Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Makaron gryczany - właściwości i wartości odżywcze. Cena

Makaron gryczany: spaghetti, pizzoccheri, soba. Smaczny, zdrowy i coraz bardziej modny. Zobacz, jakie ma makaron gryczany właściwości i wartości odżywcze, a także gdzie można kupić tego typu produkty i w jakiej cenie.
Makaron gryczany, pomidor koktajlowy i czosnek w kuchni
źródło:123RF
Spis treści

Makaron gryczany

Makaron gryczany ma charakterystyczną ciemną barwę, wyrazisty smak i uchodzi za jeden z najzdrowszych tego typu produktów na rynku. 

Główne jego cechy to:

Przez lata wytwarzany głównie lokalnie i stosowany w kuchniach regionalnych, dziś makaron gryczany błyskawicznie zdobywa uznanie na całym świecie, stanowiąc doskonałą alternatywę dla produktów pszennych. W polskich sklepach dostępny jest przede wszystkim produkowany z mąki gryczanej makaron typu spaghetti, a także różnego rodzaju klasyczne świderki.

Coraz częściej można też jednak spotkać inne wyroby. Wymienić wśród nich można między innymi wywodzące się z północnych Włoch pizzoccheri, czyli płaskie kluski, będące jedną z odmian tagliatelle. Przebojem ostatnich lat jest też japoński makaron sobaktóry w 80 procentach wytwarza się z mąki gryczanej, a w 20 – pszennej. 

Reklama

Właściwości makaronu gryczanego

Gryka jest rośliną z rodziny rdestowatych, spotykaną na dużych obszarach Europy i Azji, cenioną z uwagi na właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze. W szczególności zwraca się uwagę na dużą zawartość w jej składzie dobrze zbilansowanych i cennych białek, takich jak lizyna, która jest niezbędnym dla funkcjonowania człowieka aminokwasem egzogennym (nie syntezowanym w organizmie, pozyskiwanym jedynie z pożywienia).

Zwraca się też uwagę na znaczne ilości błonnika pokarmowego, usprawniającego procesy przemiany materii i zapewniającego długotrwałe uczucie sytości, przydatnego zwłaszcza w diecie redukcyjnej. Znajdują się też w gryce witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takich jak fosfor czy potas, mające dobroczynny wpływ m.in. na układ nerwowy. Dodatkowo korzystny jest bilans kwasów tłuszczowych, gdzie główną rolę odgrywają tłuszcze wielonienasycone, a także węglowodanów, wśród których dominują te o złożonej budowie.

Dzięki temu gryka stanowi ważne ogniwo w profilaktyce takich schorzeń, jak miażdżyca czy nadciśnienie. Oprócz tego gryce przypisuje się też działanie antynowotworowe, odkwaszające organizm oraz regulujące wydzielanie sebum (zastosowanie na trądzik). Siłą rzeczy właściwości makaronu gryczanego są zbliżone do samej gryki, aczkolwiek należy pamiętać, że po ugotowaniu silnie nasiąka on wodą, co istotnie obniża jego wartości odżywcze. 

Reklama

Wartości odżywcze makaronu gryczanego

Wartości odżywcze makaronu gryczanego sprawiają, że może on uchodzić za produkt niskokaloryczny. Przykładowo, 100 gramów ugotowanego makaronu sobą dostarcza jedynie 99 kcal. Większość w składzie produktu wyjętego z garnka stanowi woda – aż 73 procent. 

Jeśli chodzi o udział podstawowych składników, wynosi on:

  • białka – 5,06 proc.
  • tłuszcze – 0,10 proc.
  • węglowodany – 21,44 proc. 

Dla porównania, 100 gramów suchej gryki to 343 kcal, 13 procent białka, 72 procent węglowodanów oraz 3,5 procent tłuszczów (dane – U.S. Department of Agriculture). W związku z wygotowaniem i nasiąkaniem wodą, w naturalny sposób zmniejsza się też w porównaniu z gryką zawartość witamin i składników mineralnych, nie zmienia to jednak faktu, że spożywanie makaronu gryczanego jest korzystniejsze dla zdrowia, aniżeli w przypadku produktów pszennych. 

Reklama

Bezglutenowy makaron gryczany

Makaron gryczany stanowi alternatywę dla pszennego także ze względu na brak glutenu – to informacja kluczowa dla osób cierpiących celiakię, ciężką chorobę genetyczną związaną z nietolerancją tego białka.Należy jednak uważać – w szczególności w przypadku produktów tańszych i produkowanych na masową skalę, bezglutenowy makaron gryczany w istocie może zawierać śladowe ilości glutenu, a to wskutek zanieczyszczeń linii produkcyjnych. Dlatego z uwagą należy czytać informacje na etykietach – tego typu ryzyko powinno być opisane na opakowaniu. 

Inną istotną informację stanowią też dane dotyczące indeksu glikemicznego, a więc współczynnika określającego wzrost stężenia glukozy po posiłku. Jest to najważniejszy parametr dla wszystkich pacjentów zmagających się z cukrzycą. W przypadku surowej gryki IG wynosi on około 45, natomiast współczynnik dla ugotowanego makaronu gryczanego jest większy o około 10 punktów. To wynik mieszczący się na pograniczu niskiego i średniego IG. 

Reklama

Makaron gryczany w sklepie

Makaron gryczany jest jednym z droższych tego typu produktów na rynku, zwłaszcza jeśli jest opatrzony etykietą informującą o ekologicznym charakterze upraw. Za opakowanie wielkości 200-250 gramów (a więc o połowę mniejsze, niż zwykły makaron pszenny) zapłacić trzeba od 6 do nawet 13 złotych. Zaś cena makaronu gryczanego soba może przekraczać nawet 20 złotych za niewielkie opakowanie. 

Gdzie można kupić makaron gryczany?Do niedawna głównie w sklepach z tzw. zdrową żywnością lub produktami kuchni regionalnej. Dziś, w związku z rosnącą popularności, produkty tego typu coraz liczniej reprezentowane są na półkach hipermarketów i dyskontów spożywczych. 

Czytaj również

Bibliografia

  • Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki, Postępy Fitoterapii 1/2014
  • Noodles, japanese, soba, cooked, https://fdc.nal.usda.gov
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Czarny makaron z krewetkami
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Danie z płatkami owsianymi
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Danie z płatków orkiszowych
Podobne artykuły
Tortilla z kaszą perłową
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?
Danie z makaronem vermicelli
Makaron vermicelli: co to jest, jak gotować, ile ma kalorii?
Danie azjatyckie z makaronem sojowym
Makaron sojowy – kalorie, cena, skład i wartości odżywcze
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!