Co to jest makaron konjac?
Makaron konjac nazywany jest także makaronem shirataki, a ponadto słoniową bulwą, diablim językiem, czy lilią woodoo. Ten rodzaj klusek pochodzi z Indochin, skąd został chętnie zaadoptowany przede wszystkim przez Chińczyków i Japończyków. Makaron konjac znany jest tam od VI wieku. Rozróżnia się ponad 1300 odmian tego rodzaju makaronu, jednak jedynie opisywany tu konkretny makaron shirataki jest jadalny.
Zanim trafił on na stoły jako posiłek, był stosowany jako preparat przeczyszczający, ponieważ z uwagi na to, że ustrój go nie trawi, w całości przepływa on przez układ trawienny wymiatając z niego wszelkie toksyny oraz resztki pokarmowe.
Makaron konjac w 97 procentach składa się z wody. Pozostałą część stanowi mąka wytwarzana z bulwy warzywnej, przypominającej połączenie ziemniaka i buraka o nazwie konjac (lub też Konnyak). Na Dalekim Wschodzie cieszy się ogromną popularnością, nie tylko ze względu na walory zdrowotne (w tym właściwości oczyszczające organizm), ale też na niską kaloryczność i oryginalny smak (a właściwie jego brak).
Reklama
Czym wyróżnia się makaron konjac?
Jak wygląda shirataki? Makaron ten różni się wyglądem od dobrze znanych nitek pszennych. Jest jaśniejszy, białawy, niemal przezroczysty. Jeśli w procesie produkcyjnym doda się do mąki konjac szpinak, kurkumę, czy pomidory, barwa makaronu ulegnie zafarbowaniu.
Inna jest także konsystencja ugotowanego makaronu konjac, który wyróżnia się elastycznością, sprężystością i jędrnością. Z tego względu taki typ makaronu należy dłużej przeżuwać. Najczęściej występuje on w postaci długich nitek lub wstążek.
Makaron z mąki konjac wykonuje się w ten sposób, że obiera się bulwę Konnyaku, mieli się ją i przerabia na mąkę, z której powstaje.
Taki makaron jest bezwonny i bezsmakowy, za to łatwo pochłania zapachy i przejmuje smak potrawy, do której zostaje użyty. Makaron z konjacu jest przez niektórych producentów pakowany w opakowania wypełnione rybnym płynem, co po otwarciu nie zachęca do spożywania go, jednak wystarczy go opłukać pod bieżącą, zimną wodą i charakterystyczny zapach znika.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Czy makaron konjac jest zdrowy?
Jak wygląda kwestia właściwości zdrowotnych produktu o nazwie makaron shirataki? Opinie na ten temat są jednoznaczne. To bardzo zdrowy rodzaj. Przede wszystkim jego zaletą jest niska kaloryczność. W 100 g ugotowanego produktu znajduje się jedynie około 3 kcal. Nie ma w nim też wielu węglowodanów, bo około 0,5 kcal w 100 g. Co więcej nie sposób doszukać się również w tym produkcie tłuszczu, białek, cukru oraz glutenu. Za to nie brakuje w nim przede wszystkim błonnika roślinnego, czyli glucomannanu. Dzięki tej substancji organizm jest na długo nasycony, szybciej też zaspokaja głód oraz zostaje oczyszczony z trujących substancji, bytujących w układzie pokarmowym.
Ponadto w makaronie konjac znajduje się wiele witamin oraz pierwiastków mineralnych korzystnie wpływających na stan zdrowia. Wśród nich należy wymienić przede wszystkim wapń (którego ilość wynosi od 45 do 70 mg na 100 g produktu), ale też potas, magnez, cynk i żelazo.
Makaron konjac wpływa na obniżenie tzw. złego cholesterolu oraz poziomu trójglicerydów we krwi.
Powyższe dane wskazują na to, że makaron shirataki może być polecany osobom będącym na diecie, z nadwagą, chorującym na otyłość, cukrzycę, a także wegetarianom, weganom oraz osobom dbającym o zdrowe odżywianie.
Reklama
Gdzie kupić makaron konjac?
Makaron shirataki nie są jeszcze dobrze znane na polskim rynku spożywczym, jednak warto urozmaicić rodzimą kuchnię azjatyckim makaronem chociaż raz na jakiś czas.
Skoro wiemy już jak wiele dobroczynnych cech posiada makaron konjac, gdzie kupić ten produkt? Można go nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, na stoiskach dla wegan i wegetarian, w punktach z azjatyckimi produktami, a nawet w hipermarketach, gdzie tego typu artykuły spożywcze nierzadko otrzymują oddzielne półki, a nawet alejki.
A ile kosztuje makaron shirataki? Cena tego produktu na szczęście nie należy do zawrotnych, jednak trzeba się liczyć z tym, że zapłacimy za niego więcej niż za pszenny. Średnia wartość wynosi około 22-30 zł za 1kg. Może on być zapakowany w mniejsze torby, np. półkilogramowe, a nawet takie, w których mieści się 200 g produktu.
Reklama
Jak przygotowywać makaron konjac?
Makaron konjac nie wymaga gotowania, wystarczy go opłukać pod bieżącą, zimną wodą, a następnie umieścić na 2-3 minuty w naczyniu z gorącą wodą, by był gotowy do spożycia. Można go też dodać do smażonej potrawy na koniec przygotowywania takiego dania. Niektórzy dodają makaron shirataku do potraw od razu po krótkim przepłukaniu pod zimną wodą. Chodzi o to by przeszedł smakiem i zapachem dania, a także by nabrał odpowiedniej temperatury.
Jeśli chodzi o przechowywanie tego artykułu, to powinno się go trzymać w chłodnym, suchym miejscu, a jeśli otworzyliśmy opakowanie (szczególnie dotyczy to produktu znajdującego się w zalewie rybnej), to można go spożywać jeszcze tylko przez 3 kolejne dni.
Z czym najlepiej komponuje się makaron konjac? Dobrze smakuje zarówno na słono, jak i na słodko. Może stanowić świetny dodatek do zup, sosów, sałatek, ale będzie też dobrą bazą dla drugich dań. W tym ostatnim przypadku do makaronu shirataki można dodać np. mięso, ryby, owoce morza, czy warzywa.
Czytaj też: