Co to jest makaron sojowy?
Makaron sojowy to przysmak kuchni Dalekiego Wschodu, uwielbiany m.in. w Chinach, Japonii, Korei Północnej i Południowej, Wietnamie, na Tajlandii i w innych regionach Azji. Na tych obszarach kojarzony jest z dobrobytem i pomyślnością, a jedzenie nitkowatego makaronu sojowego ma się wiązać z długim życiem w zdrowiu i szczęściu. Dlatego jest to składnik, który stanowi kanwę niejednego azjatyckiego przyjęcia urodzinowego.
W Chinach jest też określany jako „makaron nitka”, „zimowy makaron”, a dosłownie tłumacząc nazwę tych klusek z języka angielskiego wyjdzie nam „szklany makaron”, „celofanowy makaron”, co ma niewątpliwie związek z jego wyglądem po „ugotowaniu”. Można się też spotkać z nazwą „makaron chiński sojowy”.
Tylko czy na pewno sojowy? Polska nazwa jest myląca, ponieważ w tym rodzaju makaronu nie występuje soja. Makaron tzw. sojowy składa się ze skrobi z fasoli mung, skrobi ziemniaczanej lub z batatów (to japońska odmiana harusame), czasem dodawana jest też mąka grochowa.
To świetny dodatek do zup oraz głównych dań, a także sałatek, czy sajgonek. Ten produkt jest też ceniony z innego względu.
Reklama
Wartości odżywcze makaronu sojowego
Co sprawia, że Azjaci postawili na makaron sojowy? Wartości odżywcze tego produktu. W długiej, cienkiej nitce makaronu sojowego mieszczą się m.in. węglowodany, białka, witaminy (witaminy z grupy B, witamina E, PP i kwas foliowy) i składniki mineralne (żelazo, sód, potas, cynk, wapń, fosfor). Makaron sojowy nie zawiera natomiast prawie w ogóle tłuszczy. Nie ma w nim także błonnika.
To makaron, który zapewnia nasycenie już po niewielkiej porcji, a jednocześnie nie jest ciężkostrawny, nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru, a zatem jego indeks glikemiczny jest niski. Co więcej nie ma w jego składzie glutenu, może być więc spożywany przez osoby cierpiące na celiakię i inne problemy natury trawiennej oraz alergicznej.
Ma również wartość estetyczną. Przed zalaniem wrzątkiem jest suchy i sztywny, a po zaparzeniu staje się wiotki i przezroczysty (stąd właśnie określenie „szklany makaron”), co może nadać potrawie bardziej dekoracyjnego, oryginalnego wyglądu.
Reklama
Kalorie makaronu sojowego
Jaka jest kaloryczność makaronu sojowego? Kcal w przypadku tego produktu spożywczego nie powinny nikogo odstraszyć, wręcz przeciwnie – znając te wskaźniki powinniśmy się poczuć zachęceni. W 100 g makaronu sojowego znajduje się 85 kcal węglowodanów, ogólnie 100 g suchego makaronu sojowego to około 170 kcal. Jednak po „ugotowaniu” wartość kaloryczna spada. Oznacza to, że w 100 g ugotowanego makaronu sojowego znajdziemy zaledwie około 100 kcal.
Warto zwrócić uwagę również na fakt, że ten rodzaj makaronu wyróżnia się zawartością węglowodanów złożonych, czyli takich, które bardziej służą ustrojowi. Przyjmowanie węglowodanów jest bardzo istotne, ponieważ stanowią one bazowe źródło energetyczne. Dziennie należy spożywać ich taką ilość aby zapewniły organizmowi od 45 do 65 % dziennego zapotrzebowania energetycznego.
W związku z tym makaron sojowy na diecie jest szeroko polecany. Jednak nie tylko osoby odchudzające się docenią ten produkt. Z ich właściwości będą też zadowoleni cukrzycy, czy osoby zmagające się z alergiami pokarmowymi. Jest też wysoko postawiony przez wegetarian i wegan.
Reklama
Ile kosztuje i gdzie kupić makaron sojowy?
Skoro wiadomo już jak zdrowy jest makaron sojowy, gdzie kupić? Na szczęście jest to produkt coraz powszechniejszy. Dostaniemy go w sklepach ze zdrową żywnością, punktach z produktami ekologicznymi, stoiskach z żywnością dla wegan i wegetarian. Ten rodzaj można też otrzymać w większości dużych marketów, np. na dziale ze zdrowym jedzeniem. Jeśli wszystkie wymienione typy zawiodą, na pewno uda nam się zakupić ten produkt w Internecie.
A ile kosztuje makaron sojowy? Cena nie odstrasza. Za ten rodzaj zapłacimy od kilku do kilkunastu złotych. Kwota jest podyktowana m.in. wielkością opakowania, składem produktu i rejonem, w którym został wyprodukowany. W profesjonalnych sklepach z żywnością pochodzącą z Azji kilogram makaronu sojowego wycenia się na około 17 zł. Makaron sojowy nie należy zatem do nieosiągalnych składników, a w szybki sposób urozmaici każde danie: od zupy przez sałatkę na głównym posiłku skończywszy.
Reklama
Jak gotować makaron sojowy?
Pozostaje jeszcze jedna sprawa dotycząca produktu, jakim jest makaron sojowy. Jak gotować? Dobra wiadomość jest taka, że nie trzeba ich gotować. Wystarczy zalać je wrzątkiem, odczekać kilka do kilkunastu minut (szczególne zalecenia znajdziemy na opakowaniu makaronu), odcedzić i podawać. Makaron sojowy można także smażyć. Wówczas przelewa się jedynie kluski wrzątkiem i po kilku chwilach wrzuca na patelnię i smaży kilka minut.
Makaron sojowy idealnie pasuje jako dodatek do zup, sałatek, sajgonek, wrapów, naleśników, czy sosów. Świetnie nadaje się także jako podstawowy komponent dania głównego. Wystarczy połączyć go z mięsem, owocami morza, warzywami, ziołami i przyprawami, a w niedługim czasie smaczny posiłek mamy gotowy.
Reklama
Jak przygotować makaron sojowy?
Jak przygotować makaron sojowy, aby zachwycił podniebienie nasze i gości? Oto jeden z przepisów na danie. Aby je przyrządzić potrzebne będą: około 200 g makaronu sojowego, pierś z kurczaka (lub kawałek wołowiny, bądź paczka krewetek albo też ryba), marchewka, papryka, garść kukurydzy, szklanka pokrojonych pieczarek, kilka-kilkanaście dużych liści kapusty, przyprawy (imbir, czosnek, biały pieprz, sos sojowy, papryczka chili).
Umytą pierś z kurczaka należy pokroić na kawałki, to samo zrobić z warzywami. Na oleju podgrzać pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir, dodać kurczaka, a następnie warzywa (najpierw te twardsze, potem te, które smażą się krócej). Po tym jak warzywa i mięso zmiękną należy dodać przyprawy oraz przelany wrzątkiem, odcedzony makaron sojowy. Całość podsmażać jeszcze kilka minut i podawać posypane sezamem, czarnuszką lub szczypiorkiem.