) ,
  • wysoką zawartością kwasu mlekowego,

Właściwości kiszonych buraków

Buraki kiszone polecane są m.in. jako lekarstwo na kaca, usuwają z organizmu wolne rodniki, opóźniają powstawanie procesów nowotworowych (dzięki powstałym podczas fermentacji izotiocyjanianom) i miażdżycowych.

Z niektórych badań wynika, że sok z kiszonego buraka może zniszczyć komórki nabłonkowe raka żołądka. Kiszone buraki wzmacniają odporność organizmu i ułatwiają budowanie prawidłowej flory jelit. Szczepy bakterii, które powstały w trakcie fermentacji pomagają chronić przed grzybicami, mają także silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Poza tym kiszone buraki:

  • pomagają w walce z anemią,
  • wspomagają odchudzanie,
  • spowalniają procesy gnilne w jelitach,
  • regulują przemianę materii (pomagają w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu),
  • odkwaszają organizm,
  • oczyszczają organizm z toksyn wspomagając pracę nerek i wątroby,
  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • łagodzą uderzenia gorąca w trakcie menopauzy,
  • są niezastąpione po kuracji antybiotykowej,
  • u mężczyzn podnoszą sprawność seksualną (według niektórych działają jak afrodyzjak),
  • zwiększają wytrzymałość (sok z buraków to świetny napój energetyczny, który dodaje energii, wzmacnia kondycję fizyczną oraz poprawia wydolność organizmu),
  • pomagają w rekonwalescencji po chorobach,
  • dostarczają weganom i wegetarianom cennego żelaza pochodzenia roślinnego.

Okazuje się też, że sok z kiszonego buraka ma silniejsze działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne niż sok ze świeżego buraka. Dzieje się tak dlatego, że w trakcie kiszenia wzrasta w buraku stężenie kwercetyny.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Jak kisić buraki czerwone?

Nie jest to zbyt skomplikowana czynność, jednak wymaga odrobiny cierpliwości. W pierwszej kolejność trzeba zaopatrzyć się w kamionkowe naczynie, w którym buraki najlepiej się ukiszą. Przepis na domowy sok z kiszonych buraków:

  • 3 kg buraków umytych i obranych (dobrze, jeśli będą ekologiczne) ,
  • 4 litrów przegotowanej wody,
  • 1 główka czosnku ,
  • sól (1/2 lub 1 łyżka soli na 1 litr wody),
  • kromka razowego żytniego chleba na zakwasie (opcjonalnie można pominąć dodając np. trochę soku z kiszonej kapusty, ogórków, a przy następnym kiszeniu soku z buraków),
  • czarny pieprz mielony,
  • 3 listków laurowych,
  • 15 ziaren ziela angielskiego,

Pokrojone w plastry buraki zalewamy solanką, dorzucamy przyprawy. Całość dociskamy talerzykiem, tak, żeby płyn pokrył całą kiszonkę. To ważne, bo dzięki temu zapobiegniemy pleśnieniu buraków.

Kamionkowe naczynie przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy na 4-7 dni (w zależności od temperatury w miejscu przechowywania, im cieplej, tym fermentacja przebiegnie szybciej). 

Reklama

Zastosowanie kiszonych buraków

Sok z buraków można pić już po 4-7 dniach. Po tym czasie ukiszony zakwas trzeba przelać do wyparzonych słoików lub butelek, szczelnie zamknąć i schować w lodówce. Można pić nierozcieńczony lub z dodatkiem wody, jeśli jest zbyt intensywny w smaku.

Agnieszka Maciąg, propagatorka zdrowego sposobu odżywiania proponuje kurację oczyszczająco-wzmacniającą, która trwa 2-3 tygodnie. Codziennie pijemy wtedy po 1 szklance soku (nie trzeba wypijać całej szklanki od razu, można po małym kieliszku kilka razy w ciągu dnia).

Zakwas buraczany jest też doskonałą bazą do zrobienia smacznego barszczu, trzeba jednak pamiętać, żeby dodajemy go do wywaru warzywnego pod koniec gotowania, dzięki czemu zachowa swoje cenne właściwości. Kiszone buraki są także świetnym składnikiem sałatek, warto je połączyć z rukolą, kozim serem i podpieczonymi orzechami włoskimi.

Czytaj również

Bibliografia

  • Libudzisz Z. (2006). Żywność probiotyczna. W: Mikroorganizmy w żywności i żywieniu. Poznań: Wyd. AR im. Augusta Cieszkowskiego
  • Fajkowska H.: Warzywa korzeniowe. W: Szczegółowa uprawa warzyw, pod red.: Borna Z., PWRiL, Warszawa 1982.
  • Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A. (2009): Fermentacyjne ukiszanie – kiszenie żywności. W: Ogólna technologia żywności. Warszawa: WN-T
  • Defecińska A., Libudzisz Z.: Bakterie fermentacji mlekowej - wpływ na funkcje życiowe człowieka. Przegl. Mlecz., 2000, 8, 247-251.
  • Usajewicz I.: Fizjologiczne i immunologiczne uwarunkowania stosowania bakterii fermentacji mlekowej w żywieniu człowieka. W: Bakterie fermentacji mlekowej, Łódź 1998, s. 123-137
Joanna Barczykowska-Tchorzewska
Artykuł napisany przez
Joanna Barczykowska-Tchorzewska
Od początku związana z dziennikarstwem medycznym. Autorka licznych wywiadów, artykułów oraz reportaży poświęconych zdrowiu i medycynie. Wyróżniona w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2015 przez Stowarzyszenie Dziennikarze dla Zdrowia. W latach 2009-2010 związana z Gazetą Wyborczą, od 2010 do 2015 roku odpowiadała za dział zdrowie w serwisach i dzienniku „Polska The Times. Dziennik Łódzki”. Od 2016 roku związana z Medme.pl, jako redaktor naczelna portalu i wiceprezes spółki Pharma Partner.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Warzywa
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Czy ziemniaki zawierają gluten?
Czy ziemniaki mają gluten
Dlaczego warto spożywać kiszone buraki? Sprawdź, jak kisić buraki i zrób to sam
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Podobne artykuły
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?
Sałatka z selerem naciowym
Przepisy z selera naciowego - ciepłe potrawy oraz zdrowe sałatki
Bób w misce
Bób - kalorie i właściwości. Jakie ma wartości odżywcze?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!