Co to jest udon?
Udon (pisownia oryginalna:う ど ん)to tradycyjny japoński makaron wytwarzany z mąki pszennej, jeden z trzech najbardziej kanonicznych dla kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni, obok ramen, soba i konjac.
Do jego cech charakterystycznych, wyróżniających na tle innych tego typu produktów, należą:
- znaczna grubość – średnica pojedynczej nitki może wynieść nawet do 6 milimetrów,
- miękkość i elastyczność, śliska powierzchnia, aksamitna tekstura.
W praktyce przekłada się to na pewną trudność w jedzeniu dla osób, które nie mają w tym wprawy. Makaron ten wyślizguje się, nie trzyma się widelca ani pałeczek, a w dodatku słabo wiąże z sosami i innymi składnikami. Zawsze jednak doskonale smakuje. Udon można przyrządzić i podawać na wiele sposobów, w tym między innymi w składzie zupy, pod podsmażeniu w woku razem z innymi składnikami, a także osobno (na ciepło lub zimno) do maczania w sosach.
Reklama
Jakie ma właściwości makaron udon?
Makaron udon zazwyczaj zawiera w swoim składzie od 90 do 99 procent mąki pszennej, a także niewielką ilość wody i soli. Niekiedy zdarza się, że do produkcji wykorzystywana jest skrobia z tapioki, olej kukurydziany lub palmowy, a nawet ocet. Z oczywistych względów właściwości makaronu udon nie odbiegają szczególnie od innych wyrobów z pszenicy, a ewentualne różnice dotyczą typu zastosowanej mąki oraz zawartości ewentualnych dodatków.
Można jednak przyjąć, że w 100 gramach suchego produktu z mąki pszennej pełnoziarnistej zawiera się:
- 13 gramów białka,
- 2 gramy tłuszczów,
- 65 gramów węglowodanów,
- 5 gramów błonnika,
- 2 gramy soli.
Natomiast makaron udu z mąki pszennej zwykłej zawiera około 12 gramów białka, 1 gram tłuszczów oraz 73 g węglowodanów.
Reklama
Makaron udon z kurczakiem
Nawet jeśli nie jesteśmy w stanie przyrządzić udon po japońsku, warto spróbować tego makaronu w bardziej swojskim wydaniu. Doskonale smakuje makaron udon z kurczakiem oraz warzywami.
Z tych dostępnych w polskich sklepach wymienić można marchew, dynię, kalarepę, fasolkę szparagową, groszek cukrowy. Bardzo dobrze komponuje się z krewetkami, a także tofu. Idealnym dodatkiem do niego są sosy sojowe lub rybne, które także bez problemu kupimy w każdym hipermarkecie. Smak wzbogacą też: czosnek, imbir, kurkuma, sezam, papryczka chili, słodka papryka, cukier trzcinowy oraz limonka. Zachęcamy do tego, by z wymienionymi smakami eksperymentować dowolnie wedle własnego uznania.
Reklama
Kalorie w makaronie udon
Ile ma kalorii makaron udon? Także i w tym przypadku wszystko zależy od typu użytej mąkii całościowego składu produktu. Wiadomym jest, że mniej kaloryczna jest mąka z pszenicy pełnoziarnistej – w tym przypadku 100 gramów suchego makaronu dostarcza około 345 kilokalorii. Natomiast makaron udon wytworzony z mąki jasnej ma w 100 gramach ok. 355-365 kcal.
Rodzaj surowca przekłada się też na indeks glikemiczny, czyli parametr kluczowy dla osób cierpiących na cukrzycę. W przypadku mąki durum IG nie powinien przekraczać 40, co pozwala bez obaw włączyć ten produkt do menu. Jednak zwykła mąka pszenna, ze względu na inną strukturę węglowodanów, ma indeks znacznie wyższy, nawet na poziomie 70, który jest nieakceptowalny przy ustalaniu jadłospisu dla diabetyka. Ponadto warto w tym miejscu przypomnieć, że makaron udon, jak każdy produkt pszeniczny, zawiera znaczne ilości glutenu, czyli białka którego nie mogą spożywać osoby cierpiące na jego nietolerancję.
Reklama
Udon - makaron o wielu zastosowaniach
W jaki sposób można spożywać udon? Makaron ten stanowi bazę dla wielu tradycyjnych dań kuchni japońskiej, takich jak:
- Kake udon– jedno z najprostszych i najczęściej serwowanych dań. Makaron podawany jest na gorąco, w bulionie rybnym dashi, bez żadnych dodatków oprócz zielonej cebuli,
- Zaru udon– podawany na chłodno na bambusowym talerzu, do maczania w sosie tsuyu. Danie to przypomina zaru soba, różni się jedynie typem makaronu,
- Kamaage udon– makaron podawany w gorącej wodzie z przyprawami i z sosem do zanurzania,
- Tsukimi udon– danie serwowane na gorąco z surowym jajkiem,
- Tanuki udon– makaron w gorącym bulionie z resztkami głęboko smażonego ciastatenkasu,
- Kitsune udon– podawane w gorącym bulionie z aburaage, czyli cienkimi plasterkami smażonego tofu.
Dania te zjemy w większości japońskich restauracji, możemy je też przyrządzić na własną rękę, co jednak będzie wymagać zaopatrzenia się w typowo japońskie produkty w sklepie z żywnością orientalną. Możliwe jest też wykonanie dań bardziej europejskich, z kurczakiem, warzywami czy tofu, a więc składnikami dostępnymi w każdym hipermarkecie.
Reklama
Jak gotować makaron udon?
Podstawą każdego dania z makaronem jest właściwe ugotowanie głównego składnika, tak by zachował maksimum smaku i wartości odżywczych, nie był ani zbyt twardy, ani rozgotowany.
Jak gotować makaron udon? Jeśli mamy w planach późniejsze podsmażenie go w woku, do wrzącej wody powinien trafić na nie więcej niż 1-2 minuty. Jeśli nie – gotujemy przez 6-8 minut, a więc względnie krótko. Przed podaniem makaron dobrze jest przelać zimna wodą, a także przetrzeć ręką, by ściągnąć nieco skrobi z jego powierzchni – dzięki temu kluski będą się mniej sklejać na talerzu.
Reklama
Gdzie kupić i ile kosztuje makaron udon?
Przede wszystkim w sklepach z żywnością azjatycką – duże ilości tego produktu dostępne są zwłaszcza w Internecie. Coraz częściej też udon kupić można w hipermarketach, na stoiskach z makaronami lub produktami kuchni orientalnych. Ile kosztuje makaron udon? Cena zależy od klasy produktu i jego pochodzenia. Oryginalny japoński udon może kosztować nawet 15-20 złotych za niewielkie opakowanie (250 g). Tańsze produkty, sprowadzane z Chin, albo wytwarzane na miejscu w Europie, kosztują od 5 do 10 złotych za opakowanie 250-300 gramów.