Mandarynki - witaminy
Mandarynki często kojarzymy z pomarańczami – głównie przez bardzo podobny wygląd. Mandarynki są jednak nie tylko słodsze, ale też zdrowsze od pomarańczy. Co prawda, podobnie jak pomarańcze i grejfruty, zawierają moc witaminy C, są jednak również źródłem nobiletyny, która zapobiega rozwinięciu się cukrzycy typu 2 i pomaga w zwalczaniu otyłości. Mandarynki są także bogate w witaminę A, która m.in. pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji skóry i chroni przed chorobami oczu.
Reklama
Mandarynki - właściwości
Dzięki dużej zawartości witaminy C mandarynki wzmacniają układ odpornościowy. Właściwości antyoksydacyjne owocu opóźniają z kolei proces starzenia. Bogactwo błonnika i niewielka kaloryczność sprawia, że mandarynki z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby odchudzające się. Powinny jadać je także osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Regularne spożywanie mandarynek zapobiegnie także powstaniu miażdżycy naczyń.
Reklama
Mandarynka - kalorie
W 100 g mandarynek znajdują się zaledwie 53 kalorie. Oznacza to, że jedna, średniej wielkości mandarynka to 35 kalorii. Owoce te w ponad 85% składają się z wody, a zawarte w nich kwasy organiczne przyśpieszają proces oczyszczania organizmu z toksyn i poprawiają trawienie.
Reklama
Mandarynka - indeks glikemiczny
IG mandarynek wynosi zaledwie 30. Oznacza to, że mandarynki z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby będące na diecie z niskim indeksem glikemicznym.
Reklama
Mandarynki w ciąży
Mandarynki, podobnie jak inne owoce cytrusowe, są silnym alergenem, dlatego kobiety w ciąży nie powinny spożywać ich zbyt dużo, by zminimalizować ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej. Przed jedzeniem owoce należy dokładnie je umyć, a najlepiej wyszorować szczoteczką pod bardzo gorącą wodą. To zmniejszy prawdopodobieństwo pojawienia się alergii.
Reklama
Klementynka a mandarynka, czyli odmiany mandarynek
Mandarynka występuje w wielu odmianach. Do najpopularniejszych należą:
- Klementynki – powstały w wyniku skrzyżowania mandarynki z gorzką pomarańczą. Zawierają stosunkowo mało pestek
- Tangerynki – ich skórka jest bardzo cienka i daje się łatwo obrać. Ma sporo pestek i jest lekko cierpka w smaku
- Tangele – skrzyżowanie mandarynki z grejpfrutem. Są słodkie i soczyste z delikatnie gorzką nutą
Reklama
Nalewka z mandarynek - przepis
Jednym z najpopularniejszych przetworów z mandarynek jest nalewka. Aby ją przygotować, potrzebujemy:
- 2 kg mandarynek
- 1 l spirytusu
- 0,5 kg curku
- 0,5 l wody
Mandarynki sparzamy wrzątkiem i dokładnie szorujemy. Następnie kroimy w plastry, umieszczamy w słoiku i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 3 tygodnie, w tym czasie kilkakrotnie mieszamy całość. Po 3 tygodniach przygotowujemy syrop cukrowy, rozpuszczając cukier w gorącej wodzie. Miksturę studzimy i dodajemy do słoja z mandarynkami i alkoholem. Pozostawiamy na kilka dni, mieszając. Na koniec nalewkę przelewamy do butelki, przecedzając ją przez gazę lub drobne sitko.
Zobacz też: