Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Makaron kukurydziany - kcal i właściwości. Z czym podawać?

Makaron kukurydziany spożywany jest przede wszystkim ze względu na brak glutenu, stanowiąc w tym względzie alternatywę dla wyrobów z pszenicy. Produkt ten jednak jest stosunkowo kaloryczny, ma też wysoki indeks glikemiczny, nie jest więc najzdrowszym makaronem, jaki może trafić na nasze stoły.
Potrawa z makaronem kukurydzianym
źrodło:123RF
Spis treści

Makaron kukurydziany

Makaron kukurydziany jest smaczny, pożywny, tani i nie zawiera w swoim składzie glutenu, dlatego stanowi jeden z najczęściej stosowanych zamienników dla glutenowych makaronów z mąki durum oraz zwykłej mąki pszennej. Kukurydza, która stanowi surowiec bazowy, jest udomowioną trawą, wywodzącą się z terenów dzisiejszego Meksyku.

Jej uprawę pradawne plemiona indiańskie rozpoczęły około 7 tysięcy lat temu. Dziś na masową skalę hodowana jest m.in. w USA, Brazylii, Indiach, RPA, Francji i Włoszech, stanowiąc trzecie po pszenicy i ryżu źródło żywności dla człowieka spośród wszystkich zbóż.

Kukurydza oraz wytwarzana z niej mąka kukurydziana, a także produkt finalny, jakim jest makaron, cenione są za takie właściwości prozdrowotne, jak:

  • działanie antyoksydacyjne,
  • zapobieganie anemii,
  • zwiększanie odporności organizmu. 

Wprost związane jest to zawartością i proporcją określonych składników odżywczych, minerałów i witamin w składzie kukurydzy. Nie oznacza to jednak, że makaron kukurydziany jest wyrobem idealnym i jednoznacznie prozdrowotnym. Wręcz przeciwnie. 

Reklama

Właściwości makaronu kukurydzianego

W składzie makaronu kukurydzianego znajdują się duże ilości:

  • surowców mineralnych, takich jak potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, pozytywnie oddziałujących między innymi na układ immunologiczny, sercowo-naczyniowy, krwiotwórczy oraz nerwowy,
  • luteiny – żółtego barwnika o działaniu antyoksydacyjnym, chroniącego narząd wzroku,
  • witamin z grupy B (B1, B2, B6), oraz stanowiących silne antyoksydanty witamin A i E,
  • folianów, w tym kwasu foliowego, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży (chroni przed rozwojem ciężkich wad u płodu).

Składniki te stanowią o prozdrowotnych właściwościach produktów z kukurydzy. Nieco gorzej wygląda kwestia innych parametrów, w tym proporcji podstawowych składników odżywczych. Właściwości makaronu kukurydzianego w dużej mierze zdeterminowane są przez bardzo wysoki udział węglowodanów – nawet 75-79 gramów w przeliczeniu na 100 g suchego produktu, z czego większość stanowi skrobia. Niewielka przy tym jest ilość błonnika (1-1,5 grama). Do tego należy dodać około 2 gramy tłuszczów i 6 gramów białek. W efekcie otrzymujemy produkt stosunkowo kaloryczny, w którym większość energii pochodzi z węglowodanów i który ma wysoki indeks glikemiczny, nie nadaje się zatem do spożycia przez osoby chore na cukrzycę

Reklama

Ile kcal ma makaron kukurydziany?

Wartość energetyczna 100 gramów suchego produktu kształtuje się na poziomie 360 kilokalorii. To około 30 kcal więcej, niż w przypadku popularnych i powszechnie spożywanych makaronów z mąki durum (twarda pszenica). Problemem jest też indeks glikemiczny, a więc parametr, który informuje o wzroście stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłku. 

W przypadku makaronu kukurydzianego wynosi on około 70, a więc jest wysoki, mniej więcej dwukrotnie wyższy, niż w przypadku makaronu durum. Jednoznacznie można więc stwierdzić, że produkt ten nie powinien być składnikiem diety cukrzycowej, opartej na posiłkach niskoglikemicznych. 

Reklama

Bezglutenowy makaron kukurydziany

Tym, co bezsprzecznie przemawia na korzyść makaronu kukurydzianego w porównaniu z produktami z mąki durum, jest brak glutenu. Jest to białko, które w sensie czysto kulinarnym jest niezwykle pożądane (zwiększa elastyczność i właściwości wypiekowe mąki), ale może być źródłem poważnych problemów zdrowotnych.

U osób cierpiących na wrodzoną nietolerancję glutenu, w tym celiakię, spożycie wyrobów zawierających to białko prowadzi między innymi do ciężkich zaburzeń trawienia, czego efektem mogą być głębokie awitaminozy i inne niedobory. Z drugiej jednak strony glutenu nie należy przesadnie demonizować – jest on szkodliwy wyłącznie dla osób genetycznie obciążonych jego nietolerancją, dla reszty zaś populacji (około 99 procent) jest w gruncie rzeczy neutralny i jako taki może być spożywany bez obaw. 

Reklama

Z czym podawać makaron kukurydziany?

Jeśli chodzi o zastosowanie czysto kulinarne, nie istnieją w tym przypadku większe ograniczenia. Makaron kukurydziany ma względnie neutralny smak, dlatego może stanowić podstawę wielu dań wywodzących się z różnych tradycji kulinarnych, w tym między innymi latynoamerykańskiej, wschodnioazjatyckiej czy śródziemnomorskiej. Z czym podawać makaron kukurydziany? Oto kilka propozycji:

  • po meksykańsku, na ostro - z mięsem wołowym, czerwoną fasolą, kukurydzą i papryczką chili,
  • zgrillowanymi warzywami – cukinią, fasolką szparagową lub groszkiem cukrowym, oliwkami, serem kozim lub feta,
  • jako zapiekanka, z boczkiem, serem żółtym i cebulą,
  • na zielono – z zielonymi szparagami i pesto lub szpinakiem,
  • po tajsku – z podsmażonym tofu, marchewką  i dynią, w sosie sojowym.

Czytaj również

Bibliografia

  • Jeffrey A. Gwirtz, Maria Nieves Garcia-Casal, Processing maize flour and corn meal food products, Annals of New York Academy of Sciences, 1312 (2014)
  • Corn flour, U.S Department of Agriculture, https://fdc.nal.usda.gov
  • 6 pomysłów na szybki obiad z makaronem kukurydzianym, https://bezgluten.pl
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Danie z płatkami owsianymi
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Danie z płatków orkiszowych
Płatki owsiane a otręby - czym się różnią i które są zdrowsze?
Produkty zbożowe
Podobne artykuły
Danie z makaronem vermicelli
Makaron vermicelli: co to jest, jak gotować, ile ma kalorii?
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Danie azjatyckie z makaronem sojowym
Makaron sojowy – kalorie, cena, skład i wartości odżywcze
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!