Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Kwasy OMEGA 6 - źródła, występowanie i działanie

Kwas Omega 6 to tłuszcz niezbędny w diecie człowieka. Organizm nie wytwarza go sam, więc jest dostarczany wraz z pożywieniem, głównie w produktach pochodzenia roślinnego. Warto poznać źródła kwasów omega 6, a także wiedzieć, jak ich dobroczynne działanie wypływa na nasze zdrowie.
Kwasy tłuszczowe omega 6
Źródło: 123RF
Spis treści

Kwas omega 6 to dobry tłuszcz nienasycony, dobry to znaczy, że dzięki swoim właściwościom potrafi uchronić człowieka przed różnymi schorzeniami. Dlatego tak ważne jest, by dostarczać go do organizmu w codziennej diecie. Ponieważ jest niezbędny do codziennego funkcjonowania należy także do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tzw. NNKT.

Do kwasów tłuszczowych omega-6 zaliczamy:

  • kwas linolowy (LA),
  • kwas gammalinolenowy (GLA),
  • kwas arachidonowy (AA/ARA).

Stosunek kwasów omega 3 do omega 6

W grupie dobrych tłuszczów nienasyconych znajdują się także kwasy omega 3 oraz omega 9. Obecność wszystkich kwasów z rodziny omega może pozytywnie wpłynąć na stan zdrowia. Niezwykle ważne jest przyjmowanie ich w odpowiednich proporcjach, ponieważ każdy pełni w organizmie inną rolę.

Zarówno kwas omega 3, jak i omega 6 są dla zdrowia tak samo istotne. Jednak podstawą w ich przyjmowaniu jest odpowiedni stosunek ich ilości względem siebie, a powinien wynosić

1:5 lub 1:6. Niestety kwasów omega 3 jest w pożywieniu znacznie mniej, więc trudniej je dostarczyć w diecie. Dlatego zazwyczaj stosunek kwasów omega 3 do omega 6 wynosi nawet 1:12. Tak znaczna ilość kwasów omega 6 utrudnia dostęp do organizmu kwasom omega 3, a to może przynieść negatywne skutki dla zdrowia.

Reklama

Kwasy omega 6 występowanie

Kwas omega 6, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, występuje głównie w żywności pochodzenia roślinnego. Okazuje się, że w codziennej diecie spożywamy znacznie więcej tłuszczów roślinnych niż tych pochodzących z ryb. Co znacznie zaburza proporcje między omega 6, a omega 3.

Reklama

Kwasy omega 6 źródła i produkty

Źródłem kwasów omega 6 są następujące produkty:

  • olej kukurydziany,
  • olej słonecznikowy,
  • olej sojowy,
  • olej rzepakowy,
  • olej arachidowy,
  • olej sezamowy,
  • olej kokosowy,
  • olej z pestek winogrona,
  • oliwa z oliwek,
  • pestki dyni i słonecznika,
  • sezam,
  • migdały,
  • orzechy ziemne,
  • awokado.

Kwasy omega 6 zawierają także margaryny wyprodukowane z olejów roślinnych. Ważne, aby spożywać je w postaci surowej, ponieważ w procesie smażenia tracą cenne właściwości.

Reklama

Kwasy omega 6 działanie

Kwasy omega 6 szeroko oddziałują na nasze zdrowie. Są istotnym składnikiem błon komórkowych, wspierają odporność, usprawniają pracę układu nerwowego oraz stanowią barierę ochronną przed rozwojem stanów zapalnych. Biorą udział także w prawidłowej pracy układu pokarmowego, serca i nerek. Okazują się pomocne w walce z wieloma dolegliwościami oraz schorzeniami, takimi jak:

  • alergie,
  • ADHD,
  • zaburzenia hormonalne,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • osteoporoza,
  • cukrzyca,
  • choroby skóry,
  • podwyższony poziom cholesterolu.

Mimo dobrego wpływu na zdrowie kwasy omega 6 należy przyjmować z umiarem. Dostarczanie do organizmu nadmiernych ilości może przynieść odwrotne, negatywne skutki i spowodować zmiany miażdżycowe, zakrzepowe, wpłynąć na pracę serca i układu krążenia oraz zaburzyć gospodarkę hormonalną, a także działanie systemu odpornościowego.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Pestki dyni po wysuszeniu
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Czy smalec gęsi ma właściwości lecznicze?
Gęsi smalec do smarowania
Podobne artykuły
Owsik pod mikroskopem
Czego nie lubi owsik? Dieta i zasady odżywiania
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda