Reklama
Czym są Lactobacillus acidophilus?
Lactobacillus acidophilus to gatunek beztlenowych, Gram dodatnich bakterii kwasu mlekowego. Występują one naturalnie w wielu produktach żywnościowych, zwłaszcza przetworach mleka, a także w organizmie ludzkim.
Stanowią część naturalnej mikroflory układu pokarmowego, kolonizują również drogi rodne. Ze względu na prozdrowotne działanie, są nazywane pożytecznymi bakteriami i jako takie, stosowane są powszechnie do produkcji probiotyków.
Bakterie Lactobacillus acidophilus odkrył w 1892 roku niemiecki ginekolog Albert Döderlein, który zaobserwował nowy, zupełnie nieznany dotąd gatunek drobnoustrojów, bytujący w nabłonku pochwy.
W kolejnych latach okazało się, iż pałeczki kwasu mlekowego są powszechne, a do tego niejednorodne. Do dziś wyizolowano około 50 odmian, w tym tak znane jako lactobacillus acidophilus er-2 szczep 317/402, zwany Narine.
Nazwa ta pochodzi od imienia wnuczki ormiańskiego mikrobiologa prof. Levona Akopovicha Erzinkyana. Bakterie wyizolował on w 1964 roku ze... smółki, czyli pierwszej kupki dziewczynki.
Lactobacillus acidophilus należą do najlepiej przebadanych drobnoustrojów na świecie. Ich dobroczynne działanie potwierdzają dziesiątki badań naukowych, przeprowadzonych na przestrzeni wielu lat na całym świecie.
Wiadomo, że ochrona naturalnej populacji w organizmie, tudzież dostarczanie ich z zewnątrz w postaci pożywienia lub probiotyków, mogą odgrywać istotną rolę w profilaktyce i terapii schorzeń jelit, zaburzeń odporności, czy przy problemach ginekologicznych.
Ponieważ bakterie te są niszczone przez antybiotyki, należy je suplementować osłonowo w czasie leczenia.
Reklama
Właściwości Lactobacillus acidophilus
Obserwowane pod mikroskopem bakterie Lactobacillus acidophilus mają kształt pałeczek o długości kilku mikrometrów. Najlepiej rozwijają się w środowisku kwaśnym. Lubią też wyższe temperatury.
Najważniejszą ich właściwością jest zdolność przetwarzania cukrów prostych, takich jak laktoza, w kwas mlekowy, do czego dochodzi w procesie fermentacji.
W odróżnieniu od spokrewnionych z nimi szczepów, nie produkują natomiast kwasu octowego, dwutlenku węgla i etanolu.
Ich charakterystyka sprawia, że zakwaszają środowisko, w którym się znajdują. Dodatkowo uczestniczą w procesach syntezy wielu ważnych dla ludzkiego organizmu substancji, takich jak witaminy B3 i B6, a także kwas foliowy.
Reklama
Gdzie można znaleźć Lactobacillus acidophilus?
Gdzie występuje Lactobacillus acidophilus? Oprócz ludzkiego organizmu są to różnego rodzaju produkty żywnościowe.
W szczególności wymienić należy w tym kontekście fermentowane produkty mleczne - kefiry, maślanki, naturalne jogurty, czy zsiadłe mleko. Oprócz tego są też obecne między innymi w kiszonkach, np. kiszonej kapuście oraz w mniejszym stopniu w mięsie oraz zbożach.
Występowanie Lactobacillus acidophilus jest powszechne, dlatego na co dzień podaż tych drobnoustrojów w jedzeniu jest wystarczająca (oczywiście pod warunkiem, że spożywane są wymienione produkty).
Natomiast w sytuacji, gdy istnieje potrzeba dostarczenia jeszcze większych ilości pożytecznych bakterii do organizmu, w stanach chorobowych, czy w czasie antybiotykoterapii, można je z powodzeniem i całkowicie bezpiecznie suplementować.
W jakich preparatach znajdziemy Lactobacillus acidophilus? Są to tak zwane probiotyki, czyli specjalnie przygotowane suplementy lub lekarstwa zawierające żywe kultury bakterii.
Drobnoustroje te należą do najczęściej stosowanych przez przemysł farmaceutyczny, obok innych podobnych, takich jak choćby Lactobacillus rhamnosus (LGG), czy Bifidobacterium lactis.
Naukowcy zwracają zresztą uwagę, że jednoczesne suplementowanie tych szczepów może przynieść korzystne, synergiczne efekty.
