Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Wysoki cholesterol - całkowity, LDL. Dieta cholesterolowa

Wysokie stężenie cholesterolu we krwi nie musi od razu oznaczać, że grożą ci poważne problemy zdrowotne. Decyduje o tym dopiero stosunek HDL - dobrego cholesterolu, do LDL - złego cholesterolu. Aby się tego dowiedzieć, należy wykonać tzw. pełny lipidogram, czyli badanie poziomu cholesterolu całkowitego, dobrego, złego oraz trójglicerydów.
Potrawy powodujące wzrostu poziomu cholesterolu we krwi
Źródło: 123RF
Spis treści

Wysokie stężenie cholesterolu we krwi nie musi od razu oznaczać, że grożą ci poważne problemy zdrowotne. Decyduje o tym dopiero stosunek HDL - dobrego cholesterolu, do LDL - złego cholesterolu.

Aby się tego dowiedzieć, należy wykonać tzw. pełny lipidogram, czyli badanie poziomu cholesterolu całkowitego, dobrego, złego oraz trójglicerydów.

Wysoki cholesterol

Prawidłowy poziom cholesterolu powinien wynosić do 200 mg/dl i nie należy dopuszczać, aby przekroczył te wartości. Zły cholesterol (LDL) nie powinien przekraczać 130 mg/dl, a dobry nie powinien być mniejszy niż 35mg/dl dla mężczyzny i 40 mg/dl dla kobiety, natomiast poziom trójglicerydów we krwi nie powinien przekraczać 180mg/dl. 

Warto wiedzieć, iż cholesterol całkowity bada się z krwi, a co ważne - z cholesterolu wyodrębnia się trójglicerydy. Dzieli się go właśnie na wspomniany wyżej LDL, określany potocznie mianem złego cholesterolu, a takżę HDL czyli ten dobry.

Reklama

Cholesterol LDL podwyższony

Stężenie frakcji cholesterolu LDL we krwi jest lepszym wyznacznikiem rozwoju choroby wieńcowej i zawału serca niż stężenie cholesterolu całkowitego. Osoby, które mają inne czynniki ryzyka udaru mózgu czy zawału serca, powinny znać swój aktualny poziom LDL.

Jeśli jest wysoki cholesterol to jego nadmiar zaczyna odkładać się w ścianach naczyń krwionośnych, z czasem doprowadzając do miażdżycy. Zły cholesterol w nadmiarze zwiększa lepkość krwi i sprzyja zakrzepom, które mogą zatkać zwężoną tętnicę, co grozi zawałem czy udarem.

Cholesterol całkowity jest niezbędny do utrzymania zdrowia, jednak zbyt duże jego ilości w organizmie, prowadzą do zwiększenia ryzyka miażdżycy oraz jej powikłań w formie choroby wieńcowej.

Reklama

Co podnosi cholesterol?

Sprawdźmy, co jest na czarnej liście produktów zakazanych do jedzenia dla osób z wysokim stężeniem cholesterolu. Jakie zasady ma taka dieta? Przede wszystkim wyeliminować należy takie produkty, jak:

  • frytki i ziemniaki smażone w głębokim oleju,
  • hamburgery,
  • pełne mleko,
  • śmietana,
  • masło,
  • mleko skondensowane,
  • zabielacze do kawy,
  • sery tłuste (powyżej 40 procent),
  • kaczka,
  • gęś,
  • boczek,
  • tłuste mięso,
  • kiełbasa,
  • parówki,
  • salami,
  • pasztety,
  • smalec,
  • słonina,
  • margaryny twarde,
  • tłuste wywary mięsne.

Należy zrezygnować z zasmażek i zup zaprawianych śmietaną. Również cukrów i słodyczy, które są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych oraz zwiększają poziom trójglicerydów w surowicy krwi.

Zapomnijmy więc o czekoladzie, ciastkach z kremem, wafelkach, ciasteczkach czekoladowych, batonikach, tortach, sernikach, lodach, bitej śmietanie.

Ponadto wyeliminujmy kawę z mlekiem, majonezy i wszelkie sosy zawierające tłuszcz, orzechy solone. Zakazane jest spożywanie dużej ilości soli kuchennej. Niestety, wiele potraw, które lubimy, znajduje się na liści zakazanych.

Warto jednak polubić zdrową dietę, aby nasze życie stało się zdrowsze. O tym co obniża cholesterol dowiesz się w tym artykule.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Chleb wieloziarnisty razowy
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Czy smalec gęsi ma właściwości lecznicze?
Gęsi smalec do smarowania
Podobne artykuły
Owsik pod mikroskopem
Czego nie lubi owsik? Dieta i zasady odżywiania
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda