Reklama
Kolacja wegetariańska dla gości na ciepło
Wieczory spędzone w gronie najbliższej rodziny lub przyjaciół nie mogą odbyć się bez smacznego jedzenia. Zamiast samych przekąsek i dań na zimno, warto zaskoczyć swoich gości pyszną kolacją wegetariańską. Wbrew pozorom nie oznacza to, że cały dzień trzeba spędzić w kuchni, aby wszystko przygotować.
Kolacja dla gości na ciepło może być szybka, smaczna i zdrowa. Jakie dania wegetariańskie przygotować na imprezę? Świetnie sprawdzą się np. zupy, zapiekanki lub warzywne leczo. Czym zaskoczyć gości? Warto korzystać z inspiracji z różnych kuchni świata np. indyjskiej, włoskiej, chińskiej lub bliskowschodniej.
Indyjska kolacja dla wegetarian - dal z soczewicy z kalafiorem (przepis na 4 porcje)
- kalafior - 1 mała główka
- soczewica czerwona sucha - 10 łyżek
- bulion warzywny - 700 ml
- pomidory z puszki - 1 opakowanie (400 g)
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- przyprawy: kurkuma, papryka słodka mielona, papryka wędzona, sól, pieprz
Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki i obsmażyć w garnku z rozgrzaną oliwą. Wsypać soczewicę, zalać gorącym bulionem i zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Dodać pomidory, przyprawy i dokładnie wymieszać. Gotować bez przykrycia kolejne 3-5 minut. Podawać z ryżem, tortillą lub bagietką.
Śródziemnomorska kolacja wegetariańska na ciepło - zapiekane ratatouill
- cukinia - 2 duża sztuka
- bakłażan - 1 duża sztuka
- pomidory - 4 sztuki
- papryka czerwona - 1 sztuka
- papryka żółta - 1 sztuka
- pomidory krojone w puszce - 1 szklanka
- czosnek - 4 ząbki
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- cebula - ½ sztuki
- pesto zielone - 4 łyżki
- bagietka czosnkowa - 2 sztuki
- przyprawy: bazylia suszona, oregano suszone, zioła prowansalskie, sól, pieprz
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni na oliwę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dwie papryki pokrojone w drobną kostkę. Doprawić i podsmażać ok. 5 minut. Następnie dodać pomidory z puszki i podgrzewać bez przykrycia ok. 7-10 minut, aż całość lekko zgęstnieje. Tak przygotowany sos wyłożyć na spód formy do pieczenia. Cukinię, bakłażana i pomidory pokroić w plastry i naprzemiennie układać w formie. Całość doprawić. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 60 minut. Na ostatnie 15-20 minut pieczenia zdjąć przykrycie i zwiększyć moc piekarnika do 220 stopni. Całość polać pesto i podawać z grzankami czosnkowymi.
Reklama
Wegetariańska kolacja dla dwojga
Romantyczna kolacja wegetariańska to świetny sposób na umilenie wspólnego wieczoru. Warto sięgnąć wtedy po produkty będące afrodyzjakami np. truskawki, szparagi, chili, imbir, czy anyż. Co przygotować na pyszny posiłek na noc we dwoje?
Spaghetti aglio olio z chilli (przepis na 2 porcje)
- makaron spaghetti - 150 g
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- papryczka chili - 1 sztuka
- przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Czosnek i chilli drobno posiekać. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyć czosnek. Następnie dodać chilii i podsmażać razem 1-2 minuty. Dodać ugotowany, odcedzony makaron i wymieszać. Podawać z natką pietruszki.
Szparagi zapiekane z jajkiem (przepis na 2 porcje)
- szparagi - 20 sztuk
- masło klarowane - 2 łyżki
- pomidorki koktajlowe - 2 garści
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
- jaja kurze - 4 sztuki
- ser grana padano tarty - 3 łyżki
- świeża bazylia - 1 garść
- bagietka - 1 mała sztuka
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Przygotować naczynie żaroodporne - brzegi i dno natrzeć masłem. Szparagi umyć i odciąć twarde końce. Umieścić na dnie naczynia. Dodać połówki pomidorków i skropić oliwą. W przestrzenie między warzywami wbić jajka i piec w piekarniku przez 20-25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypać całość serem. Podawać z bazylią i bagietką.
