Makaron kukurydziany
Makaron kukurydziany jest smaczny, pożywny, tani i nie zawiera w swoim składzie glutenu, dlatego stanowi jeden z najczęściej stosowanych zamienników dla glutenowych makaronów z mąki durum oraz zwykłej mąki pszennej. Kukurydza, która stanowi surowiec bazowy, jest udomowioną trawą, wywodzącą się z terenów dzisiejszego Meksyku.
Jej uprawę pradawne plemiona indiańskie rozpoczęły około 7 tysięcy lat temu. Dziś na masową skalę hodowana jest m.in. w USA, Brazylii, Indiach, RPA, Francji i Włoszech, stanowiąc trzecie po pszenicy i ryżu źródło żywności dla człowieka spośród wszystkich zbóż.
Kukurydza oraz wytwarzana z niej mąka kukurydziana, a także produkt finalny, jakim jest makaron, cenione są za takie właściwości prozdrowotne, jak:
- działanie antyoksydacyjne,
- zapobieganie anemii,
- zwiększanie odporności organizmu.
Wprost związane jest to zawartością i proporcją określonych składników odżywczych, minerałów i witamin w składzie kukurydzy. Nie oznacza to jednak, że makaron kukurydziany jest wyrobem idealnym i jednoznacznie prozdrowotnym. Wręcz przeciwnie.
Reklama
Właściwości makaronu kukurydzianego
W składzie makaronu kukurydzianego znajdują się duże ilości:
- surowców mineralnych, takich jak potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, pozytywnie oddziałujących między innymi na układ immunologiczny, sercowo-naczyniowy, krwiotwórczy oraz nerwowy,
- luteiny – żółtego barwnika o działaniu antyoksydacyjnym, chroniącego narząd wzroku,
- witamin z grupy B (B1, B2, B6), oraz stanowiących silne antyoksydanty witamin A i E,
- folianów, w tym kwasu foliowego, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży (chroni przed rozwojem ciężkich wad u płodu).
Składniki te stanowią o prozdrowotnych właściwościach produktów z kukurydzy. Nieco gorzej wygląda kwestia innych parametrów, w tym proporcji podstawowych składników odżywczych. Właściwości makaronu kukurydzianego w dużej mierze zdeterminowane są przez bardzo wysoki udział węglowodanów – nawet 75-79 gramów w przeliczeniu na 100 g suchego produktu, z czego większość stanowi skrobia. Niewielka przy tym jest ilość błonnika (1-1,5 grama). Do tego należy dodać około 2 gramy tłuszczów i 6 gramów białek. W efekcie otrzymujemy produkt stosunkowo kaloryczny, w którym większość energii pochodzi z węglowodanów i który ma wysoki indeks glikemiczny, nie nadaje się zatem do spożycia przez osoby chore na cukrzycę.
Reklama
Ile kcal ma makaron kukurydziany?
Wartość energetyczna 100 gramów suchego produktu kształtuje się na poziomie 360 kilokalorii. To około 30 kcal więcej, niż w przypadku popularnych i powszechnie spożywanych makaronów z mąki durum (twarda pszenica). Problemem jest też indeks glikemiczny, a więc parametr, który informuje o wzroście stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłku.
W przypadku makaronu kukurydzianego wynosi on około 70, a więc jest wysoki, mniej więcej dwukrotnie wyższy, niż w przypadku makaronu durum. Jednoznacznie można więc stwierdzić, że produkt ten nie powinien być składnikiem diety cukrzycowej, opartej na posiłkach niskoglikemicznych.
Reklama
Bezglutenowy makaron kukurydziany
Tym, co bezsprzecznie przemawia na korzyść makaronu kukurydzianego w porównaniu z produktami z mąki durum, jest brak glutenu. Jest to białko, które w sensie czysto kulinarnym jest niezwykle pożądane (zwiększa elastyczność i właściwości wypiekowe mąki), ale może być źródłem poważnych problemów zdrowotnych.
U osób cierpiących na wrodzoną nietolerancję glutenu, w tym celiakię, spożycie wyrobów zawierających to białko prowadzi między innymi do ciężkich zaburzeń trawienia, czego efektem mogą być głębokie awitaminozy i inne niedobory. Z drugiej jednak strony glutenu nie należy przesadnie demonizować – jest on szkodliwy wyłącznie dla osób genetycznie obciążonych jego nietolerancją, dla reszty zaś populacji (około 99 procent) jest w gruncie rzeczy neutralny i jako taki może być spożywany bez obaw.
Reklama
Z czym podawać makaron kukurydziany?
Jeśli chodzi o zastosowanie czysto kulinarne, nie istnieją w tym przypadku większe ograniczenia. Makaron kukurydziany ma względnie neutralny smak, dlatego może stanowić podstawę wielu dań wywodzących się z różnych tradycji kulinarnych, w tym między innymi latynoamerykańskiej, wschodnioazjatyckiej czy śródziemnomorskiej. Z czym podawać makaron kukurydziany? Oto kilka propozycji:
- po meksykańsku, na ostro - z mięsem wołowym, czerwoną fasolą, kukurydzą i papryczką chili,
- zgrillowanymi warzywami – cukinią, fasolką szparagową lub groszkiem cukrowym, oliwkami, serem kozim lub feta,
- jako zapiekanka, z boczkiem, serem żółtym i cebulą,
- na zielono – z zielonymi szparagami i pesto lub szpinakiem,
- po tajsku – z podsmażonym tofu, marchewką i dynią, w sosie sojowym.