Mąka z tapioki
Mąka z tapioki jest propozycją egzotyczną. Tapioka to produkt skrobiowy pozyskiwany z manioku, czyli krzewu, którego ojczyzną jest Brazylia, a który dziś uprawiany jest na masową skalę głównie w krajach afrykańskich (Nigeria, Kongo, Ghana, Angola, Mozambik, Kamerun) oraz azjatyckich (Tajlandia, Indonezja, Wietnam).
Bulwy manioku zbliżone są wyglądem do ziemniaków. Wytwarza się z nich kilka rodzajów produktów, które choć podobne w formie, różnią się nieco właściwościami, takich jak kassawa, gari, attike czy właśnie tapioka. Ostatnia z wymienionych ma postać mączki lub drobnych kuleczek. Pozyskuje się ją w wyniku złożonego procesu technologicznego, którego początek stanowi oczyszczenie bulw z toksycznej manihotoksyny (w czasie obróbki termicznej).
Następnie surowiec jest mielony (często w młynach poruszanych siłą ludzkich rąk), po czym wyrabia się z niego ciasto i poddaje suszeniu w specjalnych pojemnikach. Odsączany wówczas jest płyn, zawierający w swoim składzie bardzo duże ilości skrobi. Po odparowaniu z niego wody, pozostaje surowiec zwany tapioką.
Reklama
Właściwości mąki tapiokowej
Mąka tapiokowa charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością węglowodanów, w tym przede wszystkim skrobi i niemal zerowym udziałem innych składników odżywczych, w tym białek i tłuszczów. Śladowe są też ilości surowców mineralnych oraz witamin.
Z danych U.S. Department of Agriculturewynika, że 100 gramów mąki z tapioki zawiera:
● 10,99 g wody
● 88,69 g węglowodanów, w tym:
o 0,9 g błonnika
o 3,5 g cukrów
o 84,2 g skrobi
● 0,19 g białek
● 0,02 g tłuszczów, w tym
o 0,005 kwasów tłuszczowych nasyconych
o 0,005 kwasów tłuszczowych jednonasyconych
o 0,003 kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
● 20 mg wapnia
● 1,5 mg żelaza
● 7 mg fosforu
● 11 mg potasu
● 0,11 mg magnezu
● 0,004 mg tiaminy
● 0,135 mg kwasu pantotenowego
●. 0,008 witaminy B6.
W składzie mąki tapiokowej w ogóle nie ma witamin A, C, B2, B3, B4, D, E oraz K. Dlaczego zatem uznawana jest ona za produkt zdrowy? Kto powinien spożywać produkty z tapioki?
Reklama
Ile kalorii ma mąka z tapioki?
100 gramówmąki z tapioki dostarcza 358 kilokalorii, a więc o około 20 mniej, niż mąka pszenna. Nie jest więc szczególnie kaloryczna. Duża zawartość łatwo trawionych węglowodanów sprawia, że jest ona dobrze przyjmowana przez układ pokarmowy i szybko wchłaniana przez organizm.
Doskonale zatem nadaje się do spożycia przez osoby z nadwrażliwością żołądka i jelit oraz różnego typu zaburzeniami trawienia. Co ważne, nie zawiera też cholesterolu, nie wpływa zatem na rozwój zmian miażdżycowych. Uchodzi przy tym za produkt hipoalergiczny, a to za sprawą bardzo niewielkiej ilości potencjalnie uczulających białek.
W szczególności podkreślić warto, że mąka z tapioki nie zawiera glutenu, może więc być stosowana przez osoby cierpiące na nietolerancję tego białka, także w skrajnej postaci, jaką jest celiakia.
Na tle zalet mąki z tapioki, wybija się tylko jedna poważna wada – ma ona wysoki indeks glikemiczny, wynoszący aż 80. Oznacza to, że nie powinna być stosowana w diecie dla diabetyków – u osób cierpiących na cukrzycę może wywoływać zbyt gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi.
Reklama
Do czego stosować mąkę z tapioki?
Do czego mąka z tapioki może być wykorzystywana w kuchni? Mimo braku glutenu, jest ona stosunkowo zwarta i elastyczna, dobrze zatem nadaje się do wyrabiania ciasta do wypieku różnych produktów. Wymienić w tym kontekście można przede wszystkim wyroby cukiernicze - ciasta i ciastka, a także różnego rodzaju placki, naleśniki, omlety.
Co istotne, mąka z tapioki jest praktycznie bezsmakowa, nie zmienia zatem właściwości potraw. Dlatego idealnie nadaje się do zagęszczania zup i sosów.
Bywa też wykorzystywana do wyrobu budyniu, kisieli oraz różnego typu deserów, w tym klasycznych angielskich puddingów. Na całym świecie dużą popularnością cieszy się też wymyślony 40 lat temu na Tajwanie napój znany jakobubble tea.
Jest to herbata przygotowana z dodatkiem kuleczek tapioki oraz mleka i cukru. Obecnie na całym świecie powstają lokale specjalizujące się w podawaniu tego typu napojów, często jest on też przyrządzany na własną rękę w warunkach domowych.
Reklama
Cena mąki z tapioki
Cena mąki z tapioki, zwłaszcza na tle innych równie egzotycznych produktów, nie jest wygórowana. Za jeden kilogram zapłacić trzeba około 7-8 złotych, zaś opakowania o wielkości 400-500 gramów sprzedawane są w cenie 4-5 zł.
=Mąkę z tapioki trudno jest dostać supermarketach, dyskontach i innych sklepach ogólnospożywczych. Gdzie kupić mąkę z tapioki? Naturalnym kanałem dystrybucji są natomiast sklepy z produktami kuchni azjatyckiej, a także z tak zwaną zdrową żywnością. Kupić też można mąkę tapiokową za pośrednictwem popularnych serwisów aukcyjnych w Internecie.