Lekka kolacja wegetariańska
Lekka kolacja na ciepło lub na zimno to idealne rozwiązanie dla osób, które borykają się z problemami żołądkowymi, ale nie tylko. Lekkostrawna kolacja wegetariańska jest łagodna dla przewodu pokarmowego, dzięki czemu nie obciąża go nadmiernie i nie utrudnia zasypiania ani regeneracji sennej. Jak ją przygotować? Oto nasze propozycje:
Wege kolacja na lato - sałatka z mango w stylu meksykańskim (przepis na 1 porcję)
- mango - ½ sztuki
- awokado - ½ sztuki
- limonka - ½ sztuki
- papryka czerwona - ½ sztuki
- kukurydza z puszki - 2 łyżki
- czerwona fasola z puszki - 2 łyżki
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
- natka pietruszki - 1 łyżka
- przyprawy: pieprz, chilli mielone
Awokado, mango i paprykę pokroić w kostkę i wymieszać razem. Dodać kukurydzę i fasolę. Sok z limonki wymieszać z oliwą i przyprawami. Polać sosem sałatkę i posypać natką. Doprawić.
Rozgrzewająca kolacja wege - zupa z dyni (przepis na 3 porcje)
- dynia pokrojona w kostkę (świeża lub mrożona) - 400 g
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- szalotka - 1 sztuka
- czosnek - 1 ząbek
- ziemniaki - 4 sztuki
- przyprawy: curry, kurkuma, papryka słodka
- bulion warzywny - 2 szklanki
- mleczko kokosowe - 4 łyżki
Na dno garnka wlać oliwę i zeszklić posiekaną szalotkę z czosnkiem. Dodać pokrojone w kostkę warzywa - dynię i ziemniaki. Podsmażać 2-3 minuty, a następnie zalać bulionem. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Dodać przyprawy, mleczko kokosowe i zblendować. W razie potrzeby można dodać wody do uzyskania preferowanej konsystencji. Można podawać z natką pietruszki lub pestkami dyni.
Reklama
Tania i szybka kolacja wegetariańska
Co przygotować na tanią i szybką kolację wege? Na pierwszy plan wysuwają się kanapki i sałatki, które można przygotować w zaledwie kilka minut. Odpowiednio doprawione i skomponowane wcale nie muszą być nudne.
Szybka i prosta kolacja wegetariańska to idealne rozwiązanie dla osób zabieganych, które mimo intensywnego trybu życia i braku czasu chcą odżywiać się zdrowo i różnorodnie. Warto skorzystać z produktów nie wymagających obróbki termicznej takich jak świeże warzywa i owoce, pieczywo, dobrej jakości nabiał i oliwa z oliwek. To idealnie połączenie, z którego powstanie wege kolacja na szybko. Osoby, które wolą posiłki na ciepło, mogą przygotować warzywne zupy krem, omlety lub jajecznicę.
Sałatka grecka z grzanką czosnkową - prosta kolacja wegetariańska
- ser feta - 1 plaster
- pomidor - ½ sztuki
- papryka czerwona - ½ sztuki
- cebula czerwona - 2 plastry
- ogórek gruntowy - ½ sztuki
- oliwki czarne - 1 garść
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
- bagietka czosnkowa - 1 kromka ok. 20 g
- przyprawy: bazylia suszona, oregano suszone
Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze cząstki. Wymieszać w głębokim talerzu z kawałkami fety, oliwkami, oliwą i przyprawami. Pieczywo podpiec w piekarniku w 200 stopniach aż będzie chrupkie. Sałatkę zjeść z grzanką.
Kanapki z serkiem i awokado - tania i szynka kolacja wegetariańska
- chleb żytni razowy - 2 kromki
- serek kanapkowy do smarowania naturalny - 2 łyżki
- awokado - ½ sztuki
- czarnuszka - 1 szczypta
- przyprawy: pieprz czarny mielony, czosnek niedźwiedzi
Pieczywo posmarować serkiem. Ułożyć plastry awokado, posypać czarnuszką i przyprawami.
Reklama
Kolacja wegańska. Czym różni się od wegetariańskiej?
Kolacja wegańska, w przeciwieństwie do kolacji wegetariańskiej nie zawiera żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyklucza więc nie tylko mięso i ryby, ale również nabiał, jaja, a nawet miód.
Aby kolacja vege była smaczna, zdrowa i sycąca powinna zawierać nasiona roślin strączkowych jako źródło białka, pełnoziarniste zboża, a także warzywa i owoce. Pomysły na takie posiłki to m.in.:
- ryż na mleku kokosowym z pieczonym jabłkiem,
- sałatka z pieczonych marchewek i soczewicy,
- kanapki z hummusem i warzywami.