Reklama
Właściwości kiszonego kalafiora. Jak smakuje?
Popularnym i wyjątkowo smacznym składnikiem tradycyjnej kuchni polskiej są kiszonki. Choć najchętniej spożywa się kapustę i ogórki to inne rodzime warzywa także się do tego nadają. Dobrym przykładem jest m.in. kalafior.
Kalafior to warzywo z rodziny kapustowatych. Jest niskokaloryczny – 100 g to tylko 27 kcal. Uznaje się go za jedno ze zdrowszych warzyw – to źródło błonnika, witaminy C, folianów, witaminy K, witamin z grupy B, potasu, manganu i fosforu, także polifenoli i glukozynolanów.
Kiszony kalafior, dzięki procesowi fermentacji, jest również źródłem bakterii probiotycznych, w tym z rodzaju Lactobacillus.
Jakie są właściwości kiszonego kalafiora?:
- wpływa na poprawę trawienia,
- dostarcza składników o działaniu antyoksydacyjnym,
- wspiera pracę jelit dzięki wysokiej zawartości błonnika,
- wzmacnia odporność dzięki obecności bakterii probiotycznych i witaminy C,
- jest źródłem kwasu foliowego, który wpływa na produkcję krwi i wsparcie pracy układu nerwowego,
- kalafior kiszony dostarcza glukozynolanów, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Jak smakuje kiszony kalafior? Przyrządzony w tradycyjny sposób ma lekko słono-kwaśny smak. Co więcej, kiszenie kalafiora nie zmienia jego tekstury, dzięki czemu pozostaje on chrupiący, dlatego uchodzi za jedną ze smaczniejszych kiszonek.
Reklama
Z czym jeść kiszony kalafior?
Kiszony kalafior ze względu na łagodny smak komponuje się z wieloma wytrawnymi potrawami, a jego zastosowanie w kuchni jest wszechstronne.
Do czego wykorzystać kiszony kalafior? Nadaje się do:
- zup,
- curry,
- sałatek,
- wytrawnych tart,
- dań jednogarnkowych,
- składnik kanapek, burgerów, wrapów,
- w formie dekoracji do deski serów i wędlin,
- jako dodatek warzywny do dań obiadowych.
Kiszony kalafior warto użyć do kuchennych eksperymentów. Sprawdzi się do przygotowania ciekawych przystawek np. koreczków, mini bruschetty, czy tartaletek. Może także nim urozmaicić dania kuchni azjatyckiej np. w sushi, czy pad thai. Warto go też wykorzystać jako składnik domowych sosów lub past do smarowania pieczywa.
Przepis na kiszonego kalafiora
Kiszenie jest jedną z lepszych metod przetwarzania warzyw. Przede wszystkim wzbogaca je o wyrazisty smak, a także sprzyja powstawaniu zdrowotnych bakterii wspomagających pracę jelit.
Przepis na kiszony kalafior, tak jak w przypadku innych warzyw np. ogórków, jest uniwersalny i wymaga użycia tylko kilku składników. Jak kisić kalafior, aby miał delikatny smak i jednocześnie wysoką zawartość prozdrowotnych składników?
Jaki jest przepis na kiszonego kalafiora?
Składniki:
- 1 średni kalafior,
- 1 litr wody,
- 1 łyżka soli kamiennej,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 liść laurowy,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- 1 mały kawałek korzenia chrzanu.
Przygotowanie
- Kalafior należy umyć i podzielić na mniejsze różyczki.
- W garnku zagotować 1 litr wody, dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek (przed wrzuceniem do garnka można go lekko zgnieść), gorczycę i chrzan. Wodę z przyprawami gotować na małym ogniu, aż sól się dobrze rozpuści.
- Różyczki kalafiora ułożyć w wyparzonym dużym słoiku wraz z czosnkiem i chrzanem.
- Kalafior należy zalać przestudzoną solanką, tak aby warzywa były całkowicie zanurzone.
- Zakręcić lekko słoik (aby umożliwić odpływ powietrza podczas fermentacji) i odstawić w zacienione miejsce na 3-5 dni. Co 1-2 dni warto sprawdzać, czy kalafior nie wypłynął ponad powierzchnię wody (w razie potrzeby należy przycisnąć go talerzykiem).
Gotowy kiszony kalafior przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, dzięki czemu na dłużej zachowa świeżość i intensywny smak. Należy przy tym unikać wystawiania go na wysokie temperatury lub słońce.
Reklama
Co można zrobić z kiszonego kalafiora?
Kiszony kalafior można wykorzystać na kilka sposobów m.in. jako dodatek do potraw czy przetworów lub ich główny składnik.
Można z niego przygotować m.in.:
- Kiszony kalafior na zimę – w okresie jesienno-zimowym dostępność do świeżych warzyw i owoców spada, dlatego kiszony kalafior w słoikach z różnymi dodatkami pomoże dostarczyć wielu ważnych składników wspierających odporność. Kiszony kalafior można przygotować w wersji np. z marchewką, z burakiem, z cukinią, z czosnkiem i cebulą i przyprawami np. curry.
- Sosy i dipy – po zmiksowaniu np. z jogurtem, czosnkiem czy przyprawami stanowi ciekawy dodatek np. do pieczywa, warzyw lub nachosów.
- Farsz do pierogów lub krokietów – kiszony kalafior może stanowić główny element farszu lub można go też połączyć z innymi składnikami np. ziemniakami, strączkami lub kaszą.
- Placki warzywne – można go także użyć jako składnik placków np. w połączeniu z cukinią, ziemniakami czy ugotowanym brokułem.
Sałatka z kiszonego kalafiora
Kalafior w takiej formie może być też składnikiem sałatki. Przygotowanie jej jest bardzo proste, a gotowa stanowi cenne źródło składników odżywczych. Sałatka z kiszonego kalafiora dostarcza m.in., witaminy C, witamin z grupy B, magnezu, cynku czy potasu, a dodatkowo wspiera mikrobiotę jelit dzięki zawartości naturalnych probiotyków.
Prosty przepis na sałatkę z kiszonego kalafiora
Składniki
- 1 szklanka różyczek kiszonego kalafiora,
- ½ awokado,
- 2-3 garści rukoli,
- 100 g sera feta,
- 1 mała czerwona cebula,
- ½ żółtej papryki,
- 1 garść orzechów włoskich,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie
- Awokado, paprykę, cebulę i rukolę dokładnie umyć. Awokado i paprykę pokroić w kostki, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wrzucić do miski.
- Ser feta pokroić w kostki i dodać do sałatki.
- Różyczki kiszonego kalafiora pokroić na mniejsze kawałki i wsypać do sałatki.
- Sałatkę wymieszać i wierzch posypać orzechami.
- Przygotować sos: oliwę wymieszać z sokiem cytryny, miodem, musztardą, solą i pieprzem. Wymieszać i wlać do sałatki.