Makaron jajeczny
Makaron jajeczny uchodzi za najbardziej domowy ze wszystkich tego typu produktów. To tradycyjny makaron wyrabiany w domach od pokoleń, dlatego jego producenci nie szczędzą w marketingowych opisach sformułowań takich, jak „smak tradycji”, „babcina receptura”, „swojski przepis” czy „wspomnienie dzieciństwa”.
Na sklepowych półkach wiele jest tego typu wyrobów, co jednak najważniejsze, makaron jajeczny bez problemu można przyrządzić także na własną rękę, używając do tego celu jedynie mąki pszennej, określonej ilości jajek i wody. Niemal dokładnie tak, jak czyniły to nasze babcie, z tą różnicą, że współcześnie do wyrobu makaronu używa się przede wszystkim mąki z pszenicy durum, zwanej semoliną.
Jest ona twarda, gruboziarnista i zawiera dużo glutenu, dzięki czemu staje się bardzo plastyczna. W mniejszym stopniu, niż zwykła mąka pszenna chłonie wodę, dlatego makaron jest mniej klejący, w mniejszym też stopniu traci wartości odżywcze w czasie gotowania.
Reklama
Makaron 5 jajeczny
Makarony tego typu różnią się między sobą ze względu na ilość użytych jaj. Największą popularnością cieszy się makaron 5 jajeczny, ale dostępne są też produkty z 2, 4, 6, 8 a nawet 12 jaj w przeliczeniu na 1 kilogram mąki. Proporcja jajek i mąki w oczywisty sposób wpływa na walory smakowe oraz właściwości poszczególnych makaronów.
Im więcej jajek, tym więcej białka kosztem węglowodanów i tym mniej błonnika pokarmowego. Makarony zawierające większą ilość jajek częściej wytwarzane są ze zwykłej pszenicy, nie ma bowiem w tym przypadku aż tak dużego zapotrzebowania na gluten. Jak jednak za chwilę się przekonamy, ma to bezpośredni wpływ na kaloryczność.
Reklama
Ile ma makaron jajeczny kcal?
Bez względu na liczbę użytych jaj, produkt ten można uznać za kaloryczny, przy czym niższe wartości notuje się w przypadku makaronów, dla których bazę stanowi mąka z pszenicy durum, zaś wyższe – zwykła mąka pszenna. Produkty zawierające semolinę dostarczają do organizmu około 360-370 kilokalorii w przeliczeniu na 100 gramów, w przypadku zaś makaronów jajeczno-pszennych należy się liczyć z kalorycznością przekraczającą niekiedy nawet 400 kcal, a więc bardzo wysoką. Warto wiedzieć, że obecność jaj podnosi wartość energetyczną makaronu o około 20-30 kcal na 100 gramów.
Reklama
Wartości odżywcze makaronu jajecznego
Wartości odżywcze makaronu jajecznego dwóch wybranych typów, wyprodukowanych z użyciem twardej mąki typu durum, kształtują się następująco:
|
2-jajeczny |
5-jajeczny |
Kaloryczność |
370 kcal |
373 kcal |
Białko |
13 g |
15 g |
Węglowodany |
73 g |
68 g |
Błonnik |
3,1 g |
2,6 g |
Tłuszcze |
2,4 g |
4 g |
Uwagę warto zwrócić przede wszystkim na wysoką zawartość białek oraz niewielką – błonnika pokarmowego. Co niezwykle istotne, makaron jajeczny ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, czyli parametr określający wzrost stężenia glukozy po posiłku. Wynosi on zaledwie 35-45 w zależności od czasu gotowania, pod warunkiem jednak, że w składzie makaronu jest mąka z pszenicy durum. Jeśli natomiast głównym składnikiem jest półprodukt wytworzony ze zwykłej, białej pszenicy, IG wzrasta do około 70, co dyskwalifikuje danie pod kątem diety cukrzycowej.
Reklama
Chiński makaron jajeczny
Oprócz produktów typowo „babcinych”, w sklepach dostępny jest też chiński makaron jajeczny. Produkt ten znany jest też pod nazwą „Mie”. W jego składzie znajdziemy mąkę pszenną (w granicach 65-95 procent) oraz jajka, wodę, sól i inne składniki (m.in. olej, sezam).
Chiński makaron jajeczny należy do dań błyskawicznych. Nawet w szlachetnej postaci przygotowywany jest poprzez zalanie wodą, tudzież bardzo krótkie gotowanie (3-5 minut). Tego typu makaron znajduje się też w składzie tanich „zupek chińskich”. Najczęściej produkt ten spożywa się z mięsem kurczaka lub wieprzowym, tofu, owocami morza, rybami oraz warzywami. Chiński makaron jajeczny dobrze komponuje się z azjatyckimi sosami (sojowy, rybny) oraz przyprawami (kurkuma, imbir). Makaron mie jest średnio kaloryczny (345 kcal/100 g), a w jego składzie dominują węglowodany (przede wszystkim skrobia) – 72 g/100 gramów.
Reklama
Cena makaronu jajecznego
Makaron jajeczny jest jednym z tańszych na rynku. Produkty określane jako tradycyjne lub domowe kosztują około 3,50 – 4,50 zł za opakowanie wielkości 500 gramów. Natomiast produkty dalekowschodnie sprzedawane są w cenach od 2 do 8 złotych, w zależności od klasy produktu. Jeszcze taniej, bo poniżej 2 złotych, kupić można zupki chińskie z makaronem. Dostępność tego typu produktów, zwłaszcza domowych, jest bardzo duża – makaron jajeczny różnych marek kupić można w większości hipermarketów i sklepów spożywczych. Produkty chińskie dodatkowo sprzedawane są w sklepach z żywnością orientalną.