Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Mandarynki: kalorie, właściwości, witaminy, wartości odżywcze

Pomarańcze i mandarynki to cytrusy, po które sięgamy chętnie zwłaszcza zimą. Czy mandarynki są zdrowe i jakie są ich właściwości? Ile kcal ma mandarynka? Oto najważniejsze informacje o tych owocach.
Mandarynki
Źródło: 123RF
Spis treści

Mandarynki - witaminy

Mandarynki często kojarzymy z pomarańczami – głównie przez bardzo podobny wygląd. Mandarynki są jednak nie tylko słodsze, ale też zdrowsze od pomarańczy. Co prawda, podobnie jak pomarańcze i grejfruty, zawierają moc witaminy C, są jednak również źródłem nobiletyny, która zapobiega rozwinięciu się cukrzycy typu 2 i pomaga w zwalczaniu otyłości. Mandarynki są także bogate w witaminę A, która m.in. pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji skóry i chroni przed chorobami oczu.

Reklama

Mandarynki - właściwości

Dzięki dużej zawartości witaminy C mandarynki wzmacniają układ odpornościowy. Właściwości antyoksydacyjne owocu opóźniają z kolei proces starzenia. Bogactwo błonnika i niewielka kaloryczność sprawia, że mandarynki z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby odchudzające się. Powinny jadać je także osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Regularne spożywanie mandarynek zapobiegnie także powstaniu miażdżycy naczyń.

Reklama

Mandarynka - kalorie

W 100 g mandarynek znajdują się zaledwie 53 kalorie. Oznacza to, że jedna, średniej wielkości mandarynka to 35 kalorii. Owoce te w ponad 85% składają się z wody, a zawarte w nich kwasy organiczne przyśpieszają proces oczyszczania organizmu z toksyn i poprawiają trawienie.

Reklama

Mandarynka - indeks glikemiczny

IG mandarynek wynosi zaledwie 30. Oznacza to, że mandarynki z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby będące na diecie z niskim indeksem glikemicznym.

Reklama

Mandarynki w ciąży

Mandarynki, podobnie jak inne owoce cytrusowe, są silnym alergenem, dlatego kobiety w ciąży nie powinny spożywać ich zbyt dużo, by zminimalizować ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej. Przed jedzeniem owoce należy dokładnie je umyć, a najlepiej wyszorować szczoteczką pod bardzo gorącą wodą. To zmniejszy prawdopodobieństwo pojawienia się alergii.

Reklama

Klementynka a mandarynka, czyli odmiany mandarynek

Mandarynka występuje w wielu odmianach. Do najpopularniejszych należą:

  • Klementynki – powstały w wyniku skrzyżowania mandarynki z gorzką pomarańczą. Zawierają stosunkowo mało pestek
  • Tangerynki – ich skórka jest bardzo cienka i daje się łatwo obrać. Ma sporo pestek i jest lekko cierpka w smaku
  • Tangele – skrzyżowanie mandarynki z grejpfrutem. Są słodkie i soczyste z delikatnie gorzką nutą

Reklama

Nalewka z mandarynek - przepis

Jednym z najpopularniejszych przetworów z mandarynek jest nalewka. Aby ją przygotować, potrzebujemy:

  • 2 kg mandarynek
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 kg curku
  • 0,5 l wody

Mandarynki sparzamy wrzątkiem i dokładnie szorujemy. Następnie kroimy w plastry, umieszczamy w słoiku i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 3 tygodnie, w tym czasie kilkakrotnie mieszamy całość. Po 3 tygodniach przygotowujemy syrop cukrowy, rozpuszczając cukier w gorącej wodzie. Miksturę studzimy i dodajemy do słoja z mandarynkami i alkoholem. Pozostawiamy na kilka dni, mieszając. Na koniec nalewkę przelewamy do butelki, przecedzając ją przez gazę lub drobne sitko.

Zobacz też:

Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Owoce
Plantacja borówki amerykańskiej – warunki i koszt założenia
Mężczyzna sadzi borówkę amerykańską
Pigwa a pigwowiec - właściwości. Jak wyglądają i czym się różnią?
Owoc pigwa
Kiwano - właściwości, wartości odżywcze i wygląd. Jak jeść i jak smakuje?
Pomarańczowy owoc z kolcami
Podobne artykuły
Czy awokado to owoc
Czy awokado to owoc czy warzywo?
Owoce pigwy na talerzu
Pigwa - właściwości. Co z niej zrobić i kiedy ją zrywać?
Dzika róża - jakie ma właściwości? Przepisy na przetwory
Owoce figi
Figa - właściwości, wartości odżywcze i skutki uboczne? Jak obrać i jeść figę?
Syrop z dzikiego bzu
Syrop z czarnego bzu - przepis i właściwości. Jak go zrobić w domu?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!