Nadzieja na skrócenie kolejek do lekarzy? Trwa pilotaż Centralnej e-Rejestracji. 👉 Sprawdź❗
Nadzieja na skrócenie kolejek do lekarzy? Trwa pilotaż Centralnej e-Rejestracji. 👉 Sprawdź❗
Nadzieja na skrócenie kolejek do lekarzy? Trwa pilotaż Centralnej e-Rejestracji. 👉 Sprawdź❗

Lecytyna sojowa

Lecytyna sojowa to związek chemiczny, który stosuje się w przemyśle kosmetycznym, spożywczym i farmaceutycznym. Pojawia się również w suplementach diety. Skąd wynika tak szerokie zastosowanie? Jakie cenne właściwości ma lecytyna sojowa?
Lecytyna sojowa
Źródło: 123RF
Spis treści

Czym jest lecytyna sojowa?

Lecytyna sojowa to związek chemiczny należący do grupy fosfolipidów. Pozyskuje się ją z oleju sojowego przy użyciu metod mechanicznych i chemicznych. Lecytyna wyprodukowana w ten sposób może być poddawana dalszym procesom (odbarwiania, oczyszczania) w zależności od zastosowania.

Lecytyna sojowa ma wygląd żółtobrunatnej masy, jest lepka i mazista. Ma charakter amfifilowy co oznacza, że zawiera zarówno część hydrofobową, jak i hydrofilową. Dzięki temu znajduje szerokie zastosowanie m.in. w przemyśle spożywczym. Z jednej strony działa jako emulgator i umożliwia tworzenie emulsji, a z drugiej poprawia konsystencję emulsji.

Reklama

Skład i właściwości lecytyny sojowej

Podstawowe składniki lecytyny sojowej to: kwas fosfatydowy, fosfatydyloetanoloamina (PE), fosfatydylocholina (PC) i fosfatydyloinozytol (PI). Ze względu na swoją budowę wykazuje szereg właściwości, które są wykorzystywane w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym.

Właściwości lecytyny sojowej:

  •     jest dobrym emulgatorem – może stabilizować mieszaniny substancji, które normalnie się nie łączą (olej i woda);
  •     ma zdolność do tworzenia miceli, umożliwiając rozpuszczanie lipidów w wodzie;
  •     zmniejsza napięcie powierzchniowe między składnikami i tym samym ułatwia tworzenie stabilnych emulsji oraz zapobiega rozwarstwianiu składników;
  •     wykazuje stabilność termiczną, dzięki czemu może być stosowana w procesach z użyciem wysokiej temperatury;
  •     może poprawiać teksturę i wygląd produktów spożywczych;
  •     jako antyoksydant chroni komórki organizmu ludzkiego przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
  •     jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie omega-6);
  •     stanowi dobre źródło choliny, dzięki czemu może wpływać na zwiększenie syntezy acetylocholiny – neuroprzekaźnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania mózgu;

Reklama

Lecytyna sojowa – korzyści zdrowotne

Lecytyna sojowa to związek chemiczny, który nie tylko poprawia teksturę produktów spożywczych czy ułatwia tworzenie stabilnych emulsji. Warto mieć na uwadze, że jest to składnik bioaktywny, który ma korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

W jaki sposób działa na ludzki organizm i dlaczego jest dodawana do suplementów diety? Najbardziej znana jest z tego, że usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego. Dzieje się tak, ponieważ jest składnikiem otoczek mielinowych komórek nerwowych. Ponadto jest prekursorem acetylocholiny – neuroprzekaźnika uczestniczącego w procesach utrzymania koncentracji, uczenia się i zapamiętywania.

Lecytyna sojowa ma korzystny wpływ również na funkcjonowanie układu pokarmowego. Zmniejsza ryzyko tworzenia się kamieni żółciowych i działa ochronnie na ściany żołądka.

Ponadto jest to składnik polecany w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Argumentuje się to tym, że lecytyna sojowa ułatwia transport cholesterolu i jego usuwanie z organizmu, a także usprawnia krążenie krwi.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Gorzki posmak w ustach
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Ziemniaki
Podobne artykuły
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?

Reklama


Czy w Twojej diecie brakuje błonnika? 🌾
Dowiedź się!