Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?

Masło klarowane - określane też jako hasło ghee - jest używane przez kucharzy w najlepszych restauracjach. Ma wielkie właściwości odżywcze i zdrowotne. Masło klarowane to produkt, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Jak przeprowadza się klarowanie masła?
Masło klarowane
Źródło: 123RF
Spis treści

Masło klarowane to masło pozbawione pochodzących z mleka substancji stałych. To czysty tłuszcz pozbawiony białka i wody. Można rozgrzewać je do wysokich temperatur. Punkt dymienia masła klarowanego to 252° Celsjusza, a więc temperatura wyższa niż w przypadku większości olejów.

Klarowane masło ma najwększą tradycję w kuchni indyjskiej. Właśnie w Indiach masło klarowane jest określane jako "ghee" lub "ghi". W starożytnym Egipcie produkowane było tak zwane masło shea - balsam do nawilżania włosów, który nadawał im jedwabistą miękkość.

Masło klarowane - do kanapek, gotowania i smażenia

Klarowane msło dzięki delikatnemu, słodkawemu i lekko orzechowemu posmakowi masło klarowane wydobywa wspaniały smak ze smażonych na nim potraw. Przekonamy się o tym jedząc zwykłą kanapkę z posmarowanym nim pieczywem lub smażąc na nim jajecznicę.

Ajurweda opisuje, że masło klarowane to jeden z najlepszych tłuszczów do gotowania, ponieważ zwiększa odżywczość potraw oraz poprawia wchłanianie. Można wykorzystywać je do gotowania, smażenia, pieczenia oraz spożywać jako tłuszcz do kanapek.

Reklama

Masło klarowane a zdrowie - właściwości lecznicze

Klarowane masło zarządza tkankami ciała i równoważy gospodarkę hormonalną. Według ajurwedy odpowiednia ilość tego tłuszczu w organizmie zapewnia sprawny umysł i ciało, odporność na choroby i jest niezbędna do osiągnięcia długowieczności.

Masło klarowane wpływa na gojenie się ran i stanów zapalnych żołądka i jelit, takich jak owrzodzenia czy zapalenia okrężnicy. Ponadto zawiera kwasy tłuszczowe o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych.

Reklama

Jak zrobić masło klarowane - przepis

Najlepiej pozyskać masło klarowane od krów hodowanych metodami ekologicznymi. Taki produkt możemy kupić w sklepach ekologicznych lub nieraz w supermarketach, takich jak: Lidl, Biedronka czy Carrefour.

Istnieje również bardzo prosta i mało czasochłonna, domowa metoda uzyskania masła klarowanego, które zrobimy ze zwykłego masła kupowanego w każdym sklepie spożywczym. Sprawdź przepis:

  1. W rondlu lub na patelni podgrzewaj 2 lub 3 kostki masła (nie solonego), pokrojone na mniejsze kawałki. Powoli doprowadź zawartość do wrzenia, nieustannie mieszając.
  2. Potem należy zmniejszyć ogień, aby masło tylko lekko bulgotało.
  3. Kiedy gromadząca się na wierzchu biała piana zacznie gęstnieć i powiększać się, należy ją zebrać.
  4. Znajdujący się pod spodem tłuszcz o żółtej, przezroczystej barwie, to już nasze masło klarowane. Gdy przestygnie kilka minut, należy je przelać do innego naczynia, najlepiej kamionkowego lub z ciemnego szkła.
  5. Należy je przelewać należy wolno i ostrożnie – wskazane jest też przecedzanie – tak aby nie wlać znajdującej się na samym dole białej ściętej zawartości.

Tak przygotowane masło, przechowywane w zamknięciu i chłodzie, nie będzie się psuło nawet przez kilka tygodni.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Jedzenie z glutaminianem sodu
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Czy smalec gęsi ma właściwości lecznicze?
Gęsi smalec do smarowania
Podobne artykuły
Owsik pod mikroskopem
Czego nie lubi owsik? Dieta i zasady odżywiania
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda