Wysokie stężenie cholesterolu we krwi nie musi od razu oznaczać, że grożą ci poważne problemy zdrowotne. Decyduje o tym dopiero stosunek HDL - dobrego cholesterolu, do LDL - złego cholesterolu.
Aby się tego dowiedzieć, należy wykonać tzw. pełny lipidogram, czyli badanie poziomu cholesterolu całkowitego, dobrego, złego oraz trójglicerydów.
Wysoki cholesterol
Prawidłowy poziom cholesterolu powinien wynosić do 200 mg/dl i nie należy dopuszczać, aby przekroczył te wartości. Zły cholesterol (LDL) nie powinien przekraczać 130 mg/dl, a dobry nie powinien być mniejszy niż 35mg/dl dla mężczyzny i 40 mg/dl dla kobiety, natomiast poziom trójglicerydów we krwi nie powinien przekraczać 180mg/dl.
Warto wiedzieć, iż cholesterol całkowity bada się z krwi, a co ważne - z cholesterolu wyodrębnia się trójglicerydy. Dzieli się go właśnie na wspomniany wyżej LDL, określany potocznie mianem złego cholesterolu, a takżę HDL czyli ten dobry.
Reklama
Cholesterol LDL podwyższony
Stężenie frakcji cholesterolu LDL we krwi jest lepszym wyznacznikiem rozwoju choroby wieńcowej i zawału serca niż stężenie cholesterolu całkowitego. Osoby, które mają inne czynniki ryzyka udaru mózgu czy zawału serca, powinny znać swój aktualny poziom LDL.
Jeśli jest wysoki cholesterol to jego nadmiar zaczyna odkładać się w ścianach naczyń krwionośnych, z czasem doprowadzając do miażdżycy. Zły cholesterol w nadmiarze zwiększa lepkość krwi i sprzyja zakrzepom, które mogą zatkać zwężoną tętnicę, co grozi zawałem czy udarem.
Cholesterol całkowity jest niezbędny do utrzymania zdrowia, jednak zbyt duże jego ilości w organizmie, prowadzą do zwiększenia ryzyka miażdżycy oraz jej powikłań w formie choroby wieńcowej.
Reklama
Co podnosi cholesterol?
Sprawdźmy, co jest na czarnej liście produktów zakazanych do jedzenia dla osób z wysokim stężeniem cholesterolu. Jakie zasady ma taka dieta? Przede wszystkim wyeliminować należy takie produkty, jak:
- frytki i ziemniaki smażone w głębokim oleju,
- hamburgery,
- pełne mleko,
- śmietana,
- masło,
- mleko skondensowane,
- zabielacze do kawy,
- sery tłuste (powyżej 40 procent),
- kaczka,
- gęś,
- boczek,
- tłuste mięso,
- kiełbasa,
- parówki,
- salami,
- pasztety,
- smalec,
- słonina,
- margaryny twarde,
- tłuste wywary mięsne.
Należy zrezygnować z zasmażek i zup zaprawianych śmietaną. Również cukrów i słodyczy, które są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych oraz zwiększają poziom trójglicerydów w surowicy krwi.
Zapomnijmy więc o czekoladzie, ciastkach z kremem, wafelkach, ciasteczkach czekoladowych, batonikach, tortach, sernikach, lodach, bitej śmietanie.
Ponadto wyeliminujmy kawę z mlekiem, majonezy i wszelkie sosy zawierające tłuszcz, orzechy solone. Zakazane jest spożywanie dużej ilości soli kuchennej. Niestety, wiele potraw, które lubimy, znajduje się na liści zakazanych.
Warto jednak polubić zdrową dietę, aby nasze życie stało się zdrowsze. O tym co obniża cholesterol dowiesz się w tym artykule.