Makaron mie
Makaron mie jest produktem wywodzącym się z kuchni chińskiej, powszechnie stosowanym w Azji Wschodniej, nie tylko w samych Chinach, ale też w Tajlandii, Japonii, Korei czy Wietnamie. Ma postać długich, cienkich, lekko poskręcanych nitek. Najczęściej przygotowywany jest poprzez obsmażenie w woku po wcześniejszym namoczeniu w gorącej wodzie, dlatego nazywany bywa makaronem błyskawicznym.
De facto jest to ten sam produkt, który w „ulepszonej” chemicznie postaci stosowany jest w zupkach instant. Najlepiej jednak jest makaron mie spożywać w postaci dania suchego, z mięsem kurczaka lub wieprzowym, tofu, owocami morza, rybami oraz warzywami, z dodatkiem sosu sojowego lub rybnego, sezamu oraz przypraw orientalnych. Makaron mie bardzo często używany jest przez kucharzy w restauracjach chińskich i wietnamskich, zwłaszcza tych oferujących dania na wynos, w charakterystycznych tekturowych lub plastikowych kubeczkach – w oczywisty sposób ma to związek z szybkością i łatwością przygotowania.
Reklama
Z czego jest zrobiony makaron chiński mie?
Chiński makaron mie zrobiony jest z mąki pszennej, która w jego składzie stanowi od 70 do blisko 100 procent zawartości. Pozostałe składniki, spotykane w różnych ilościach i proporcjach, to między innymi woda, sól, olej palmowy i jajka, a także śladowe ilości mleka, soi, sezamu.
Uwagę warto zwrócić między innymi na zawartość jaj – jest to produkt odzwierzęcy, nieakceptowany przez wegan, dlatego też często można spotkać makaron mie w wersji bez jajek. Najważniejszy jednak jest składnik podstawowy, czyli pszenica, której zastosowanie wiąże się ze wszystkimi zaletami, ale też wadami tego surowca. Mąka pszenna jest tania i łatwa w większości zastosowań kulinarnych, ale też cechuje się co najwyżej przeciętnymi właściwościami i wartościami odżywczymi.
Reklama
Właściwości makaronu mie
Makaron mie spożywamy dla smaku samego w sobie oraz możliwości łączenia z innymi składnikami kuchni orientalnej, ale niekoniecznie dla zdrowia.
Najbardziej charakterystyczne właściwości makaronu mie, to:
- zawartość glutenu – produkt ten nie może być spożywany przez osoby cierpiące na nietolerancję tego białka,
- średni indeks glikemiczny – produkt nie nadaje się do spożycia w większych ilościach przez diabetyków,
- stosunkowo wysoka kaloryczność – 343 kcal w przeliczeniu na 100 gramów suchego produktu,
- duża ilość węglowodanów (72 g/100 gramów), w tym przede wszystkim skrobi,
- znaczna ilość białek (11 g/100 gramów),
- śladowa zawartość tłuszczów, zarówno niezdrowych nasyconych, jak też zdrowych nienasyconych (łącznie około 1,5 g/100 gramów).
Dane te dotyczą makaronu mie, w składzie którego znajduje się 90 procent mąki pszennej. Właściwości produktów z większą domieszką innych składników mogą się znacznie różnić, dlatego warto uważnie czytać etykiety. Przykładowo, produkt, który zawiera niecałe 70 proc. mąki pszennej i dużą ilość oleju, cechuje się bardzo wysoką kalorycznością na poziomie nawet 500 kcal/100 gramów. Aż do 25 g/100 gramów rośnie w tym przypadku udział tłuszczów, natomiast do 50 g/100 gramów spada zawartość węglowodanów.
Reklama
Makaron mie z kurczakiem
Makaron mie podajemy na wiele sposobów. Jednym z najbardziej znanych dań kuchni azjatyckiej jest makaron mie z kurczakiem i warzywami. Do jego przyrządzenia niezbędna jest:
- 200 gramów makaronu mie,
- pierś drobiowa,
- groszek cukrowy, kapusta pekińska, papryka czerwona, pędy bambusa,
- sos sojowy,
- sezam, czosnek, imbir, papryczka chili, cebula,
- cukier trzcinowy, papryka słodka w proszku.
Mięso, po uprzednim namoczeniu w sosie sojowym, kroimy w drobne plasterki i podsmażamy na patelni z warzywami i przyprawami, początkowo na dużym ogniu, później na małym, pod przykryciem. Makaron mie zalewamy na chwilę wrzątkiem, po czym dodajemy na patelnię (na około 4-5 minut). Łączny czas przygotowania tego dania to 30-40 minut.
Reklama
Makaron mie z warzywami
Można też spożywać makaron mie z warzywami, bez dodatku mięsa – to propozycja dla miłośników kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Dobrze komponuje się też z innymi składnikami, w tym przede wszystkim podsmażanym tofu, które doskonale zastępuje mięso drobiowe lub wieprzowe. Walory smakowe makaronu mie podnoszą także owoce morza, w tym przede wszystkim kalmary i krewetki. Tak jak w przypadku opisanego wyżej dania z kurczakiem, większość tego typu potraw zatopiona jest w sosie sojowym, który jest bardzo słony, wyrazisty i dominujący. Zazwyczaj też makaron mie i inne składniki obficie przyprawia się papryką chili, pieprzem oraz imbirem, dzięki czemu są niezwykle pikantne.
Reklama
Cena makaronu mie
Cena makaronu mie jest niezwykle zróżnicowana, między innymi ze względu na skład produktu. Lepsze jakościowo wyroby kosztują w granicach 4-8 złotych za opakowanie wielkości 200 lub 250 gramów, te gorsze można nabyć już za 2-3 złote.
Gdzie kupić makaron mie? Obecnie nie nastręcza to większych problemów. Produkty te znajdują się w ofercie większości sklepów z żywnością orientalną, zwłaszcza chińską i wietnamską, często też można jest spotkać na półkach hipermarketów. Oprócz tego, w cenie 1,5-2 zł dostępne są też zupki błyskawiczne, w dużej mierze opierające się właśnie o makaron tego typu, bardzo tanie, które przygotowuje się jedynie poprzez zalanie zawartości torebki wrzącą wodą.