Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Mąka z ciecierzycy: cena, kcal. Gdzie kupić i do czego użyć?

Mąka z ciecierzycy: nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny, dużo kalorii i bardzo dużo białka – dlatego nazywana bywa „ mięsną”. Zobacz, do czego może zostać użyta mąka z cieciorki, a także jaki jest koszt jej zakupu.
Mąka z ciecierzycy w szklanej misce
źródło:123RF
Spis treści

Mąka z ciecierzycy

Mąka z ciecierzycy pozyskiwana jest z ze zmielonych ziaren grochu włoskiego (ciecierzycy, cieciorki), rośliny z rodziny bobowatych, wywodzącej się z Azji, od czasów starożytnych uprawianej w rejonach basenu Morza Śródziemnego. Ciecierzyca, a co za tym idzie, także wytwarzana z niej mąka, stanowi bezcenne źródło białka roślinnego o dużej zawartości dobrze zbilansowanych aminokwasów. 

Mąka z ciecierzycy zawiera też znaczne ilości korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także składników mineralnych, takich jak:

  • potas, 
  •  fosfor, 
  • magnez,
  • żelazo. 

Dużą wartością jest również obecność w jej składzie kwasu foliowego (a więc witaminy B9), który wraz z pokarmem powinien być przyjmowany przez kobiety w ciąży. Produkt zaczyna zdobywać uznanie w krajach zachodnich, znana jest jednak przede wszystkim jako podstawa wielu dań charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. 

Reklama

Ile ma mąka z ciecierzycy kcal?

Mąka z cieciorkiwykazuje się dużą kalorycznością. 100 gramów produktu zawiera 387 kcal, tyle samo, ile mąka jaglana i o ponad 20 kilokalorii więcej, niż pszenna. Ma to związek z bardzo dużą zawartością białka, a także znacznym udziałem cukrów oraz tłuszczów. 

W przeliczeniu na 100 gramów, mąka z ciecierzycy ma w swoim składzie:

  • 10,28 g wody
  •  22,39 g białka
  •  6,69 g tłuszczów, w tym:

o  0,69 g kwasów tłuszczowych nasyconych

o  1,54 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych

o  3,0 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych

  • 57,82 g węglowodanów, w tym:

o  10,85 g cukrów

o  10,8 g błonnika

  • 846 mg potasu
  • 318 mg fosforu.

Ilość białka na poziomie przeszło 20 procent sprawia, że przypisuje się niekiedy mące z ciecierzycy miano „mięsnej”. Ilość protein w obu przypadkach jest bowiem zbliżona, z tą różnicą, że białka roślinne są zdrowsze od zwierzęcych. Jest to jeden z powodów, dla których wyroby z ciecierzycy (a więc mąka, ale też na przykład hummus) polecane są gorąco w diecie wegetariańskiej, jako niezwykle efektywny zamiennik mięsa. 

Reklama

Mąka z ciecierzycy bezglutenowa

Mąka z ciecierzycy, podobnie jak tego typu produkty z kaszy gryczanej, kaszy jaglanej czy ryżu, nie zawiera glutenu, a więc białka, którym przesycone są mąki pszeniczne i żytnie, a które u osób z nietolerancją powodują niezwykle dotkliwe konsekwencje. 

Skrajną formą nietolerancji glutenu jest celiakia, uwarunkowana genetycznie skłonność do nadprogramowej reakcji układu odpornościowego na spożycie glutenu, prowadząca do daleko idących zaburzeń trawienia. Bezglutenowa mąka z ciecierzycy może być spożywanaprzez osoby chore na celiakię bez obaw i w każdej ilości. Tym bardziej, że zdrowiu służą także inne jej parametry. 

Reklama

Indeks glikemiczny mąki z cieciorki

Mąka z cieciorkicharakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, wynoszącym zaledwie 35. Jest to wskaźnik opisujący wpływ spożytego pokarmu na wzrost stężenia glukozy we krwi (po 120 minutach od posiłku). IG jest parametrem kluczowym dla osób chorujących na cukrzycę, stanowiąc podstawę przy układaniu codziennego menu. Indeks równy 35 oznacza, że diabetycy mąkę z cieciorki mogą spożywać bez większych obaw, co zdecydowanie odróżnia ją od pszennej, ale też między innymi jaglanej. 

Co istotne – mimo znacznej kaloryczności, właściwości mąki z cieciorki docenią też osoby odchudzające się. Spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym przyspiesza bowiem zużywanie się rezerw tłuszczowych organizmu, a co za tym idzie – powoduje utratę masy ciała.

Interesujące efekty osiągnąć mogą też osoby ćwiczące na siłowni – o ile niski IG wpływać będzie na redukcję tkanki tłuszczowej, o tyle bardzo duża zawartość białka sprzyja budowie masy mięśniowej. 

Reklama

Do czego można stosować mąkę z ciecierzycy?

W kuchni wykorzystujemy ją przede wszystkim do przygotowania potraw orientalnych, zwłaszcza mających swój rodowód w Indiach, a także dań typowych dla krajów śródziemnomorskich: 

  • Pakora - jest to przekąska z warzyw zanurzonych (panierowanych) w mące z cieciorki, a następnie smażonychna głębokim tłuszczu.
  • Socca - zwana plackiem nicejskim, w istocie jest naleśnikiem przypominającym chrupki chlebek. Wyśmienicie smakuje z warzywami oraz pesto.

Mąkę z ciecierzycy w kuchni można też zastosować do dań mniej charakterystycznych, takich jak placki, naleśniki, a także jako zagęszczacz do zup i sosów oraz panierka do mięs, ryb i warzyw. 

Reklama

Cena mąki z ciecierzycy

Ile kosztuje mąka z ciecierzycy? Cena za 1 kilogram waha się w przedziale 8-15 złotych, jest więc dwa, a nawet trzy razy wyższa, niż zwykłej pszennej. Tym samym jest to jedna z najdroższych mąk na rynku. Co więcej, w cenie 8-10 złotych dostępne są nawet opakowania mniejsze, zawierające 400, 450 lub 500 gramów produktu. Koszt nabycia mąki z ciecierzycy jest większy w sklepach ze zdrową żywnością – to cena za ekologiczny charakter upraw cieciorki. 

Czytaj również

Bibliografia

  • Zygmunt Zdrojewicz, Jacek Majewski, Justyna Pająk, Maciej Majewki, Hummus – trochę egzotyki na talerzu, Med Rodz 2017; 20(3)
  • Chickpea flour (besan), U.S. Department of Agriculture, https://fdc.nal.usda.gov
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Makaron sojowy – kalorie, cena, skład i wartości odżywcze
Danie azjatyckie z makaronem sojowym
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Danie z płatków orkiszowych
Podobne artykuły
Tortilla z kaszą perłową
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Danie z makaronem vermicelli
Makaron vermicelli: co to jest, jak gotować, ile ma kalorii?
Danie z płatkami owsianymi
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!