Reklama
Zastosowanie Lactobacillus acidophilus. Jak działa i na co może pomóc?
Jakie działanie ma Lactobacillus acidophilus? Zakwaszając środowisko jelit, w którym przebywa, tworzy niekorzystne warunki dla rozwoju bakterii chorobotwórczych, z reguły preferujących pH obojętne lub zasadowe.
Konkurując z patogenami o miejsce w układzie pokarmowym stanowi więc istotny element układu immunologicznego. Podobny jest mechanizm działania w drogach rodnych, gdzie skutecznie zwalcza zwłaszcza grzyby Candida albicans.
Właściwości Lactobacillus acidophilus pozwoliły znaleźć dla tej bakterii szereg zastosowań. Może być przydatna w leczeniu, wsparciu terapii lub profilaktyce takich przypadłości, jak:
- biegunki (w tym także poantybiotykowe),
- nadmierny rozrost populacji bakterii Helicobacter pylori,
- martwicze zapalenie jelit,
- zespół jelita drażliwego (IBS),
- grzybica pochwy oraz infekcje bakteryjne dróg rodnych,
- trądzik związany z namnażaniem się bakterii Propionibacterium acnes,
- ogólne zubożenie mikrobioty po antybiotyku,
- niedobory odporności.
Probiotyki mogą być stosowane przez osoby w każdym wieku, zarówno dorosłe, jak też dzieci, w tym niemowlęta i noworodki od pierwszych dni życia.
To o tyle ważne, że na wczesnym etapie życia palącym problemem są wyniszczające biegunki, będące konsekwencją infekcji, zatruć, alergii, nietolerancji pokarmowych, ale też przyjmowania antybiotyków.
Inną dolegliwością, która występuje już u noworodków, a w terapii której sprawdzają się bakterie probiotyczne, jest martwicze zapalenie jelit.
Warto w tym miejscu wspomnieć, że właściwości Lactobacillus acidophilus są wykorzystywane nie tylko przez firmy farmaceutyczne, ale też spożywcze, a zwłaszcza przemysł mleczarski – bakterie te są używane w procesach produkcji wyrobów fermentowanych.
Reklama
W jakiej formie występują Lactobacillus acidophilus i jak je dawkować?
Preparaty zawierające Lactobacillus acidophilus dostępne są w różnych formach. Pierwszą grupę stanowią suplementy przyjmowane doustnie i służące ochronie lub odbudowie naturalnej mikroflory jelit.
Produkty te występują w tabletkach i kapsułkach, a także saszetkach i kroplach. Drugą grupę stanowią środki aplikowane dopochwowo, które mają postać globulek umieszczanych bezpośrednio w drogach rodnych.
Suplementy i globulki są dostępne bez recepty. Warto jednak przez ich użyciem zasięgnąć konsultacji lekarskiej. Jest to wskazane zwłaszcza w przypadku poważniejszych schorzeń, takich jak grzybica pochwy.
W przypadku zaś działania osłonowego przy farmakoterapii, preparaty tego typu i tak są przepisywane przez większość lekarzy razem z antybiotykiem.
Jeśli przyjmuje się jej na własną rękę, bezwarunkowo należy przestrzegać informacji odnośnie dawkowania zawartych w ulotkach lub na opakowaniach. Nie można zapominać, że suplementy nie stanowią zamiennika, a jedynie uzupełnienie codziennej zbilansowanej diety.
Reklama
Gdzie kupić Lactobacillus acidophilus? Cena
Gdzie można kupić preparaty zawierające kultury bakterii Lactobacillus acidophilus? Suplementy są dostępne w sklepach, na przykład sportowych, czy ze zdrową żywnością, nie są bowiem zaliczane do produktów leczniczych, a produktów żywieniowych.
Należy jednak pamiętać, że bezpieczne w stosowaniu są jedynie wyroby wiadomego pochodzenia. Dlatego dla własnego bezpieczeństwa dobrze jest rozważyć zakup tych i innych podobnych suplementów w aptekach, które również mają bardzo bogatą ich ofertę.
Ceny preparatów są bardzo zróżnicowane. Zależą od producenta, formuły danego produktu, wielkości opakowania itd. W przybliżeniu można podać, że za 20 kapsułek zwykle trzeba zapłacić 15-20 zł, jednak nie jest to regułą - rozstrzał cenowy jest ogromny.