Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Len mielony - właściwości i zastosowanie w leczeniu. Na co pomaga i jak go stosować?

Na co pomaga len mielony? Spożywanie go jest popularne wśród osób borykających się z problemami jelitowymi i chcących obniżyć poziom cholesterolu. Len pomoże też zadbać o serce, cerę i włosy, a nawet złagodzić skutki menopauzy. W jaki sposób go spożywać? Czy istnieją przeciwwskazania? Sprawdź, w naszym przewodniku po kuracji mielonym lnem.
Właściwości lenu mielonego
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Len znajduje zastosowanie w bardzo wielu dziedzinach życia. W medycynie i ziołolecznictwie ceni się go za substancje biologicznie czynne np. białka, enzymy, witaminy czy fitosterole.
  • Len mielony najczęściej wykorzystuje się do łagodzenia dolegliwości związanych z nieprawidłowym funkcjonowaneiem układu pokarmowego. Jednak len może również wspomagać odchudzanie, obniżać cholesterol i działać regenerująco na skórę.
  • Spożywanie lnu jest korzystne zarówno w formie ziarnistej, jak i zmielonej. Według specjalistów len najlepiej zalewać gorącą wodą, która zapobiega wydzielaniu się szkodliwego dla zdrowia cyjanowodoru.
SPRAWDŹ TEŻ: Superfoods pomogą na przeziębienie i grypę
Spis treści

Len - co to takiego?

Len zwyczajny (Linum usitatissinum) jest rośliną wykorzystywaną w wielu dziedzinach życia. Używany jest w lecznictwie, kosmetyce, przemyśle meblarskim, włókienniczym oraz chemicznym przy produkcji farb i lakierów. Len dodawany jest również do paszy dla zwierząt.

Roślina ta znana była już w starożytności. W wytworzone z niej bandaże zawijano egipskie mumie. Inne nazwy lnu zwyczajnego to siemię lniane i słowień.

Reklama

Nasiona lnu - jakie substancje się w nich znajdują? 

Surowcem zielarskim lnu zwyczajnego są nasiona (Semen Lini) oraz otrzymywany z nich olej (Oleum Lini). Roślina ta pozyskiwana jest wyłącznie ze specjalnych upraw. Nasiona lnu zawierają wiele związków biologicznie czynnych. Najważniejsze z nich to:

  • substancje śluzowe (ok 6%),
  • olej tłusty (30–40%),
  • białka (ok 20%),
  • enzymy,
  • fenolokwasy,
  • fitosterole,
  • glikozydy cyjanogenne,
  • witaminy (A, B, E).

Wśród związków, które zawiera olej, znajdują się:

  • glicerydy kwasów nienasyconych (m.in. kwasu oleinowego, kwasu linolowego oraz kwasu linolenowego),
  • glicerydy kwasów nasyconych,
  • fitosterole,
  • witamina E.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Len mielony - jakie są jego właściwości?

Nasiona lnu uważane są za jedne z najbardziej bogatych w składniki odżywcze nasiona.

Badania pokazują, że zawierają 3 razy więcej lignanów (to silne przeciwutleniacze, które regulują pracę hormonów i przeciwdziałają powstawaniu nowotworów hormonozależnych, czyli np. rakowi piersi czy szyjki macicy) niż nasiona chia i kilkakrotnie więcej kwasów omega-3 niż w łososiu. Kwasy tłuszczowe omega-3 znane są ze zbawiennego wpływu na układ sercowo-naczyniowy oraz nerwowy.

Do najbardziej znanych właściwości nasion lnu zalicza się:

  • wspomaganie trawienia - kleje roślinne oraz duża ilość błonnika działają zbawiennie na utrudnioną pracę jelit;
  • ochrona przed rakiem piersi, jajnika czy szyjki macicy;
  • wspomaganie odchudzania - spożywanie lnu pobudza do pracy kosmki jelitowe, co skutkuje przyspieszeniem metabolizmu. Zawarte w nasionach lnu spore ilości błonnika i kwasów nienasyconych powodują psychiczno-fizyczne uczucie nasycenia, przez co zjadamy mniejsze ilości jedzenia i nie sięgamy tak często po przekąski;
  • obniżanie poziomu cholesterolu - kwasy omega-3 obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów, zapobiegają również migrenowym bólom głowy i miażdżycy;
  • poprawę stanu skóry, włosów i paznokci - len nawilża naskórek, przyspieszając jego regenerację. Maseczki z lnu łagodzą stany zapalne skóry, leczą opryszczkę oraz oczyszczają skórę z zanieczyszczeń i toksyn;
  • wspomaganie koncentracji i pracy mózgu - kwasy omega-3 odpowiedzialne są za prawidłowy rozwój układu nerwowego, czyli pamięć i koncentrację oraz pracę serca i układ krążenia.

Reklama

Len mielony a siemię lniane - co najlepiej wybrać?

Len mielony czy siemię lniane, co lepsze? Zazwyczaj specjaliści polecają spożywanie mielonego lnu, gdyż całe ziarenka mogą przyklejać się do ścian żołądka czy przełyku i nie uwalniać cennych składników. Nasiona lnu pokryte są bowiem skorupką, która dopiero pod wpływem ciepła pęka i uwalnia schowaną pod nią zawartość. Dlatego nasiona najlepiej spożywać zblendowane albo zalane ciepłą wodą czy mlekiem.

Można by pomyśleć, że sproszkowane ziarna lnu, czyli len mielony to sam esencja tzw. superpokarmu, jednak rzeczywistość wygląda nieco inaczej.

Mielony len często narażony jest na działanie światła i powietrza, co skutkuje utlenianiem się jego najcenniejszych składników. Jednak spożywanie i trawienie mielonego lnu jest łatwiejsze niż spożywanie całych ziaren - dlatego najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne mielenie lnu przed spożyciem, za pomocą młynka do kawy.

Reklama

Siemię lniane w leczeniu - jakie ma działanie?

Dojrzałe siemię lniane jest polecane przede wszystkim w chorobach układu pokarmowego. Zawiera ono ciężkostrawne substancje śluzowe, ligninę oraz tłuste oleje. Wszystkie te związki biologicznie czynne wiążą duże ilości wody, dzięki czemu siemię:

  • działa przeczyszczająco i powlekająco na błony śluzowe układów pokarmowego oraz oddechowego;
  • reguluje pracę jelit;
  • zwalcza zaparcia, zespół jelita drażliwego, stany nieżytowe żołądka i dwunastnicy;
  • łagodzi stany zapalne błony śluzowej żołądka oraz chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy;
  • powoduje uczucie sytości;
  • stosowane na skórę działa przeciwzapalnie, zmiękczająco oraz regenerująco.

Z kolei olej lniany, zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), jest ceniony ze względu na:

  • obniżanie poziom cukru i cholesterolu we krwi;
  • regenerowanie błon śluzowych;
  • działanie przeciwzapalne;
  • zapobieganie tworzeniu się kamieni żółciowych;
  • właściwości powlekające, zmiękczające i regenerujące;
  • przywracanie skórze elastyczności i pokrywanie jej warstwą ochronną.

Reklama

Len mielony - na co pomaga?

Len naszym babciom znany był jako naturalne lekarstwo na problemy jelitowe i te związane z przeziębieniem. Picie lnu pomaga również w walce z zatwardzeniem i łagodzi bóle gardła.

Ze względu na bogatą zawartość kwasów omega-3 oraz ogromną ilość lignanów, len mielony:

  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • wspomaga trawienie,
  • wspomaga pamięć i koncentrację,
  • wzmacnia układ krwionośny, nerwowy i mięśniowy,
  • łagodzi stany zapalne układu moczowego,
  • wspomaga odchudzanie,
  • hamuje rozwój nowotworów hormonozależnych, np. raka prostaty, jajnika, piersi czy szyjki macicy,
  • wspomaga układ odpornościowy w walce z przeziębieniem czy grypą,
  • pielęgnuje i nawilża cerę. Siemię lniane nabłyszcza włosy i wzmacnia paznokcie.

Reklama

Len mielony na odchudzanie - w jaki sposób pomaga zrzucić wagę?

Spożywanie mielonego lnu niezwykle bogatego w błonnik pomaga w wypróżnianiu i oczyszczaniu jelit z zalegających treści i pobudza kosmki jelitowe do pracy, a tym samym przyspiesza metabolizm. Błonnik z nasion lnu wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, dlatego niezwykłym wybawieniem może okazać się on dla osób cierpiących na refluks żołądkowo-przełykowy. Siemię lniane zmniejsza również wzdęcia i sprawia, że brzuch staje się bardziej płaski. 

Len mielony - przepisy

Do zalet siemienia lnianego należy to, że można dodawać je praktycznie do wszystkiego, w postaci ziarnistej lub zmielonej. Niektórzy specjaliści twierdzą, iż przygotowując napary z lnu mielonego lepiej zalewać je ciepłą lub gorącą wodą, gdyż zimna może powodować wydzielanie się cyjanowodoru szkodliwego dla zdrowia. By uniknąć wytwarzania się tzw. kwasu pruskiego, dobrze jest  połączyć len z owocami lub sokiem owocowym.

Koktajl:

  • 1 garść szpinaku w liściach
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza
  • 0,5 szklanki soku z pomarańczy lub wody
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

Wszystkie składniki zblenduj i wypij w ciągu maksymalnie 6 godzin od przygotowania.

Napar:

  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • pół szklanki gorącej wody

Siemię lniane zalej gorącą (nie wrzącą) wodą, wymieszaj energicznie, by nie zrobiły się grudki wi wypij całość.

Proteinowe batoniki:

  • 200 g płatków jaglanych
  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 50 g rodzynek
  • 200 ml mleka
  • 120 g odżywki białkowej
  • 50 g masła orzechowego

Odżywkę białkową zblenduj z mlekiem, do tego dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na średniej wielkości formę do pieczenia lub plastikowego, prostokątnego pojemnika i schowaj do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie potnij masę na prostokątne batoniki.

Czytaj również

Bibliografia

  • Kozlowska, J. (2004). Nowe spojrzenie na siemie lniane. Zdrowa Żywność-Zdrowy Styl Życia, (3), 10-11.
  • Ekiert, K., & Dochniak, M. (2015). Superfoods–idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek. Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne, 5(4), 401-408.
  • Monko, A. (2016). Siemię lniane dla ludzi i zwierząt. Wieś Kujawsko-Pomorska. Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, (180).
  • Bartkowski, L. (2013). Nasiona lnu-naturalne źródło zdrowia i urody. Chemik, 67(3), 186-191.
  • Ceborska-Scheiterbauer, E. (2019). Co lepsze? Siemię lniane czy nasiona chia?. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 67(03).
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Przyprawy
Suszona bazylia - właściwości i cena. Suszyć czy mrozić to zioło?
Suszona bazylia w moździerzu, a obok jej świeże liscie
Sezam - właściwości, wartości odżywcze i przeciwwskazania. Czy jest zdrowy?
Ziarna sezamu w kuchni
Cząber - jak wygląda i do czego dodawać? Właściwości i zastosowanie
Ziele cząbru
Podobne artykuły
Goździki na drewnianej łyżce
Goździki w ciąży – czy można stosować? Na co pomagają?
Suszone liście oregano
Oregano - właściwości przeciwwskazania. Na co pomaga i jak stosować?
Różowa sól himalajska
Sól himalajska (różowa) - właściwości, skład i zastosowanie
Przyprawa kardamon
Kardamon właściwości. Do czego dodawać i czy ma działanie uboczne?
Właściwości lenu mielonego
Len mielony - właściwości i zastosowanie w leczeniu. Na co pomaga i jak go stosować?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!