Makaron ramen
Makaron ramen jest jednym z głównych składników orientalnej zupy o tej samej nazwie, charakteryzującej się niezwykle bogatym smakiem i ogromną wartością odżywczą. Potrawa ta we współczesnym wydaniu pochodzi z Japonii, jednak jej rodowód jest bardziej złożony – w XIX wieku Japończycy zapożyczyli jego recepturę w Chinach. Danie to w szczególny sposób zaistniało w japońskiej kulturze kulinarnej po II wojnie światowej, aczkolwiek stało się to w sposób wymuszony tragicznymi okolicznościami – w zniszczonym po wojnie kraju, ramen był jednym z niewielu kompletnych produktów żywnościowych, które można było przygotować dzięki dostawom amerykańskiej pszenicy oraz tłuszczu.
Niedługo też potem japoński wynalazca Momofuku Andō opatentował bazującą na makaronie ramen zupę błyskawiczną – miała ona doraźnie rozwiązać problem niedoborów żywności, a stała się pierwowzorem popularnych i tanich zupek „instant”, do dziś spożywanych na całym świecie.
Przez samych Japończyków ramen uznawany jest za swego rodzaju fast food, należy jednak pamiętać, że przygotowanie tego dania jest procesem wymagającym żmudnej pracy, trwającym nawet dwa lub trzy dni. W przypadku najbardziej ortodoksyjnych dalekowschodnich receptur, samo gotowanie wywaru, w którym zatopiony zostanie makaron ramen, powinno trwać minimum 16 godzin. Dotyczy to zwłaszcza odmiany Tonkotsu, gdzie bulion przygotowuje się na bazie wieprzowych kości.
Reklama
Jaki makaron do ramen?
Jaki makaron do ramen nadaje się najlepiej? Odpowiedź jest prosta – makaron ramen, znany też jako lāmiàn. Jest to specjalna odmiana, wytwarzanego z ziaren pszenicy, wedle wiekowych procedur opracowanych i po raz pierwszy opisanych 500 lat temu w Chinach.
Makaron ramen powstaje w wyniku ręcznego rozciągania, skręcania i składania masy ciasta, zaś jego grubość zależy od tego, ile razy zostanie złożony. Znajduje to odzwierciedlenie w nazwie – chińskie pojęcie lāmiàn jest zbitką dwóch wyrazów: lā(naciągać) oraz mian (makaron) – całość można przetłumaczyć więc, jako „naciągany makaron”, lub też – jeszcze bardziej luźno – „makaron wyrabiany ręcznie”.
Reklama
Ile kalorii ma makaron ramen?
Makaron sam w sobie dostarcza 267 kcal w przeliczeniu na 100 gramów, co jest wartością umiarkowaną. Jednak wraz z innymi składnikami zupy staje się prawdziwą bombą kaloryczną. Z informacji USDA (U.S Department of Agriculture) wynika, że 100 gram tego dania dostarcza około 440 kilokalorii.
W tej wielkości porcji znajduje się:
- 10,1 gramów białek,
- 17,6 gramów tłuszczów,
- 60 gramów węglowodanów.
Uwagę też należy zwrócić na ogromną ilość sodu – już 100 gramów produktu dostarcza 1800 mg tego składnika mineralnego, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie w 120 procentach. Pamiętać przy tym należy, że porcja zupy ramen ma 500 – 700 gramów. Ma to znaczenie w szczególności w kontekście ilości dostarczanych do organizmu kalorii – jak łatwo policzyć, jeden obiad to ponad 2 tysiące kcal, a więc tyle, ile wystarcza, by zaspokoić całodobowe zapotrzebowanie energetyczne przeciętnego dorosłego człowieka. Oczywiście, dane te różnić się będą w odniesieniu do różnych typów zupy ramen, przygotowanych wedle odmiennych receptur i z użyciem innych składników.
Reklama
Przepis na makaron ramen
Makaron ramen przygotowuje się na wiele sposobów, wywodzących się zarówno z Japonii, jak też z Chin.
Najczęściej stosowane przepisy na makaron ramen i opartą na nim zupę to:
- Miso ramen– receptura wywodząca się z japońskiego miasta Hokkaido, bazująca na mięsie kurczaka i ryb, z dużą ilością pasty miso, kiełków sojowch, sezamu, czosnku, kapusty pekińskiej. Do zupy może też być dodana wieprzowina.
- Tonkotsu ramen. Pochodzi z miasta Fukuoka. Stanowiący jej bazę wywar przygotowywany jest na kości wieprzowej, dlatego zupa jest bardzo tłusta i pożywna, a jednocześnie względnie tania. Zawiera duże ilości kolagenu.
- Shio ramen– kolejna z najbardziej klasycznych odmian, zbliżona do chińskich pierwowzorów. Do przyrządzenia wywaru używa się w tym przypadku mięsa kurzego lub wieprzowego, a oprócz makaronu ramen, do zupy dodawane są m.in. kapusta pekińska, szczypiorek i pędy bambusa.
- Kitakata ramen– podstawą bulionu tej odmiany zupy jest wieprzowina oraz niboshi, czyli japońskie suszone sardynki.
- Shoyu ramen– jest to rosół z kurczaka, niekiedy zastępowanego wołowiną lub wieprzowiną. Zupę w tej postaci doprawia się sosem sojowym, a wśród dodatków znajdują się wodorosty, jajka na twardo, szczypiorek i pędy bambusa.
Reklama
Gdzie kupić makaron ramen?
Cena makaronu ramen jest stosunkowo wysoka nawet na tle innych orientalnych przysmaków – za opakowanie o wielkości 350-400 gramów (porcja dla 4-5 osób) zapłacić trzeba 6 do 11 złotych. Tańsze (ale też mniejsze – od 150 do 200 gramów) są opakowania makaronu ramen już ugotowanego, przeznaczonego jedynie do podgrzania – koszt zakupu to około 2,5 – 3,5 zł.
Gdzie kupić makaron ramen, jeśli bazującą na nim zupę chcemy przyrządzić na własną rękę. Produkt ten dostępny jest w zdecydowanej większości sklepów z żywnością orientalną, w szczególności japońską i chińską. Niekiedy też opakowanie makaronu ramen kupić można w hipermarkecie.