Czym jest miedź?
Miedź jest pierwiastkiem, który pomimo tego, że nie występuje w dużej ilości w ludzkim organizmie, stanowi ważny mikroelement dla całego ustroju. Miedź w organizmie pełni wiele ważnych ról., m.in. działa osłabiająco na inwazję wolnych rodników, których wraz z wiekiem jest coraz więcej, co doprowadza do uszkodzenia, a nawet degradacji komórek.
Ponadto miedź odpowiada za:
- transport tlenu do tkanek,
- wzmacnianie systemu odpornościowego,
- wspieranie prawidłowej pracy układu nerwowego i krwionośnego.
Dzięki miedzi kondycja skóry i włosów jest na właściwym poziomie. Poza tym miedź warunkuje właściwą budowę układu kostnego.
Pierwotnie wydobywano ją na Cyprze, obecnie produkuje się ją także w Polsce. Miedź znajduje się także w pożywieniu, przede wszystkim dobrze wchłania się z produktów mięsnych, takich jak wątróbka. Zdarzają się sytuacje, chociaż bardzo rzadko, kiedy u pacjenta diagnozuje się niedobór miedzi lub jej nadmiar w organizmie.
Reklama
Właściwości lecznicze miedzi
W przyrodzie występuje wiele pierwiastków, które warunkują prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jednym z nich jest waśnie miedź. Właściwości lecznicze tego mikroelementu są dość rozległe.
Dzięki miedzi krzepliwość krwi jest na właściwym poziomie, a żelazo wchłania się w odpowiedni sposób. Ma działanie krwiotwórczeprzez to, że uczestniczy w budowaniu się czerwonych krwinek. Zapewnia to dobre funkcjonowanie układu krwionośnego.
Miedź ma także swój udział w nienagannej pracy układu nerwowego zapewniając:
- dobrą pamięć,
- koncentrację,
- kreatywność,
- stabilność emocjonalną.
Miedź wykazuje działanie bakteriobójcze.Wspiera także układ odpornościowy i uczestniczy w produkcji tkanki łącznej. Poprawia stan układu kostnego, a także wykazuje funkcje przeciwstarzeniowe.
Miedź ma także zasługi w kosmetyce, ponieważ dzięki temu pierwiastkowi włosy i skóra mają ładny kolor i wygląd. Dzięki eliminowaniu wolnych rodników naskórek ma lepszą kondycję, a zmarszczki nie są tak widoczne.
Reklama
W jakim pożywieniu występuje miedź?
Ze względu na wszystkie te właściwości warto jeść produkty bogate w miedź. A w czym jest dużo miedzi? Pierwiastek ten jest czerpany przez człowieka przede wszystkim z mięsa. Mowa tutaj głównie o wątróbce cielęcej, ale także o mięsie drobiowym i wieprzowym.
Miedź w pożywieniu obecna jest także m.in. w:
- ziarnach słonecznika, sezamu,
- pestkach dyni,
- drożdżach piekarskich,
- kakao,
- orzechach laskowych,
- fasoli białej,
- soi,
- kaszy gryczanej,
- płatkach owsianych,
- otrębach pszennych,
- natce pietruszki,
- groszku zielonym.
Warto wiedzieć, że miedź lepiej się przyswaja jeśli spożywa się także dużo węglowodanów oraz witaminy C.
Przeciętna, prawidłowo zbilansowana dieta powinna zaspokoić organizm jeśli chodzi o potrzebną dzienną dawkę miedzi, jaka musi zasilać organizm człowieka. Mogą się jednak zdarzyć niedobory oraz nadwyżki miedzi w ustroju, ale dochodzi do nich niezwykle rzadko.
Reklama
Ile miedzi potrzebuje organizm?
Dorosły człowiek, niezależnie od tego czy jest to kobieta czy mężczyzna, potrzebuje około 0,9 - 1,0 mg miedzi na dzień. Większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek odnotowuje się u kobiet będących w ciąży – w tym wypadku jest to ok 1 mg i więcej na dzień oraz u pań karmiących piersią – aż do 1,3 mg dziennie.
U dzieci zapotrzebowanie na podaż miedzi jest oczywiście mniejsze:
- dla niemowląt wynosi 0,2 mg na dzień,
- u dzieci między 5 miesiącem a 6 rokiem życia – 0,3 mg dziennie,
- u dzieci od 7 do 12 lat – 0,7 mg,
- u młodzieży między 13 a 18 rokiem życia – podobnie jak u dojrzałych kobiet i mężczyzn – 0,9 mg.
Jeśli regularnie dostarcza się organizmowi żywność zawierającą miedź, nie powinno być problemu z niedostatkiem tego pierwiastka w codziennej diecie.
Reklama
Jak rozpoznać niedobór miedzi i jego nadmiar?
Bardzo rzadko jednak zdarza się, że tego pierwiastka w ustroju nie wystarcza.
Niedobór miedzi może przejawiać się m.in.:
- brakiem koncentracji,
- problemami z pamięcią,
- obniżeniem nastroju (a nawet depresją),
- kruchością kości,
- anemią,
- niską odpornością na infekcje.
Na niedobór jej narażone są przede wszystkim osoby, które przebywają na diecie, szczególnie wegetariańskiej i wegańskiej.
Nadmiar miedzi w organizmiez kolei może manifestować się np.:
- bólami mięśni,
- nudnościami,
- zaburzonym funkcjonowaniem serca, wątroby, oczu oraz układu oddechowego.
O ewentualnej suplementacji miedzi powinien zdecydować lekarz po zbadaniu i pozyskaniu wyników badań konkretnej osoby.
Czytaj: