Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Makaron - kalorie i wartości odżywcze. Jak i ile gotować?

Istnieje przekonanie, że makaron jest tuczący. Okazuje się jednak, że to nie do końca on jest odpowiedzialny za dodatkowe kilogramy, ale sosy i inne ciężkie, tłuste dodatki, jakie wrzucamy do makaronu. Ile kalorii ma makaron i jakie wartości odżywcze możemy z niego czerpać?
Makaron z sosem pomidorowym
źrodło:123RF
Spis treści

Właściwości odżywcze makaronu

Makaron to bardzo popularny dodatek do zup, sałatek, a także baza drugich dań, takich jak lasagne, spaghetti, itp. Utarło się, że pochodzi z Włoch, jednak ku zdziwieniu całego świata dzięki odkryciu naukowców okazuje się, że makaron był jedzony w starożytnych Chinach zanim zaczęli się nim zajadać Włosi.

Czym jest makaron? To mieszanka wody i mąki oraz jaj (jednak nie zawsze się je dodaje, są też makarony bezjajeczne, m.in. przeznaczone dla wegan i wegetarian). Wyróżnia się różne rodzaje makaronów (np. tagliatelle, ravioli, cannelloni, itp.).

Może mieć rozmaity kształt i kolor, a także skład. Może być bowiem wykonany z mąki pszennej, żytniej, orkiszowej, gryczanej, jaglanej, a nawet z warzyw strączkowych, takich jak soczewica, zielony groszek, czy ciecierzyca.

Makaron stał się tak popularny, szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej, nie tylko z uwagi na wspaniały smak, ale też ze względu na wartości odżywcze, jakie w sobie kryje.

To przede wszystkim źródło węglowodanów, ale także białek, błonnika, witamin (szczególnie z grupy B) oraz minerałów (takich jak cynk, żelazo i magnez). 

Reklama

Ile kalorii ma makaron?

Wbrew pozorom makaron nie jest tuczącym produktem. Winę za kaloryczność posiłku ponosi często tłusty sos, dodawany np. do past. W zależności od tego jaki jemy makaron, kalorie mogą wyglądać inaczej.

Przykładowo jasny makaron jeszcze przed ugotowaniem składa się z około 360 kcal, a po ugotowaniu – około 110-130 kcal; w makaronie pełnoziarnistym jest około 150 kcal, natomiast w makaronie bezglutenowym (np. kukurydzianym) znajdziemy jedynie około 125 kcal.

ile kalorii ma makaron pszenny? Szacuje się, że około 160 kcal.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Makarony same w sobie nie stanowią zatem wysokokalorycznej żywności. Przeciwnie, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu poleca się je w diecie osób chorujących na cukrzycę, nadwagę, otyłość oraz zachęca się osoby odchudzające się do wkomponowywania past do tygodniowego jadłospisu (np. makaron razowy, czy gryczany).

Należy jednak pamiętać o tym, by spożywać maksymalnie trzy porcje makaronu tygodniowo, a także aby ugotować go al dente. Bardzo ważne jest również to jakie dodatki stosujemy. Najlepiej łączyć makarony z warzywami, warzywami strączkowymi, owocami morza, oliwą z oliwek, czy chudym mięsem.

Reklama

Jak gotować makaron?

Jak ugotować makaron? Wydawałoby się, że to dość prosta czynność, jednak zależnie od tego jaki rodzaj makaronu przygotowujemy i jakie będzie jego przeznaczenie, przyrządzenie będzie się nieco różniło.

Gotowanie makaronu polega na tym, by trzymać się następującej zasady: na każde 100 g produktu powinien przypadać litr wody i pół łyżeczki soli. Do garnka nalewamy wodę, kiedy zawrze, solimy ją i wrzucamy makaron. Od czasu do czasu należy go przemieszać widelcem.

Ile gotować makaron? Czas gotowania jest podany na opakowaniu danego produktu. Dla przykładu: makaron spaghetti gotuje się 7-10 minut, łazanki – 5-7 minut, lasagne – gotujemy nieco inaczej: w zapiekance (najczęściej w piekarniku) lub wcześniej podgotowuje się płaty ciasta na lasagne przez około 4-5 minut.

Najkrócej - około 3 minuty - gotuje się drobny makaron, np. do zupy warzywnej, kremu, czy zupy mlecznej. Najdłużej musimy gotować makaron w kształcie rurek i spiralek – około 13 minut. Po wyznaczonym czasie makaron należy odcedzić przy pomocy sitka i przelać niewielką ilością zimnej wody.

Reklama

Do czego stosować makaron?

Wiemy już jak gotować makaron, teraz warto poznać najbardziej pasujące do makaronu składniki i dodatki. Można podawać go zarówno na słono, jak i na słodko, jako ciepłe dania i zimne. 

Makaron dla dzieci czyli taki, który smakuje im najbardziej, to najczęściej ten połączony z owocami, np. truskawkami, malinami, czy jabłkami i słodkimi sosami owocowymi, sosem czekoladowym, z twarogiem posypanym cukrem i cynamonem, z jogurtem itp. Makaron można dodawać do zup mlecznych oraz warzywnych, a także do zup-kremów.

Osoby dorosłe z reguły bardziej zachwycają się takim uzupełnieniem do makaronu jak np. sosy mięsne (np. z mięsem mielonym, czy drobiowym), warzywne (ze szpinakiem, pomidorami), owoce morza, ryby (np. tuńczyk, czy łosoś), pesto, a nawet z samą oliwą lub olejem roślinnym z dodatkiem świeżych ziół, przypraw, czosnku, itp.

Makarony dobrze współgrają też z rozmaitymi nadzieniami, np. farszem z mielonego mięsa (lasagne, czy cannelloni) oraz w postaci zapiekanek. Dietetyczny makaron może się stać podstawą lekkiej sałatki.

Reklama

Propozycje podania makaronu

Przykładowym daniem makaronowym, które można przyrządzić w kilkanaście minut jest penne z pieczarkami, pomidorami suszonymi oraz szynką (w wersji dla wegetarian można ją pominąć). Najpierw należy ugotować makaron (do penne wykorzystujemy krótkie rurki, puste w środku; jak się gotuje makaron typu penne podpowie informacja na opakowaniu).

Potem umyte, osuszone i pokrojone w plastry pieczarki smażymy na patelni na oliwie przez około 5 minut. Pod koniec smażenia podsypujemy je przyprawami i ziołami. Następnie na patelnię wrzucamy drobno posiekany czosnek, szynkę i suszone pomidory i zostawiamy na kolejne 5 minut.

Wlewamy śmietankę (30%), wsypujemy łyżkę startego dojrzewającego sera i dodajemy odcedzony makaron. Całość dusimy przez minutę, a potem delektujemy się smakiem dania.

Inną propozycją makaronowego przysmaku jest zapiekanka z makaronem, fasolką szparagową i pesto. Zanim rozpoczniemy proces gotowania nastawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Następnie gotujemy makaron (al dente), pod koniec gotowania wrzucamy do niego umytą, pokrojoną w małe kawałki fasolkę. Po ugotowaniu się składników, odcedzamy je i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy do niej poszatkowany czosnek i rozmaryn.

Dalej sypiemy 4 łyżki mąki i smażymy przez minutę, a potem powoli dolewamy bulion (300 ml) oraz mleko (350 ml) i gotujemy wszystko przez około 3 minuty. Na koniec doprawiamy, posypujemy natką pietruszki i tak powstałym sosem zalewamy makaron, czekający w żaroodpornym naczyniu.

Rzucamy na niego 3 łyżki pesto (w różnych miejscach dania) i posypujemy startym serem typu parmezan. Zapiekamy w piekarniku przez około kwadrans.

Czytaj również

Bibliografia

  • Pawlikowska Beata, Makarony świata, Edipresse Książki, ISBN 925162.
  • Makaron. Zwykły, niezwykły i typowo włoski, Wydawnictwo Vemag, 2018, ISBN 4050847010317.
Olga Tomaszewska
Artykuł napisany przez
Olga Tomaszewska
Dyplom dziennikarza zdobyła w 2009 roku, a od 2005 r. nieprzerwanie pisze i redaguje. Pracowała dla „Mojego Miasta Pabianice”, jako dziennikarz, redaktor, zastępca redaktora naczelnego i PR-owiec, współpracowała z „Nowym Życiem Pabianic" i licznymi portalami o tematyce zdrowotnej, tworząc dla tych podmiotów artykuły. Jej konikiem jest tworzenie treści z zakresu profilaktyki zdrowia, szeroko pojętej psychologii oraz pediatrii. Jeśli nie pisze, wygina się na macie ćwicząc hatha jogę jako nauczyciel i dozgonny uczeń.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Danie z płatkami owsianymi
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Danie z płatków orkiszowych
Płatki owsiane a otręby - czym się różnią i które są zdrowsze?
Produkty zbożowe
Podobne artykuły
Danie z makaronem vermicelli
Makaron vermicelli: co to jest, jak gotować, ile ma kalorii?
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Danie azjatyckie z makaronem sojowym
Makaron sojowy – kalorie, cena, skład i wartości odżywcze
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!