Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Kiwano - właściwości, wartości odżywcze i wygląd. Jak jeść i jak smakuje?

Kiwano w całości przypomina małą dynię z kolcami, po przekrojeniu zaś coś pomiędzy grejpfrutem a ogórkiem. Jak smakuje ten owoc i kiedy warto po niego sięgnąć?
Pomarańczowy owoc z kolcami
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Kiwano - nazywane też afrykańskim lub kolczastym ogórkiem - to egzotyczny owoc, który w istocie jest gatunkiem ogórka i należy do rodziny dyniowatych.
  • Kiwano zawiera wiele witamin i minerałów cennych dla zdrowia, a przy tym jest niskokaloryczne. Można je jeść samodzielnie lub dodawać do różnych potraw.
  • Przeczytaj, gdzie można go kupić, a także dowiedz się ile trzeba zapłacić za jedną sztukę tego afrykańskiego owocu.
Spis treści

Co to jest kiwano i jak wygląda?

Współcześnie w sklepach pojawiają egzotyczne owoce, o których istnieniu kilkanaście czy kilkadziesiąt lat temu w Polsce mało kto w ogóle wiedział. Jednym z takich owoców jest kiwano (ang. melano fruit). Jak ono wygląda i skąd pochodzi?

Otóż kiwano - choć nazwa dla niektórych może brzmieć nieco z japońska - pochodzi z Afryki. Dziko rośnie ono od rejonów RPA po Sudan, a nawet Półwysep Arabski. Owoc kiwano ma charakterystyczny wygląd. Zwykle osiąga wielkość około 15 cm, a jego gruba pomarańczowa skórka pokryta jest grubymi, ostro zakończonymi kolcami.

Skrywa ona równie egzotycznie wyglądające wnętrze - zielonkawy miąższ o konsystencji kisielu zawierający kilkaset białawych nasion. Ze względu na delikatny i słodki smak, kiwano bywa nazywane melonem, w rzeczywistości jednak to raczej… ogórek. Jest to więc owoc, czy może warzywo?

Powstaje ono z kwiatów i zawiera nasiona, a ponadto posiada słodki smak, więc zaliczane jest do owoców. Z biologicznego punktu widzenia zalicza się do rodziny dyniowatych i jest gatunkiem ogórka.

Jak się uprawia kiwano?

Gdzie i jak rośnie kiwano? Roślina ta ewidentnie jest ciepłolubna, dlatego rośnie dziko w najgorętszych rejonach Afryki. Do jej wzrastania potrzebna jest temperatura minimum 15 stopni Celsjusza, zaś do przetrwania - minimum 5.

Kiwano rośnie bardzo podobnie jak zwykłe ogórki - na długich, płożących się łodygach. Liście owłosione, kształtem podobne są do liści innych dyniowatych. Z jednej rośliny uzyskać można od kilku do kilkunastu soczystych owoców.

Czy istnieją uprawy kiwano w Polsce? „Rogaty ogórek” może być uprawiany w naszym klimacie pod folią lub w warunkach szklarniowych. Nasiona kiwano kiełkują, kiedy stworzy im się odpowiednie warunki, a późniejsze wzrastanie następuje szybko.

Uprawę kiwano warto rozpocząć w doniczce, a dopiero później wysadzić do gruntu gotowe sadzonki.

Reklama

Właściwości i wartości odżywcze kiwano

Czy kiwano wykazuje prozdrowotne właściwości i czy warto po nie sięgać ze względów innych niż smakowe?

Wartości odżywcze, jakie zawiera ten słodki ogórek to:

  • węglowodany, będące głównym źródłem energii dla ludzkiego organizmu. Kiwano zawiera ich 8 g na 100 g produktu;
  • białko (1,8 g);
  • tłuszcze (1,3 g);
  • minerały: sód, potas, żelazo, magnez, wapń;
  • witaminy: C, B6, A, E;
  • kwasy tłuszczowe - głównie linolowy i oleinowy.

Choć kiwano to gatunek ogórka, a o ogórkach powszechnie (choć mylnie) mówi się, że to sama woda, owoc zawiera cenne dla ludzkiego zdrowia mikro- i makroelementy.

Witaminy i minerały w kiwano

Witaminy i minerały w nim zawarte biorą udział w wielu ważnych procesach fizjologicznych:

  • działają przeciwutleniająco,
  • pozytywnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci,
  • regulują poziom cukru we krwi,
  • wspomagają pracę mięśni,
  • wspierają wzrok,
  • podnoszą odporność.

„Kolczasty ogórek” jest przy tym mało kaloryczny, dlatego może dostarczać cennych substancji osobom będącym na dietach odchudzających. 100 g kiwano to tylko 43 kalorie. Owoc może być też spożywany w ciąży, kiedy zapotrzebowanie kobiecego organizmu na witaminy i składniki odżywcze jest większe.

Reklama

Jak jeść kiwano i jak smakuje?

Ponieważ dla Europejczyków afrykański ogórek jest owocem egzotycznym, nie każdy wie, jak się zabrać za jego jedzenie. Nasuwają się pytania w rodzaju: jak wybrać kiwano, jak je obrać, jak pokroić?

Owoc smakuje najlepiej, kiedy jest dojrzały. Ma on wówczas mocno żółtą lub pomarańczową skórkę i właśnie takie „okazy” najlepiej wybierać w sklepie.

Jak smakuje kiwano dojrzałe? Przede wszystkim jest słodkie, a oprócz tego - delikatnie kwaskowate. Jego nasiona są miękkie, a miąższ przypomina luźną galaretkę lub kisiel.

Kolczastego ogórka można obrać, okrawając skórkę ostrym nożem, ponieważ jednak jest ona gruba i dość twarda, najlepiej przekroić owoc na pół i po prostu wydrążyć miąższ łyżką. Jak jeść kiwano? Wydrążony łyżeczką miąższ z nasionami można spożywać samodzielnie lub też dodawać go do różnych potraw - sałatek, deserów i innych dań.

Reklama

Co można zrobić z kiwano? Zastosowanie w kuchni

Nie wszystkim odpowiada samodzielne jedzenie afrykańskiego ogórka. Dla niektórych jego smak bywa zbyt mało wyrazisty, jednak ciekawa konsystencja miąższu i duża ilość jadalnych nasion sprawiają, że owoc staje się atrakcyjnym dodatkiem do potraw - zarówno słodkich, jak i wytrawnych.

Co można zrobić z kiwano? W Internecie można znaleźć można wiele przepisów, np. na:

  • sałatki z kiwano - znajdą się wśród nich słodkie sałatki owocowe oraz sałatki „na słono”, np. typu greckiego, z oliwkami i serem feta; zielony miąższ kiwano jest dobrym „łącznikiem” między innymi składnikami sałatki i może niekiedy zastąpić w tej roli sos lub oliwę,
  • koktajl z kiwano - słodki ogórek wymieszany z jogurtem naturalnym to lekkostrawne i zdrowe śniadanie lub lunch,
  • desery z kiwano - owoc może być atrakcyjnym dodatkiem do galaretki, bitej śmietany czy też lodów.

Oprócz miąższu i nasion w kuchni warto wykorzystać także skórkę kiwano. Co prawda, nie nadaje się ona do zjedzenia, ale stanowi ciekawy element estetyczny. W przepołowionej łupinie owocu podać można deser lub sałatkę, co z pewnością nada potrawie dodatkowego waloru.

Reklama

Gdzie kupić i ile kosztuje kiwano?

Kupowanie owoców egzotycznych współcześnie jest powszechną praktyką, a ich dostępność ciągle rośnie dzięki nowoczesnym metodom transportu i przechowywania.

Gdzie kupić kiwano? Afrykańskiego ogórka dostać można w wielu marketach, a także niektórych mniejszych sklepach spożywczych, warzywniakach, na targach.

Czy cena kiwano jest przystępna? Jedna sztuka melano fruit kosztuje około 6-7 złotych. Biorąc pod uwagę, że pojedynczy „rogaty ogórek” waży około 250 g, daje to cenę 25-30 zł za kg. Kiwano jest więc droższe niż niektóre rodzime owoce, rosnące powszechnie w naszym klimacie, jednak spożywanie go od czasu do czasu nie wiąże się z wysokimi kosztami.

Ze względu na wymienione wcześniej wartości odżywcze i właściwości owocu, warto po niego sięgać np. w okresie obniżonej odporności lub zwiększonego zapotrzebowania na witaminy i minerały.

Czytaj również

Bibliografia

  • L. Ferrara, A fruit to discover: Cucumis metuliferus E.Mey Ex Naudin(Kiwano), w: Clinical Nutrition and Metabolism, 1(2): 1-2, 2018
  • B. Rani, U. Singh, L. Ram, R. Sharma, H. Chharang, A. Sharma, R. K. Maheshwa, Incredible Benefits of Exotic Kiwano (Horned Melon) for Wellness, Vigour and Vitality, w: International Journal of Biological Innovations, 1(2), 56-59, 2019
  • J. F. Morton, The Horned Cucumber, alias
Justyna Gabrysiak-Kula
Artykuł napisany przez
Justyna Gabrysiak-Kula
W 2009 roku zdobyła tytuł magistra kulturoznawstwa Uniwersytetu Łódzkiego. Pierwsze doświadczenia zawodowe zdobyła w Radiu Łódź, współtworząc audycje młodzieżowe. Od kilku lat pracuje jako copywriter, specjalizując się w tematyce medycznej, kosmetycznej, parentingowej i w dziedzinach pokrewnych. Napisała dotąd setki artykułów o zdrowiu. Prywatnie wychowuje dzieci, pływa i czyta książki, choć to właśnie pisanie było zawsze jej ulubionym zajęciem.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Owoce
Syrop z czarnego bzu - przepis i właściwości. Jak go zrobić w domu?
Syrop z dzikiego bzu
Pigwa a pigwowiec - właściwości. Jak wyglądają i czym się różnią?
Owoc pigwa
Kiwano - właściwości, wartości odżywcze i wygląd. Jak jeść i jak smakuje?
Pomarańczowy owoc z kolcami
Podobne artykuły
Czy awokado to owoc
Czy awokado to owoc czy warzywo?
Owoce pigwy na talerzu
Pigwa - właściwości. Co z niej zrobić i kiedy ją zrywać?
Mężczyzna sadzi borówkę amerykańską
Plantacja borówki amerykańskiej – warunki i koszt założenia
Dzika róża - jakie ma właściwości? Przepisy na przetwory
Owoce figi
Figa - właściwości, wartości odżywcze i skutki uboczne? Jak obrać i jeść figę?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!