Reklama
Właściwości kiszonych cytryn
Kiszone cytryny tak jak większość produktów poddanych procesowi kiszenia będą doskonałym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych. Wpływają one korzystnie na skład mikroflory jelitowej, zapewniając prawidłowe procesy trawienia i wchłaniania.
Ponadto, kiszona cytryna tak jak świeża dostarczy wiele witamin i składników mineralnych. Cytryny stanowią źródło witaminy C, która wpływa pozytywnie na układ odpornościowy, a także na uszczelnienie naczyń krwionośnych co poprawia wygląd skóry.
Cytryny kiszone dostarczą także antyoksydantów, które niwelują wolne rodniki oraz niewielkie ilości kwasu foliowego.
Reklama
Do czego kiszone cytryny?
Jak wykorzystać kiszone cytryny? Tutaj ograniczenie jedynie będzie stanowiła wyobraźnia. Kiszenie cytryn nie jest zbyt trudne i staje się coraz bardziej popularne. Nadają się one zarówno do wykwintnych dań mięsnych jak i deserów.
Kiszone cytryny w plastrach doskonale sprawdzą się jako przyprawa do pieczonych potraw z ryb. Weganie i wegetarianie mogą wykorzystać sok z kiszonych cytryn oraz całe owoce jako dodatek do gotowania kasz, ryżu czy dań jednogarnkowych.
Rodzime marokańskie przepisy uwzględniają cytryny głównie w daniach typu tadżin, czyli jednogarnkowych potrawach mięsnych z dodatkiem ryżu lub kaszy zapiekanych na ogniu w glinianym garnku.
Przepis na kiszone cytryny
Kiszone cytryny mogą być przygotowane na kilka sposobów. Jak kisić cytryny? Wystarczy wybrać odpowiednie, niezbyt duże owoce i dokładnie je umyć. Następnie należy naciąć je na krzyż do 3/4 głębokości i wsypać do środka sól.
Kolejno cytryny ciasno upchamy w słoiku, zalewamy wodą i odstawiamy w ciemne miejsce na około tydzień. Niektórzy w swoich przepisach na cytryny marynowane dodają też rozmaite przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, imbir, cynamon), sok z cytryny czy cukier.
Można także przygotować cytryny kiszone w miodzie i wykorzystywać je do deserów.
Reklama
Kiszone cytryny na odchudzanie
Kiszone cytryny na odchudzanie sprawdzą się doskonale. Zawierają one bowiem niewiele kilokalorii, a z ich udziałem można przygotować aromatyczne, dietetyczne potrawy. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do dressingu do polania lekkiej sałatki czy dań z drobiu.
Z ich udziałem można przyrządzić sos do kurczaka czy aromatyczną kaszę. Potrawy z ich udziałem są przede wszystkim smaczne, a satysfakcjonujące posiłki na diecie to klucz do trzymania się założonego planu.
Warto poszerzać kulinarne horyzonty i urozmaicać codzienne posiłki. Niezależnie od tego czy celem jest redukcja masy ciała, zdrowe odżywianie czy szukanie inspiracji dietetycznych warto skorzystać z nowoczesnych rozwiązań.
Aplikacja dietetyczna oferuje kilkanaście rodzajów diet, które można dostosować do indywidualnych potrzeb, a w ramach subskrypcji dostaje się także dostęp do prawie 2000 przepisów oraz stały kontakt z dietetykiem.
Artykuł zawiera lokowanie produktu