Makaron pełnoziarnisty
Makaron pełnoziarnisty to rodzaj dobrze znanego produktu, który od lat gości na stołach. Jednak ta wersja jest dużo zdrowsza od zwykłego, białego, czyli pszennego makaronu. Różni się od niego także kolorem, ponieważ zwykle ma barwę jasno lub ciemnobrązową.
Poza tym charakterystyczna jest jego konsystencja, która po ugotowaniu jest twardsza i bardziej sprężysta od popularnego jasnego makaronu.
W jaki sposób powstaje? Do produkcji makaronu pełnoziarnistego wykorzystuje się całe, niełuskane nasiona zbóż, łącznie z okrywami, co daje mąkę razową.
Trzeba sobie zdawać sprawę, że typ tej mąki także może być rozmaity, czyli taki pełnoziarnisty makaron może być wykonany z mąki pszennej, orkiszowej lub żytniej.
Można spotkać wiele różnych kształtów makaronu pełnoziarnistego, dzięki czemu łatwo je można wkomponować do danej potrawy: od rurek, przez kokardy, po nitki spaghetti.
Charakterystyczny wygląd oraz smak sprawia, że makaron pełnoziarnisty jest coraz częściej wybierany przez konsumentów.
Reklama
Właściwości makaronu pełnoziarnistego
Oprócz unikatowych walorów estetycznych oraz smakowych, makaron pełnoziarnisty wyróżnia się także, a może przede wszystkim, właściwościami zdrowotnymi. W jego składzie znaleźć można bowiem cały wachlarz witamin, przede wszystkim z grupy B. Pełnoziarnisty makaron jest bogaty w kwas foliowy, który dobroczynnie wpływa na funkcjonowanie kobiety ciężarnej oraz płodu, a także w niacynę, dzięki której układ nerwowy sprawnie pracuje, a skóra pięknie wygląda.
Co jeszcze kryje w sobie makaron pełnoziarnisty? Wartości odżywcze. Z uwagi na występowanie w nim dużej ilości błonnika, osoba spożywająca jego porcję jest szybciej najedzona, czuje sytość na dłużej oraz trawi pokarm bez problemu.
Co więcej makaron pełnoziarnisty zawiera również liczne minerały, takie jak fosfor, żelazo, potas i cynk. Dzięki obecności tych składników mineralnych lepsze jest działanie narządów wewnętrznych oraz mózgu.
Jakby tego było mało pełnoziarnisty makaron wykazuje niski indeks glikemiczny, co stanowi istotną informację dla cukrzyków.
Reklama
Kalorie w makaronie pełnoziarnistym
Jednak to nie wszystko, co wyróżnia makaron pełnoziarnisty. Kcal– a dokładnie ich ilość w 100 g produktu – to interesujący temat, szczególnie dla osób przebywających na diecie, a także dla diabetyków, czy po prostu ludzi dbających o zdrowe żywienie.
W 100 g makaronu pełnoziarnistego znaleźć można około 345 kcal, w tym białek w ilości 15,2 g, węglowodanów – 68 g (w tym węglowodanów złożonych, a także skrobi, co sprawia, że organizm na dłużej jest nasycony), tłuszczy – 1,3 g, a błonnika – 6,2 g.
Omawiając makaron pełnoziarnisty, kaloriestanowią jeden z głównych wątków, ponieważ porównując go z pszennym, jasnym makaronem wypada on dużo korzystniej.
Wspomniana już obecność błonnika przyczynia się do sprawniejszego trawienia, łatwiejszego oczyszczania ustroju z toksyn oraz obniżenia wchłaniania cholesterolu.
Porcja makaronu pełnoziarnistego spożyta np. w porze obiadowej gwarantuje przyjęcie około 20 procent dziennego zapotrzebowania na błonnik.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Jak stosować makaron pełnoziarnisty?
Makaron pełnoziarnisty wykorzystuje się w kuchni, tak samo jak każdy inny rodzaj makaronu, a zatem można go podawać na słono oraz na słodko. Świetnie komponuje się z zupami, sosami, drugimi daniami oraz sałatkami. W razie trudności warto posiłkować się gotowymi przepisami zaczerpniętymi np. z kuchni śródziemnomorskiej.
Dobrze jest tak komponować posiłki, aby do dietetycznego makaronu dołączać równie zdrowe dodatki, takie jak warzywa gotowane al dente lub duszone na parze, ryby, białe mięso, itp.
Ile gotować makaron pełnoziarnisty? Szczegółowe wskazania odnośnie tej kwestii znajdziemy na opakowaniu produktu, jednak generalnie po wrzuceniu ich do wrzącej wody powinniśmy je z niej wyciągnąć po około kilku-kilkunastu minutach (wiele zależy od kształtu i typu konkretnego makaronu).
Co ważne, na 1 litr wody powinno przypadać nie więcej niż 100 g surowego makaronu. Nie powinno się natomiast go rozgotowywać, ponieważ oprócz utraty smaku, traci się też walory zdrowotne tego artykułu oraz staje się bardziej kaloryczny.
Reklama
Z czym łączyć makaron pełnoziarnisty?
Jakie dania z makaronem pełnoziarnistymwarto wykonać? Jeśli chodzi o drugie dania to jedna z propozycji dotyczy pasty makaronowej z warzywami. Do jej przygotowania będzie potrzebny makaron pełnoziarnisty z pszenicy durum, po jednej papryce z każdego koloru, bakłażan, dwa pomidory, dwa ząbki czosnku, pęczek zielonej pietruszki, zioła, przyprawy i porcja oliwy lub oleju.
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, talarki lub półplastry (wedle uznania) i po kolei wrzucamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię: paprykę, bakłażana, pomidory, czosnek i przyprawy.
Całość dusimy pod przykryciem przez kilka do kilkunastu minut. W międzyczasie gotujemy makaron, który po przygotowaniu łączymy z warzywami z patelni lub przesypujemy go na talerz i dopiero polewamy warzywnym nadzieniem.
Na końcu wszystko posypujemy poszatkowaną pietruszką. To smaczne i lekkie danie jest gotowe w kilkanaście minut.
Oczywiście wymienione wyżej składniki można zastąpić innymi produktami, takimi jak np. szpinak, ser feta, owoce morza, ryby, chude mięso (typu kurczak), itp.
Makaron z pełnego ziarna pasuje także do zup, np. do zupy pomidorowej, czy warzywnej. Można go też wykorzystać do sałatek, nadając jej ciekawszego wyglądu i smaku.