Co to jest konjac?
Konjac to roślina, której pełna łacińska nazwa brzmi Amorphophallus konjac K. Koch, polska zaś – dziwidło Riviera. Wywodzi się z chińskiej prowincji Juan, następnie jej uprawa została rozpowszechniona z całych Chinach oraz Japonii, dziś w warunkach szklarniowych hodowana jest nawet w Polsce.
Konjac jest rośliną nietypową. Kwitnie bowiem raz na kilka lat, zaś jej kwiaty wydzielają odór zgniłego mięsa. Nie to jednak stanowi o wyjątkowości konjacu. W krajach azjatyckich od wieków cenionym składnikiem odżywczym, wykorzystywanym również przez tradycyjną medycynę chińską, są jego bulwy, czyli korzenie.
Zawierają one tak zwany glukomannan. Jest to rodzaj włókna pokarmowego, a więc błonnika, który w wyjątkowy sposób sprzyja odchudzaniu. Glukomannan wiąże się bowiem w układzie pokarmowym z wodą, tworząc gęsty żel, powodując uczucie sytości i ograniczając chęć sięgnięcia po kolejny posiłek. To sprawia, że w obecnych czasach, przesyconych kultem młodości i zdrowej sylwetki, konjac szybko zyskuje na popularności, podobnie jak wytwarzane z niego produkty i półprodukty. Jednym z nich jest mąka konjac.
Reklama
Właściwości mąki konjac
Mąka konjac to nic innego, jak sproszkowany korzeń dziwidła, charakteryzuje się zatem zbliżonymi właściwościami. Konjac zawiera w swoim składzie głównie wodę. Tak zwana sucha masa stanowi zaledwie 10-13 procent, a składają się na nią z zasadzie tylko dwa komponenty: skrobia (30 procent) oraz glukomannan (70 proc.)
Należą one do węglowodanów. Mąka konjac nie zawiera natomiast żadnych białek oraz żadnych tłuszczów, a także – witamin, składników mineralnych i innych substancji. Mówimy więc o produkcie, który ze wszech miar stanowi ewenement. Mimo braku większości typowych składników odżywczych, mąka konjac uchodzi za niezwykle zdrową, a przy tym na wskroś nowoczesną.
Jest ona bowiem:
- wysokobłonnikowa,
- niskokaloryczna,
- bezglutenowa,
- beztłuszczowa,
- bezbiałkowa.
Przede wszystkim mąka konjac stosowana jest w diecie redukcyjnej – duża zawartość błonnika, zapewniającego uczucie sytości przez dłuższy czas, w połączeniu z kalorycznością na poziomie zaledwie 10 kcal, wydają się połączeniem idealnym. Dodatkowo może być mąka konjac używana przez osoby stosujące dietę cukrzycową, miażdżycową, wegetariańską i wegańską.
Reklama
Do czego użyć mąkę z korzenia konjac?
Mąkę z korzenia konjac wykorzystuje się przede wszystkim do wytwarzania tradycyjnego japońskiego makaronu shirataki, który za sprawą dziwadła również wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami na tle wszystkich innych makaronów świata. Uderzająca jest przede wszystkim wybitnie niska kaloryczność, mieszcząca się w przedziale od 6 do maksymalnie 10 kcal na 100 gramów produktu.
Dla porównania makaron sojowy ma 351 kcal, pszenny 145 a ryżowy 109 kcal. Z danych U.S Department of Agriculture wynika, że makaron wytwarzany z mąki konjac ma w swoim składzie (w przeliczeniu na 100 g):
- 0 g białek,
- 0 g tłuszczów,
- 5 g węglowodanów,
- 5 g błonnika,
- 21 mg wapnia,
- 15 mg sodu,
- 3 mg potasu.
I to wszystko, nic ponadto. Jak łatwo się domyślić, makaron z mąki konjac ma delikatny, niemal neutralny smak, a także przeźroczystą konsystencję. Jest też bezzapachowy. Wszystkie jego walory, które doceniamy w czasie posiłku, związane są z zastosowaniem doskonale przyjmowanych przypraw. Warto przy tym wiedzieć, że shiratakitak dobrze absorbuje wodę, że nie musi być nawet gotowany, wystarczy zalać go wrzątkiem.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Co jeszcze można zrobić z mąki konjac?
Makaron shiratakito najbardziej znanej, ale nie jedyne zastosowanie. Mąka konjac może być też wykorzystywana jako jedyny w swoim rodzaju suplement diety, dostarczający błonnik pokarmowy w niezwykle skoncentrowanej i czystej formie.
Aby uzyskać pożądany efekt, wystarczy 1 łyżeczkę sproszkowanego korzenia konjac rozpuścić w filiżance wody, a następnie wypić. Ze względu na swoje właściwości, mąka konjac stanowi też doskonały zagęszczacz do zup i innych potraw, takich jak sosy czy słodkie kremy, nie zwiększający ich kaloryczności ani nie modyfikujący ich smaku.
Reklama
Cena mąki konjac
Cena mąki konjac jest bardzo wysoka. Wynosi około 15-20 złotych, ale nie za kilogram, lecz za 100 gramów. W dodatku w Polsce mąka ta jest bardzo trudno dostępna, w swojej ofercie ma ją niewiele sklepów, nawet tych ze zdrową żywnością czy produktami ekologicznymi.
Łatwiej kupić gotowe wyroby z korzenia konjac, takie jak makaron shirataki(sprzedawany też jako konjac noodles), makaron w kształcie ryżu, a także suplement diety zawierający wyizolowany glukomannan. Gdzie kupić mąkę konjac, jeśli nie dostaniemy jej w Polsce, nawet w sklepach internetowych? Pozostaje produkt ten odnaleźć bezpośrednio o azjatyckich dystrybutorów, przez Internet, lub osobiście w czasie wakacyjnej lub biznesowej wyprawy na Wschód.