Mąka kasztanowa
Mąka kasztanowa wyrabiana jest z kasztanów jadalnych, a więc jedynych w swoim rodzaju orzechów, będących owocami drzew występujących w południowej części Europy, w Azji Mniejszej oraz na Kaukazie (Włochy, Francja, Hiszpania, Portugalia, Grecja, Turcja, Gruzja).
Kasztany spożywa się na surowo, a także po upieczeniu oraz jako składnik kompotów, konfitur czy zup. Z kasztanów można teżprzygotować mąkę, mieląc je na drobny pył. Uzyskuje się w ten sposób półprodukt zbliżony w konsystencji do klasycznej mąki pszennej, posiadający nad nią jednak kilka zasadniczych przewag. Mąka kasztanowa ma wysokie walory smakowe i zapachowe (jest lekko słodkawa, wyraźnie orzechowa), bardzo plastyczna, dzięki czemu dobrze nadaje się na masę do różnego typu wypieków, ma też bardzo interesujący skład, jeśli chodzi o składniki odżywcze.
Reklama
Właściwości mąki kasztanowej
Właściwości mąki kasztanowej różnią się od większości produktów będących pochodnymi orzechów przede wszystkim niewielką zawartością tłuszczów. Jest ona natomiast niezwykle bogatym źródłem węglowodanów, w tym błonnika pokarmowego. Zawiera też znaczą ilość białek. Mąka kasztanowa należy do szerokiej grupy mąk bezglutenowych, co oznacza, że może być spożywana przez osoby wykazujące się genetyczną nietolerancją tego białka, w tym także cierpiące na skrajną jej postać, czyli celiakię (w sumie to około 1 procenta populacji). Mąka kasztanowa, w odróżnieniu od innych tego typu wyrobów, zawiera w swoim składzie witaminę C. Jest też źródłem wszystkich niemal witamin z grupy B, a także kilku ważnych składników mineralnych, takich jak potas, fosfor czy magnez.
Dzięki temu mąka z kasztanów:
- obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych,
- obniża ciśnienie tętnicze krwi, zapobiegając nadciśnieniu oraz związanym z nim chorobom układu krążenia,
- działa antyoksydacyjnie - zwalczając wolne rodniki spowalnia procesy starzenia, chroni przed nowotworami oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Reklama
Wartości odżywcze mąki kasztanowej, kilokalorie
Wartości odżywcze mąki kasztanowej w dużej mierze zbliżone są do właściwości samych kasztanów. Z dostępnych danych (USDA) wynika, że 100 gramów suszonych kasztanów europejskich (obranych), zawiera takie składniki, jak:
- Woda: 9 g
- Białko: 5,01 g
- Tłuszcze: 3,91 g
o Nasycone kwasy tłuszczowe: 0,736 g
o Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 1,349 g
o Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 1,546 g
- Węglowodany: 78,43 g
- Potas: 991 mg
- Fosfor: 137 mg
- Magnez: 74 mg
- Witamina C: 15 mg
- Tiamina (witamina B1): 0,354 mg
- Ryboflawina (B2): 0,054 mg
- Niacyna (B3): 0,854 mg
- Kwas pantotenowy (B5): 0,901 mg
- Witamina B6: 0,666 mg
- Foliany: 110µg
Jeśli chodzi o kilokalorie, wartość energetyczna mąki kasztanowej wynosi około 370 kcal/100 gramów, zbliżona jest więc do kaloryczności mąki pszennej. Natomiast tzw. indeks glikemiczny mąki kasztanowej wynosi 65, co jest wynikiem na pograniczu stanów średnich i wysokich. Z tego powodu, mimo innych niezaprzeczalnych walorów, nie powinna ona być spożywana przez osoby cierpiące na cukrzycę.
Reklama
Do czego mąka z kasztanów?
W większości przypadków jej zastosowanie jest zbieżne z zastosowaniem mąki pszennej – dlatego uznawana jest za jej naturalny zamiennik, zwłaszcza dla osób chorujących na celiakię.
Mąkę z kasztanów użyć zatem można do:
- wypieku chleba,
- wypieku ciast i ciasteczek,
- wyrobu makaronów,
- przygotowania naleśników, placków, racuchów, omletów, pierogów,
- zagęszczania zup i sosów.
Warto pamiętać, że z kulinarnego punktu widzenia, mąka z kasztanów najlepsze właściwości osiąga po zmieszaniu jej z innymi tego typu produktami. Jeśli zależy nam na pozostaniu w spektrum mąk bezglutenowych, doskonałe rezultaty gwarantuje mix z mąką ryżową. Jeśli kwestia glutenu nie jest zaś szczególnie istotna, drugim składnikiem może być mąka pszenna.
Reklama
Cena mąki kasztanowej
Mimo oczywistych korzyści ze spożywania mąki kasztanowej, pozostaje ona produktem stosunkowo mało znanym i rzadko stosowanym. Jedną z podstawowych tego przyczyn jest cena mąki kasztanowej, która jest bardzo wysoka i przewyższa ceny wszystkich praktycznie innych typów mąk. Za kilogram zapłacić trzeba około 40-50 złotych, a więc ponad 10 razy więcej, niż za zwykłą pszenną. Produkt ten dostępny jest też w mniejszych opakowaniach, nie mniej cena około 20-25 zł za 400 gramów produktu nadal jest dla wielu konsumentów zbyt wysoka. W związku z niewielkim popytem, niewielka jest też podaż mąki kasztanowej.
Gdzie kupić mąkę kasztanową? Produkt ten praktycznie niedostępny jest na półkach hipermarketów. Jedynym szerszym kanałem jego dystrybucji pozostają sklepy ze zdrową żywnością – stacjonarne oraz internetowe.