Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Mąka ryżowa - cena i kcal. Co można zrobić z mąki ryżowej?

Mąka ryżowa – zdrowa, pożywna i bezglutenowa. Co można z niej zrobić? Między innymi wyśmienity makaron, ciastka, muffinki, a także lekkie pieczywo. Zobacz, jakie ma właściwości mąka pozyskiwana z białego lub brązowego ryżu. Ile ma kalorii, węglowodanów, białek i tłuszczów. Sprawdź, ile kosztuje jej kilogram.
Mąka ryżowa na drewnianej łyżce
źródło:123RF
Spis treści

Mąka ryżowa

Mąka ryżowa wytwarzana jest w procesie mielenia ziaren ryżu – białego lub brązowego (dlatego też istnieją dwie odmiany kolorystyczne samej mąki). Jest delikatna w smaku, sypka (trudno się klei) i co najważniejsze, nie zawiera glutenu (o ile nie została nim zanieczyszczona na etapie produkcji). 

W jej składzie dominują łatwo przyswajalne węglowodany, niewielki jest natomiast udział białek i śladowy jedynie tłuszczów. Stanowi mąka ryżowa bogate źródło fosforu, potasu, magnezu, żelaza i cynku, a także wielu witamin z grupy B (m.in. tiamina, niacyna, kwas pantotenowy). Jako taka, choć nie jest produktem stricte leczniczym, może uchodzić za zdrowy wybór, między innymi dla układu sercowo-naczyniowego, nerwowego czy immunologicznego.

Mąka ryżowa jest produktem wywodzącym się z Dalekiego Wschodu (Chiny, Tajlandia, Indonezja) i w tamtejszej kuchni dominującym. Coraz częściej jednak wykorzystywana jest też przez Europejczyków, stanowiąc interesującą (choć bardzo drogą) alternatywę dla zwykłej mąki zbożowej.

Reklama

Ile ma kcal mąka ryżowa?

Mąka ryżowa należy do produktów o umiarkowanej kaloryczności – 100 gramów produktu dostarcza 366 kcal, a więc tyle samo, co będąca w powszechnym zastosowaniu mąka pszenna. Jeśli chodzi o szczegółowe informacje dotyczące wartości odżywczych, zestawienie poszczególnych składników przedstawia się następująco (dane: USDA, dla mąki ryżowej białej niewzbogaconej, w przeliczeniu na 100 gram):

Woda

11,89 g

Węglowodany, w tym:

          Błonnik

80,13 g

2,4 g

Białka

5,95 g

Tłuszcze, w tym:

          Nasycone

          Jednonienasycone

          Wielonienasycone

1,42 g

0,38 g

0,44 g

0,40 g

Fosfor 

98 mg

Potas

76 mg

Magnez

35 mg

Tiamina 

0,13 mg

Niacyna

2,9 mg

Kwas pantotenowy 

0,81 mg

Witamina B6

0,46 mg

Foliany 

4 µg

Witamina E

0,11 mg

Reklama

Mąka ryżowa bezglutenowa

Co niezwykle istotne, mąka ryżowa jest jednym z produktów, które nie zawierają glutenu. Pod tą nazwą kryje się frakcja białka, występującego w dużej ilości w zbożach takich, jak pszenica, żyto, jęczmień oraz owies, powodującego u osób predestynowanych do tego genetycznie silne, nieprawidłowe reakcje organizmu. Mówimy w tym kontekście o nadwrażliwości na gluten oraz związanej z nią ciężkiej chorobie celiakii(jej istotą są uszkodzenia komórek jelit i zaburzenia trawienia, prowadzące do silnych niedoborów witamin i składników mineralnych). 

Bezglutenowa mąka ryżowa nie naraża osób cierpiących na to schorzenie na niebezpieczeństwo. W dodatku, jak podkreślają naukowcy, dla pacjentów istotne są też inne parametry dotyczące składu, a więc wysoka zawartość łatwo trawionych węglowodanów, niska zawartość sodu oraz wysoka lizyny, czyli aminokwasu białkowego niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Reklama

Co można zrobić z mąki ryżowej?

Do czego użyć mąki ryżowej? Jest to półprodukt, który stanowi jedną z podstaw kuchni azjatyckiej. Wytwarzane są z niej między innymi różnego typu makarony ryżowe oraz lekkie pieczywo i ciastka. Kuchnia typowo europejska wykorzystuje natomiast mąkę ryżową do takich zastosowań, jak:

  • wypiek ciast, muffinów, pankejków,
  • zagęszczanie zup,
  • panierowanie mięs, ryb, warzyw.

Trzeba przy tym pamiętać, że z powodu braku glutenu, mąka ryżowa słabo się klei, powstałe z niej wyroby mogą zatem cechować się zbytnią kruchością. Rozwiązaniem jest zmieszanie jej z mąką pszenną lub użycie 1-2 dodatkowych jajek. Do zwiększenia kleistości mąki ryżowej można też użyć roztartego banana.

Reklama

Czy mąka ryżowa jest zdrowa?

Jednoznacznie tak. Dzięki zawartości określonych witamin i minerałów, a także innych elementów, spożycie większych ilości mąki ryżowej:

  •  zwiększa odporności organizmu,
  • zapobiega biegunkom oraz zaparciom, łagodzi zaburzenia trawienne,
  • działa antydepresyjnie, 
  • łagodzi napięcia w obrębie układu nerwowego,
  •  zmniejsza potliwość, obniża parcie na mocz,
  • wspiera leczenie cukrzycy,
  • stabilizuje poziom cholesterolu we krwi,
  • zwiększa mineralizację kości, zapobiega osteoporozie.

Reklama

Cena mąki ryżowej

Ile kosztuje mąka ryżowa? Cena za 1 kilogram waha się od 5 do nawet 15-16 złotych, jest więc jedną z najdroższych mąk na rynku. Kupując ten produkt należy uważnie czytać oznaczenia dotyczące gramatury, często bowiem w cenie 7-8 złotych sprzedawane są opakowania o wielkości zaledwie 500 gramów.

Mąkę ryżową dostaniemy w niektórych hipermarketach i dyskontach, powszechnie dostępna jest też w sklepach z ekologiczną lub egzotyczną żywnością. Duży wybór mają zwłaszcza konsumenci korzystający z oferty sklepów internetowych. Pamiętajmy, że namiastkę mąki ryżowej możemy w prosty sposób przygotować również samodzielnie. Wystarczy bardzo drobno zmielić ziarna ryżu, a następnie uzyskany proszek przecedzić przez drobne sitko. 

Czytaj również

Bibliografia

  • Izabela Przetaczek-Rożnowska, Ewa Bubis, Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię, Kosmos, Problemy Nauk Biologicznych, Tom 61 nr 1, 2016
  • Rice flour, white, unenriched, U.S. Department of Agriculture, https://fdc.nal.usda.gov
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Danie z płatkami owsianymi
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Danie z płatków orkiszowych
Podobne artykuły
Tortilla z kaszą perłową
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?
Danie z makaronem vermicelli
Makaron vermicelli: co to jest, jak gotować, ile ma kalorii?
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Danie azjatyckie z makaronem sojowym
Makaron sojowy – kalorie, cena, skład i wartości odżywcze
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!