Właściwości krzemu
Krzem odgrywa jedną z kluczowych ról jeśli chodzi o stan włosów, skóry czy paznokci. Jest niezbędny do biosyntezy wielu cząsteczek, takich jak:
- kolagen,
- elastyna,
- kwas hialuronowy
czy podstawowe składniki budujące chrząstkę, kości, skórę i układ odpornościowy. Gdzie w ciele znajduje się najwięcej tego pierwiastka? Można znaleźć go głównie z przysadce mózgowej, płucach, mięśniach, nadnerczach czy grasicy a także we krwi.
Nazywany “pierwiastkiem życia” na świecie znajduje się w wodzie i glebie. Kwarc, piasek i inne rodzaje skał składają się właśnie z krzemu. W zdrowiu człowieka odgrywa bardzo ważną rolę, wpływając na wiele funkcji życiowych. Buduje ściany naczyń krwionośnych, skórę i błony śluzowe. Wchodzi również w skład układów kostno-stawowych. Pierwiastek ten pomaga przy chorobach zwyrodnieniowych czy krzywicy. Z racji na właściwości wspomagające elastyczność żył, zalecany jest osobom chorującym na miażdżycę. Krzem wspomaga również odporność i przyczynia się do efektywnego odchudzania.
Oprócz tych wymienionych kwestii, wspomaga również:
- zapamiętywanie i polepszenie koncentracji,
- usuwa złogi, czyli przyczynia się do oczyszczania organizmu z toksyn,
- usprawnia pracę nerek,
- działa przeciwzapalnie.
Reklama
Niedobór krzemu
Niestety ilość krzemu w organizmie wraz z wiekiem spada. Dorosły człowiek dziennie powinien przyjmować go w ilościach od 20 do 30 mg. Kobietom i starszym osobom zaleca się jednak większe ilości.
Do objawów niedoboru krzemu należą:
- bóle stawowo-kostne,
- infekcje dróg oddechowych,
- obfite i bolesne miesiączki u kobiet,
- szybsze starzenie się skóry,
- zmiany skórne w postaci trądziku pospolitego czy różowatego,
- grzybica skóry,
- cellulit,
- trudności w gojeniu się ran,
- wypadające i łamliwe paznokcie i włosy,
- łupież;
- przedwczesne siwienie.
Reklama
Krzem organiczny
Przeciętne stężenie tego pierwiastka w organizmie to 7 mg. Niestety wraz z wiekiem jego ilość spada. Dodatkowo, dieta pełna wysoko przetworzonej żywność, uboga w dobrej jakości warzywa czy owoce, pełna pieczywa z silnie oczyszczonych zbóż, przyczynia się do jego deficytu. Warto zwrócić uwagę na wodę, które codziennie pijemy. Ta z kranu często zawiera spore ilości aluminium, a te z kolei usuwają krzemiany. Warto przykładać szczególną uwagę do diety i tego co spożywamy, gdyż krzem jest potrzebny do biosyntezy kolagenu czy kwasu hialuronowego. Wchodzi także w skład kości i odpowiada za silne stawy.
Pomimo wysokiej zawartości krzemu w litosferze, w takiej formie w jakiej tam występuje, nie jest w stanie przyczynić się do niczego dobrego w naszym ciele. Występuje on tam w formie mineralnej, utlenionej i jest zupełnie obojętny dla człowieka. Natomiast występuje również krzem w postaci nieutlenionej i organicznej. Taki krzem pojawia się w postaci płynu. Nie może on zetknąć się ani z metalem ani ze szkłem, dlatego sprzedawany jest z plastikowych zacienionych butelkach.
Reklama
W jakiej formie można przyjmować krzem organiczny?
Popularność krzemu organicznego spowodowana jest jego znakomitym przyswajaniem (w porównaniu do formy krzemu występującego w naturze). Krzem organiczny wchłania się nawet do 60% lepiej niż ten w postaci koloidalnej (występujący w skałach) a dodatkowo, tylko niewielki procent zostaje wydalony wraz z moczem, podczas gdy cała reszta zostanie wchłonięta przez komórki organizmu. Taką suplementację krzemu zaleca się głównie osobom chorującym na zwyrodnieniowe zapalenie stawów. Osoby chore, dostarczając już 2 mg dziennie takiego krzemu, są w stanie wspomóc tkankę łączną do nowej produkcji.
Krzem organiczny występuje na rynku w różnych postaci tabletek czy płynu do picia. Ten w formie pitnej zaleca się pić trzy razy dziennie przed posiłkiem. Taką formę krzemu dostaniemy w aptekach. Przed zakupem warto wziąć pod lupę dokładne składy oraz producenta, by mieć pewność, że produkt jest najwyższej jakości. Niemniej jednak w pierwszej kolejności warto głównie skupić się na odpowiedniej diecie.
Reklama
Jak uzupełnić krzem w organizmie?
W diecie w której występują produkty przetworzone, zawierające białą mąkę czy cukier nie ma praktycznie żadnej ilości krzemu, dlatego ważne jest, by regularnie spożywać świeże owoce i warzywa i to w wersji surowej, gdyż gotowane zawierają wysoki indeks glikemiczny, które gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Aby dostarczy krzemu, należy wybierać produkty pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego (tutaj wskazane są wątróbka czy dobrej jakości chude mięso). Dobrym pomysłem jest jedzenie owoców i warzywa wraz z dobrze umytą skórką, bowiem to w niej gromadzi się spora ilość tego pierwiastka. Tak samo jeśli chodzi o nasiona, warto sięgać po te nie oczyszczone ze swoich łusek.
W czym jest krzem? Jego źródła to:
- niepalona kasza gryczana,
- groch,
- płatki owsiane,
- woda źródlana,
- pokrzywa,
- skrzyp polny,
- czosnek,
- szczypiorek,
- skórki owoców,
- szparagi,
- proso.
Czytaj również: