Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Likopen - sekret prozdrowotnych właściwości pomidora

Likopen jest węglowodorem o wielu wiązaniach podwójnych przez co posiada tak silnie przeciwutleniające zdolności. Uważa się, że jest on dwukrotnie mocniejszy niż beta-karoten oraz dziesięciokrotnie silniejszy od alfa-tokoferolu – uznawanego za jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy.
Pomidory
źródło:123RF
W skrócie
  • Likopen jest węglowodorem o przeciwutleniających właściwościach, silniejszych nawet od tokoferoli.
  • Najwięcej można go odnaleźć w czerwonych pomidorach i ich przetworach.
  • Dzięki swojej unikalnej budowie zawierającej wiele nienasyconych wiązań podwójnych jest prawdziwym wymiataczem wolnych rodników, dzięki czemu chroni organizm przed stresem oksydacyjnym.
SPRAWDŹ TEŻ: Co zawiera pomidor? Właściwości zdrowotne pomidorów
Spis treści

Co to jest likopen? 

Likopen jest wielonienasyconym węglowodorem, przedstawicielem licznej (około 700 związków) rodziny karotenoidów – cząsteczek o silnym działaniu przeciwutleniającym (bardziej znani przedstawiciele tej grupy to beta-karoten, luteina i zeaksantyna). Jednakże budowa likopenu jest nieco inna niż pozostałych karotenoidów i uważa się, że stąd wynika jego silniejsze działanie. 

Likopen jest jednym z 24 karotenoidów zidentyfikowanych w ludzkim osoczu (reszta jest pochodzenia roślinnego). Jednak człowiek nie jest w stanie sam go syntetyzować, więc musi pobierać go wraz z pokarmem. 

Największe stężenie tego związku występuje w pomidorach (Lycopersicon esculentum Mill.), a także w arbuzie, papai, grejpfrucie, marchewce, dyni czy w batatach. Likopen jest odpowiedzialny za czerwony kolor tej rośliny. Oczywistym jest więc, że w czerwonej odmianie pomidora może go być nawet dziesięć razy więcej niż w odmianie żółtej. 

Reklama

Właściwości likopenu 

Jak było wspomniane wcześniej, właściwości likopenu są determinowane przez liczne wiązania podwójne zawarte w łańcuchu węglowodorowym tego związku. Działanie likopenu polega głównie na wychwytywaniu wolnych rodników i aktywnych form tlenu, przez co zapobiegają stresowi oksydacyjnemu. 

Wolne rodniki to cząsteczki posiadające niesparowany elektron, co sprawia, że są bardzo wysoce reaktywne i są w stanie zniszczyć każdą strukturę chemiczną, z którą się zetkną (nawet DNA, które jest dodatkowo chronione w jądrze komórkowym). 

Wszelkie zmiany i uszkodzenia nici DNA powodują mutacje, co prowadzi do wielu chorób, z wszelkiego rodzaju nowotworami na czele. Dlatego tak istotna dla organizmu jest ochrona przed tymi wolnymi rodnikami, która manifestuje się w postaci szeregu antyoksydantów, związków wymiatających wolne rodniki i reaktywne formy tlenu – a likopen jest spośród nich jednym z najsilniejszych. 

Właściwości likopenu sprawiają, że przeciwdziała on powstawaniu nowotworów, ale także jest pomocny przy problemach krążeniowych – istotnie wpływa on na poziom cholesterolu – szczególnie szkodliwej frakcji LDL.   

Reklama

Likopen w tabletkach

Likopen dostarczany ze zbilansowanym posiłkiem w zupełności wystarczy żeby zaspokoić zapotrzebowanieczłowieka, jednak nie każdy stosuje odpowiednią dietę. W takim wypadku dobrą alternatywą mogą być suplementy z likopenem. 

Gdzie kupić likopen w tabletkach? Warto przejść się do apteki, gdyż tam na pewno znajdziemy wartościowe preparaty, które są rzetelnie i dokładnie udokumentowane – co potwierdza ich bezpieczeństwo i skuteczność. Suplementy sprzedawane w aptekach zawsze pochodzą ze sprawdzonych źródeł, więc najbezpieczniej jest kupować je właśnie tam. 

Cena likopenu jest oczywiście uzależniona od producenta i waha się od 30 do nawet 100 zł za opakowanie.

Reklama

Likopen w pomidorach i innych produktach

Gdzie jest najwięcej likopenu? Związek ten jest bardzo powszechny w naturze. Zawierają go arbuzy, truskawki, grejpfruty czy morele. Jednak najwięcej jest likopenu w pomidorach – szczególnie tych czerwonych, gdyż likopen odpowiada za jego czerwoną barwę. 

Występowanie likopenu w pomidorach jest jednak uzależnione też od gatunku oraz warunków hodowli. Wysoka temperatura negatywnie oddziaływuje na tworzenie się likopenu w roślinie – szacuje się, że jego zawartość jest większa w miesiącach zimowych niż letnich. 

Mimo, że temperatura ma negatywny wpływ na produkcję likopenu w pomidorach, to już ten sam pomidor poddany na przykład gotowaniu posiada wyższe stężenie likopenu niż w stanie surowym. Jednakże największa zawartość występuje w przetworach pomidorowych – szczególnie w koncentratach, sosach, sokach czy ketchupie. 

Te bogate w likopen produkty mogą być wystarczającym źródłem tego związku w diecie człowieka. Warto je także dodawać do tłustych potraw, gdyż likopen najlepiej rozpuszcza się właśnie w tłuszczach i dzięki temu jego bioprzyswajalność jest najwyższa. 

Reklama

Napój likopenowy 

Jak już było wspomniane, najbardziej bogate w likopen preparaty to wszelkiego rodzaju przetwory z pomidorów. Tak zwany napój likopenowy może być po prostu sokiem pomidorowym lub jego różnymi wariacjami, które można zrobić samemu lub kupić w sklepie ze zdrową żywnością. 

Taka swego rodzaju bomba antyoksydacyjna na pewno będzie korzystna dla organizmu, gdyż chroni przed stresem oksydacyjnym, mającym niszczycielski wpływ na organizm, a także dobrze wpływa na poziom cholesterolu.  

Czytaj również

Bibliografia

  • A. Mirowski; Likopen jako antyoksydacyjny składnik dawki pokarmowej; Życie weterynaryjne; 2020; 95; 7; 420-422
  • N. Skiepko, I. Chwastowska-Siwiecka, J. Kondratowicz; Właściwości likopenu i jego wykorzystanie do produkcji żywności funkcjonalnej; Żywność. Nauka. Technologia. Jakość.; 2015; 6; 103; 20-32
  • A. Wiktorowska-Owczarek; Przeciwutleniające właściwości pomidora (Lycopersicum esculentum L.); Postępy Fitoterapii; 2013; 3; 195-199
Mgr farm. Wojciech Ziółkowski
Artykuł napisany przez
Mgr farm. Wojciech Ziółkowski
Magister farmacji. Pracuje w aptece ogólnodostępnej oraz kieruje Działem Farmacji Centrum Okulistycznego. Aktywny członek samorządu aptekarskiego W czasie siedmioletniej pracy zawodowej rozwiązał nieskończoną ilość problemów z zakresu stosowania leków oraz prowadzenia właściwej terapii. W swojej pracy stawia na bezpośredni i partnerski kontakt z pacjentem, co umożliwia mu jasne przekazywanie medycznych zaleceń. Interesuje się interakcjami lekowymi oraz bezpieczeństwem terapii, zwolennik metod opartych na EBM (Evidence Based Medicine). Prywatnie szczęśliwy mąż, tata Krzysia oraz fan piłki nożnej i gotowania.
Pokaż więcej
Mgr farm. Wojciech Ziółkowski
Autoryzacja medyczna
Mgr farm. Wojciech Ziółkowski
Magister farmacji. Pracuje w aptece ogólnodostępnej oraz kieruje Działem Farmacji Centrum Okulistycznego. Aktywny członek samorządu aptekarskiego W czasie siedmioletniej pracy zawodowej rozwiązał nieskończoną ilość problemów z zakresu stosowania leków oraz prowadzenia właściwej terapii. W swojej pracy stawia na bezpośredni i partnerski kontakt z pacjentem, co umożliwia mu jasne przekazywanie medycznych zaleceń. Interesuje się interakcjami lekowymi oraz bezpieczeństwem terapii, zwolennik metod opartych na EBM (Evidence Based Medicine). Prywatnie szczęśliwy mąż, tata Krzysia oraz fan piłki nożnej i gotowania.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Zdrowa żywność
Olej z wiesiołka - na co pomaga i jakie ma właściwości? Dawkowanie i przeciwwskazania
Buteleczka zawierająca olej z wiesiołka
Orzechy nerkowca - właściwości zdrowotne i odżywcze
Orzechy nerkowca w miseczce
Tran - jakie ma właściwości i jak wpływa na zdrowie?
Przezroczyste opakowanie z kapsułkami tranu.
Podobne artykuły
Miseczka z tofu
Co to jest i jak smakuje tofu? Sprawdź, jak przyrządzić danie z serem sojowym
Napój ze spiruliny
Spirulina - co to jest i na co pomaga? Właściwości i przeciwwskazania
Orzechy laskowe
Czy orzechy laskowe są zdrowe? Właściwości i kalorie
Zielonkawa oliwa jest nalewana na patelnię, w tle jest rozmyta druga patelnia, prawdobodobnie z mięsem na niej.
Na jakim oleju najlepiej smażyć, a na jakich nie można?
Garść migdałów do jedzenia
Migdały - jak rosną i jak je obrać? Poznaj ich właściwości

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!