Makaron soba
Makaron soba jest jednym najważniejszych produktów kuchni japońskiej, stanowiąc podstawę wielu tradycyjnych dań z dodatkiem mięs, ryb, owoców morza i warzyw. Makaron wytwarzany jest według różnych receptur, zawsze jednak podstawowym jego składnikiem jest mąka gryczana, pozyskiwana z gryki, w Japonii uprawianej od 10 tysięcy lat.
Proces powstawania soba rozpoczyna się od rozdrobnienia nasion gryki i zmielenia ich na proszek. W dalszej kolejności uzyskaną mąkę miesza się z wodą i ugniata na ciasto. Ostatni etap to formowanie cienkich, długich klusek. Makaron soba typowo gryczany ma ciemną, brązową barwę.
Jeśli jednak zostanie wykonany z domieszką mąki pszennej (popularne połączenie w proporcjach 80/20 proc.), będzie znacznie jaśniejszy. Soba jest makaronem, który w zależności od sposobu przyrządzenia, może stanowić bazę taniego dania typu fast food, sprzedawanego w ulicznej budce, ale może też być wykwintną potrawą podawaną w najdroższych restauracjach i przygotowywaną przez mistrzów kuchni azjatyckiej.
Reklama
Kalorie w makaronie soba
Surowy makaron soba jest produktem umiarkowanie kalorycznym, a po ugotowaniu i nasiąknięciu wodą jego wartość energetyczna staje się bardzo niska (aczkolwiek parametry te wzrastają na przykład w związku z zastosowaniem tempury). Produkt cechuje się dużą zawartością pożywnych białek oraz błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit i zapewnia uczucie sytości na długi czas – cechę tę z pewnością docenią osoby stosujące dietę redukcyjną.
Dodatkową wartość stanowi bardzo niska zawartość tłuszczów. W porównaniu ze zwykłym makaronem pszennym właściwości makaronu soba (kalorie oraz wartość odżywcza), prezentują się następująco (dane: USDA, w przeliczeniu na 100 gramów):
|
Makaron suchy |
Makaron gotowany |
||
soba
|
pszeniczny |
soba |
pszeniczny |
|
Kalorie |
336 kcal |
361 kcal |
99 kcal |
148 kcal. |
Białka |
14,38 g |
12,50 g |
5,06 g |
5,95 g |
Tłuszcze |
0,71 g |
2,32 g |
0,10 g |
1,70 g |
Węglowodany |
74,62 g |
69,64 g |
21,44 g |
29,89 g |
Powszechnie uważa się, że makaron soba jest zdrowszy, aniżeli zwykły pszenny. Nie tylko sprzyja odchudzaniu, ale też wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a także działa korzystnie na pracę serca oraz układów nerwowego i mięśniowego.
Reklama
Dania z makaronem soba
Makaron soba daje nieograniczone możliwości zastosowań, a w zależności od sposobu przygotowania oraz podania wyróżnia się wiele odmian tego produktu. Typowe japońskie dania z makaronem soba to między innymi:
- Kake– makaron w bulionie rybnym dashi, przyprawiony zieloną cebulą
- Mori/Zaru – makarony ugotowane a następnie schłodzone i podane na talerzu z bambusa, do maczania w sosie tsuyu
- Kakiage– makaron w tempurze składającej się z drobno posiekanej cebuli, krewetek i warzyw
- Okame– makaron z pastą rybną kamabokoi szpinakiem
- Kitsune– makaron w zupie ze smażonym, słodkim tofu
- Tanuki- kake soba z okruszkami smażonego ciasta
- Oroshi- zimna soba z japońską rzodkiewką daikon oroshi
- Tororo– danie zawierające starte japońskie lub chińskie ziemniaki – ignamy
- Sansai– soba z paprocią królewską i pnączem bambusa, na ciepło lub na zimno
- Nameko– makaron z japońskimi grzybami nameko
- Tsukimi – soba z jajkiem surowym, ewentualnie na miękko
- Tamago-toji – makaron zmieszany z jajecznicą i sosem tsuyu
- Kamo-nanban – z mięsem kaczki i zieloną cebulą w zupie
- Nishin– kake z polewą z suszonego śledzia
- Hanamaki – soba z suszonymi wodorostami nori
Reklama
Przepis z makaronem soba
Jednym z najbardziej klasycznych dań z makaronem soba jest kake. Jest to jedyna w swoim rodzaju zupa, do której przygotowania niezbędne są:
- 250 g makaronu soba,
- 1 litr rybiego bulionu dashi,
- sos sojowy jasny oraz ciemny,
- sake,
- zielona cebula.
Przepis na makaron soba w tej postaci jest niezwykle prosty. Bulion dashi należy zagotować, a następnie dodać do niego kilka łyżek stołowych (3-5 w zależności od upodobań) jasnego i ciemnego sosu sojowego oraz około 25 mililitrów sake, a także skrojoną cebulę. Całość gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. W międzyczasie przygotowujemy sam makaron. Ze względu na dużą utratę wartości odżywczych w czasie gotowania, soba nie powinien w garnku z wrzącą wodą spędzać zbyt wiele czasu. Szczegółowe instrukcje znajdują się na opakowaniach i mogą zawierać różne wskazówki w zależności od składu produktu, często jednak zaleca się, by makaron ten nie był gotowany dłużej, niż 3-4 minuty. Na koniec zalewamy go bulionem.
Reklama
Gdzie kupić makaron soba?
Produkt ten dostępny jest w praktycznie wszystkich sklepach z żywnością azjatycką, a w szczególności japońską. Coraz częściej jest też spotykany na półkach hipermarketów. Pamiętajmy, że kupując soba należy uważnie czytać skład. Oryginalne makarony pochodzące z Japonii mają przeważnie bardzo wysoki udział mąki gryczanej w składzie. Są jednak w sklepach także produkty, które z prawdziwym soba niewiele mają wspólnego (zawartość mąki gryczanej może być nawet poniżej 20 procent). Stąd też duże zróżnicowanie cenowe. Soba można w Polsce kupić w cenie 6-7 złotych za opakowanie (200 g), ale też za około 15 a nawet 25 złotych.
Czytaj też: