Makaron orkiszowy
Makaron orkiszowy powstaje ze świeżo zmielonej mąki z orkiszu, będącego jedną z odmian pszenicy. Zboże to, jako źle tolerujące większe dawki nawozów, zazwyczaj pochodzi z niewielkich, ekologicznych upraw i jest obecnie produktem stosunkowo niszowym.
Inaczej było przed wiekami – orkisz uprawiany był już w epoce brązu, a w czasach starożytności i średniowiecza stanowił jedno z najważniejszych źródeł żywności. Jego masowej hodowli zaprzestano dopiero w czasach nowożytnych.
Orkisz powstał jako samodzielna krzyżówka genetyczna pszenicy zwykłej oraz tzw. płaskurki i w formie niezmiennej, bez dalszych modyfikacji, przetrwał przez tysiące lat do dziś. Dzięki temu wytwarzana z niego mąka, a także produkt finalny, jakim jest makaron orkiszowy, cechują się unikalnymi wartościami odżywczymi oraz dowiedzionym w badaniach naukowych działaniem prozdrowotnym na wielu polach.
Reklama
Właściwości makaronu z mąki orkiszowej
Właściwości makaronu z mąki orkiszowej do pewnego tylko stopnia podobne są do właściwości zwykłych makaronów pszennych. Ponieważ w sensie biologicznym orkisz wywodzi się z rodziny Triticum, jak wszyscy jej przedstawiciele zawiera gluten.
W porównaniu jednak z pszenicą białą, struktura tego białka jest korzystniejsza i jest ono lepiej przyjmowane przez organizm, nawet w przypadku spożycia przez osoby cierpiące na jego nietolerancję. Generalnie, jeśli chodzi o białka wszystkich typów, podkreśla się, że makaron orkiszowy zawiera ich nieco więcej, niż pszenny, są one też lepszej jakości.
Orkisz ma w swoim składzie wiele białek, które są niezbędne do zdrowego funkcjonowania organizmu człowieka, a których brak jest w pszenicy – wymienić w tym kontekście można między innymi lizynę i metioninę. Makaron z mąki orkiszowej zawiera też więcej korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (m.in. linolowego i oleinowego), niemal w ogóle nie ma natomiast w składzie szkodliwych tłuszczów nasyconych.
Dodatkowo wśród zalet wspomnieć można o dużej zawartości składników mineralnych, takich jak fosfor, cynk czy żelazo oraz witamin (m.in. B1, B2, B3, B5, B6, A, K). Orkisz dostarcza też do organizmu dużych ilości błonnika pokarmowego (około 10-11 g na 100 gramów produktu), aczkolwiek na tym polu nieznacznie ustępuje zwykłej pszenicy.
Reklama
Ile kcal ma makaron orkiszowy?
Wartość energetyczna produktu zależy przede wszystkim od tego, jaki typ mąki został użyty do jego wyrobu (typy od 450 do 2000 w zależności od ilości składników odżywczych), a także tego, czy zawiera on jajka.
Czynniki te wpływają także na pozostałe parametry, w tym proporcje białek, tłuszczów i węglowodanów. Oto porównanie podstawowych właściwości kilku odmian makaronu orkiszowego. Dane dotyczą podobnych wyrobów jednego z wiodących producentów i podane są w przeliczeniu na 100 gramów produktu.
|
Bezjajeczny razowy (mąka 2000) |
Bezjajeczny (mąka 750) |
5-jajeczny (mąka 750) |
Wartość energetyczna |
341 kcal |
352 kcal |
368 kcal |
Białka |
14 g |
12 g |
15 g |
Tłuszcze |
1,5 g |
1,4 g |
4 g |
Węglowodany |
72 g |
74 g |
70 g |
Warto w tym miejscu dodać jeszcze, że makaron orkiszowy, w odróżnieniu od produktów wytwarzanych ze zwykłej, jasnej mąki pszennej, ma niski indeks glikemiczny, a więc parametr informujący o wzroście stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłku. Wynosi on zaledwie około 30-40. Tym samym uważa się, że makaron z mąki orkiszowej z powodzeniem może być włączony do diety dla osób cierpiących na cukrzycę.
Reklama
Orkiszowy makaron na zdrowie
Właściwości, które wykazuje orkiszowy makaron sprawiają, że jego regularne spożycie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Wymienić wśród nich można:
- obniżanie poziomu cholesterolu we krwi – zapobiegamiażdżycy i chorobie niedokrwiennej,
- wspomaganie przemiany materii i pracy układu pokarmowego,
- redukcja tkanki tłuszczowej, budowa masy mięśniowej,
- wspieranie układu nerwowego,
- pozytywne oddziaływanie na kondycję psychofizyczną, podnoszenie motywacji zapobieganie depresji,
- wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Reklama
Cena makaronu orkiszowego
Ile kosztuje makaron orkiszowy? Cena tego typu produktów jest zazwyczaj około dwukrotnie wyższa, niż w przypadku makaronów z pszenicy zwykłej czy durum. Za opakowanie wielkości 400 gramów zapłacić trzeba od 4 do 8 złotych, przy czym cena przeważnie jest większa w przypadku wyrobów z mąki razowej, pełnoziarnistej, typu 2000. Gdzie można kupić makaron orkiszowy? W sklepie ze zdrową, ekologiczną żywnością, ale też w zwykłym spożywczym, a także w dyskoncie, delikatesach, czy hipermarkecie. Produkt ten, jako zyskujący na popularności, w dobie mody na zdrowe odżywianie, coraz częściej gości na sklepowych półkach.