Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Makaron ramen - jaki wybrać i gdzie kupić? Skład i przepis

Makaron ramen stanowi podstawę słynnej japońskiej zupy, której kaloryczność pozwala zaspokoić całodobowe zapotrzebowanie energetyczne. Jaki makaron do zupy ramen używa się na co dzień, jaka jest wartość odżywcza potrawy, a także najpopularniejsze przepisy? Ile kosztuje makaron ramen i gdzie można go kupić?
Zupa ramen
źrodło:123RF
Spis treści

Makaron ramen

Makaron ramen jest jednym z głównych składników orientalnej zupy o tej samej nazwie, charakteryzującej się niezwykle bogatym smakiem i ogromną wartością odżywczą. Potrawa ta we współczesnym wydaniu pochodzi z Japonii, jednak jej rodowód jest bardziej złożony – w XIX wieku Japończycy zapożyczyli jego recepturę w Chinach. Danie to w szczególny sposób zaistniało w japońskiej kulturze kulinarnej po II wojnie światowej, aczkolwiek stało się to w sposób wymuszony tragicznymi okolicznościami – w zniszczonym po wojnie kraju, ramen był jednym z niewielu kompletnych produktów żywnościowych, które można było przygotować dzięki dostawom amerykańskiej pszenicy oraz tłuszczu.

Niedługo też potem japoński wynalazca Momofuku Andō opatentował bazującą na makaronie ramen zupę błyskawiczną – miała ona doraźnie rozwiązać problem niedoborów żywności, a stała się pierwowzorem popularnych i tanich zupek „instant”, do dziś spożywanych na całym świecie. 

Przez samych Japończyków ramen uznawany jest za swego rodzaju fast food, należy jednak pamiętać, że przygotowanie tego dania jest procesem wymagającym żmudnej pracy, trwającym nawet dwa lub trzy dni. W przypadku najbardziej ortodoksyjnych dalekowschodnich receptur, samo gotowanie wywaru, w którym zatopiony zostanie makaron ramen, powinno trwać minimum 16 godzin. Dotyczy to zwłaszcza odmiany Tonkotsugdzie bulion przygotowuje się na bazie wieprzowych kości. 

Reklama

Jaki makaron do ramen?

Jaki makaron do ramen nadaje się najlepiej? Odpowiedź jest prosta – makaron ramen, znany też jako lāmiàn. Jest to specjalna odmiana, wytwarzanego z ziaren pszenicy, wedle wiekowych procedur opracowanych i po raz pierwszy opisanych 500 lat temu w Chinach. 

Makaron ramen powstaje w wyniku ręcznego rozciągania, skręcania i składania masy ciasta, zaś jego grubość zależy od tego, ile razy zostanie złożony. Znajduje to odzwierciedlenie w nazwie – chińskie pojęcie lāmiàn jest zbitką dwóch wyrazów: (naciągać) oraz mian (makaron) – całość można przetłumaczyć więc, jako „naciągany makaron”, lub też – jeszcze bardziej luźno – „makaron wyrabiany ręcznie”.

Reklama

Ile kalorii ma makaron ramen?

Makaron sam w sobie dostarcza 267 kcal w przeliczeniu na 100 gramów, co jest wartością umiarkowaną. Jednak wraz z innymi składnikami zupy staje się prawdziwą bombą kaloryczną. Z informacji USDA (U.S Department of Agriculture) wynika, że 100 gram tego dania dostarcza około 440 kilokalorii. 

W tej wielkości porcji znajduje się:

  • 10,1 gramów białek,
  • 17,6 gramów tłuszczów,
  • 60 gramów węglowodanów.

Uwagę też należy zwrócić na ogromną ilość sodu – już 100 gramów produktu dostarcza 1800 mg tego składnika mineralnego, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie w 120 procentach. Pamiętać przy tym należy, że porcja zupy ramen ma 500 – 700 gramów. Ma to znaczenie w szczególności w kontekście ilości dostarczanych do organizmu kalorii – jak łatwo policzyć, jeden obiad to ponad 2 tysiące kcal, a więc tyle, ile wystarcza, by zaspokoić całodobowe zapotrzebowanie energetyczne przeciętnego dorosłego człowieka. Oczywiście, dane te różnić się będą w odniesieniu do różnych typów zupy ramen, przygotowanych wedle odmiennych receptur i z użyciem innych składników. 

Reklama

Przepis na makaron ramen

Makaron ramen przygotowuje się na wiele sposobów, wywodzących się zarówno z Japonii, jak też z Chin. 

Najczęściej stosowane przepisy na makaron ramen i opartą na nim zupę to:

  • Miso ramen– receptura wywodząca się z japońskiego miasta Hokkaido, bazująca na mięsie kurczaka i ryb, z dużą ilością pasty miso, kiełków sojowch, sezamu, czosnku, kapusty pekińskiej. Do zupy może też być dodana wieprzowina. 
  • Tonkotsu ramen. Pochodzi z miasta Fukuoka. Stanowiący jej bazę wywar przygotowywany jest na kości wieprzowej, dlatego zupa jest bardzo tłusta i pożywna, a jednocześnie względnie tania. Zawiera duże ilości kolagenu. 
  • Shio ramen– kolejna z najbardziej klasycznych odmian, zbliżona do chińskich pierwowzorów. Do przyrządzenia wywaru używa się w tym przypadku mięsa kurzego lub wieprzowego, a oprócz makaronu ramen, do zupy dodawane są m.in. kapusta pekińska, szczypiorek i pędy bambusa.
  • Kitakata ramen– podstawą bulionu tej odmiany zupy jest wieprzowina oraz niboshi, czyli japońskie suszone sardynki.
  • Shoyu ramen– jest to rosół z kurczaka, niekiedy zastępowanego wołowiną lub wieprzowiną. Zupę w tej postaci doprawia się sosem sojowym, a wśród dodatków znajdują się wodorosty, jajka na twardo, szczypiorek i pędy bambusa. 

Reklama

Gdzie kupić makaron ramen?

Cena makaronu ramen jest stosunkowo wysoka nawet na tle innych orientalnych przysmaków – za opakowanie o wielkości 350-400 gramów (porcja dla 4-5 osób) zapłacić trzeba 6 do 11 złotych. Tańsze (ale też mniejsze – od 150 do 200 gramów) są opakowania makaronu ramen już ugotowanego, przeznaczonego jedynie do podgrzania – koszt zakupu to około 2,5 – 3,5 zł. 

Gdzie kupić makaron ramen, jeśli bazującą na nim zupę chcemy przyrządzić na własną rękę. Produkt ten dostępny jest w zdecydowanej większości sklepów z żywnością orientalną, w szczególności japońską i chińską. Niekiedy też opakowanie makaronu ramen kupić można w hipermarkecie. 

Czytaj również

Bibliografia

  • Soup, ramen noodle, any flavor, dry, https://fdc.nal.usda.gov
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Danie z płatkami owsianymi
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Danie z płatków orkiszowych
Płatki owsiane a otręby - czym się różnią i które są zdrowsze?
Produkty zbożowe
Podobne artykuły
Tortilla z kaszą perłową
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Danie azjatyckie z makaronem sojowym
Makaron sojowy – kalorie, cena, skład i wartości odżywcze
Danie z makaronem vermicelli
Makaron vermicelli: co to jest, jak gotować, ile ma kalorii?
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!