Jak rosną i wyglądają migdały?
Migdały są nasionami migdałowca zwyczajnego (pospolitego), gatunku z rośliny różowatych. To roślina wieloletnia, która osiąga wysokość nawet do 10 metrów. Pochodzi głównie z krajów azjatyckich, takich jak Liban, Turcja, Jordania czy Izrael.
Obecnie migdały rosną w krajach europejskich (np. Francja, Włochy, Chorwacja lub Hiszpania), Afryce Północnej i Ameryce. Z uwagi na ogromne właściwości odżywcze ich uprawa znacznie się rozszerza.
Nasiona migdałowca często uznawane są za orzechy, ale nie jest to prawdą. Migdały nie są orzechami, a zaliczane są do klasy pestkowców. Najprościej można je określić, jako jadalne nasiona migdałowca.
Jak rosną migdały? Na początku pojawiają się na migdałowcu pąki, które pękają tworząc na krótko różowo-fioletowe kwiaty, zmieniające się w owalne owoce o lekko spłaszczonym kształcie. Migdałowiec dobrze rośnie w ciepłym klimacie. Lubi łagodną zimę i suche lato.
Najlepiej rozwija się w miejscach nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru oraz na żyznej glebie próchniczej. Ziarna migdałów dojrzewają do końca czerwca. Skorupa wokół nich zaczyna mocno twardnieć, łupiny pękają i odsłaniają migdały, które muszą wyschnąć.
Zbiory najczęściej zaczynają się w sierpniu i trwają do października. W ramach ciekawostki, warto wiedzieć, iż zdrowe drzewo potrafi „wyprodukować” do 30 kg migdałów.
Jak wyglądają migdały? Składają się z czterech warstw - jądra, skorupy środkowej, zewnętrznej skorupy o zielonej barwie i cienkiej warstwy nasiennej, nazywanej brązową skórką.
W postaci w pełni wykształconej i jadalnej migdały są podłużne i lekko spłaszczone. Zapach migdałów jest dość intensywny, a smak zależy od odmiany (od słodkiego do gorzkiego).
W Polsce drzewo migdałowca występuje rzadko, można je uprawiać tylko ciepłych rejonach, głównie w południowo-zachodnich. W naszym klimacie możemy cieszyć się tylko pięknym wyglądem drzewa, ponieważ u nas owoce prawie nigdy nie dojrzewają.
Rodzaje i odmiany migdałów
Dwie podstawowe odmiany migdałów to migdał słodki i gorzki. Słodkie pochodzą z Bliskiego Wschodu i są często uprawiane w różnych rejonach świata. To właśnie ta odmiana może być spożywana w stanie surowym i idealnie nadaje się na przetwory (stąd jej szerokie zastosowanie w kuchni).
Gorzkie migdały zawierają amigdalinę, czyli substancję trującą, z której wydziela się kwas pruski. Ta odmiana produkowana jest na mniejszą skalę i ma zastosowanie głównie przy produkcji oleju migdałowego. Zapach gorzkich migdałów przypomina cyjanowodór.
Popularne rodzaje migdałów to:
- kalifornijskie - pochodzą ze Stanów Zjednoczonych, posiadają gorzko-słodki smak,
- zielone - nie są w pełni dojrzałe, mają jasnozielony kolor i meszek na zewnątrz. Ich smak jest łagodny, z lekkim uczuciem słoności. Konsystencja miękka i galaretowata,
- bio - pozyskiwane z upraw ekologicznych,
- ziemne - nazywane migdałami chufa lub tygrysimi orzechami. Posiadają słodki smak o zabarwieniu migdałowo-kokosowym. Można je spożywać surowe lub po obróbce kulinarnej,
- słone - taki migdał jest najpierw pieczony, a następnie solony, dzięki czemu uzyskuje intensywny smak,
- blanszowane - ten rodzaj pozbawiony jest zewnętrznej skórki,
- w płatkach, czyli płatki migdałowe - słodkie i chrupiące o kremowym kolorze.
Reklama
Właściwości migdałów. Czy są zdrowe?
Migdały charakteryzuje wyjątkowy skład, a regularne spożywanie przynosi wiele korzyści prozdrowotnych.
Oto najważniejsze właściwości migdałów:
- wspieranie pracy układu odpornościowego,
- zmniejszanie ryzyka rozwoju chorób serca,
- obniżanie ciśnienia tętniczego,
- przeciwdziałanie odkładaniu się złego cholesterolu,
- ochrona przed udarem lub zawałem mięśnia sercowego,
- zapewnienie uczucia sytości i wspieranie diet redukcyjnych (przy spożywaniu odpowiedniej dziennej dawki),
- zmniejszanie poziomu oporności na insulinę,
- wspomaganie układu moczowego,
- ochrona komórek mózgowych przed wolnymi rodnikami,
- zmniejszanie stanów zapalnych,
- stymulowanie pracy jelit,
- przeciwdziałanie zaparciom,
- pozytywny wpływ na metabolizm,
- minimalizowanie objawów stresu,
- korzystne oddziaływanie na skórę, włosy i paznokcie, dzięki zastosowaniu pozyskanego z migdałów oleju,
- łagodzenie nudności w ciąży.
Na co pomagają migdały? Ich zakres działania jest dość szeroki - pomagają na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, moczowego, krwionośnego, nerwowego, działają antydepresyjnie i wspierają odporność organizmu.
Na jakie schorzenia są dobre migdały i kiedy warto po nie sięgać? Oto przykłady:
- na zgagę - odczyn zasadowy migdałów może zneutralizować nadmiar kwasu żołądkowego i zminimalizować uczucie pieczenia,
- na jelita - poprzez skuteczne wspieranie bariery jelitowej, zapobiegającej przedostawaniu się szkodliwych drobnoustrojów,
- na refluks - czyli cofanie się treści żołądkowej,
- na cukrzycę - dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka migdały mogą zmniejszyć odporność na insulinę,
- na stany zapalne - dzięki tym właściwościom zalecane są osobom dotkniętym chorobami autoimmunologicznymi,
- na tkankę mózgową - stymulują mózg i wspierają walkę z chorobami mózgu, na przykład chorobą Alzheimera,
- na odchudzanie - spożywanie migdałów sprawia, iż odczuwamy większe nasycenie i łatwiej opanowujemy głód (dawka dzienna do 6 migdałów),
- na kości i zęby - dzięki zawartości minerałów, jak wapń, fosfor czy potas,
- na skórę - olej z migdałów nawilża skórę, regeneruje ją i idealnie sprawdza się przy cerach problematycznych,
- na wzrok - dzięki dużej zawartości witaminy E migdały mogą spowalniać proces zwyrodnienia plamki żółtej,
- na depresję - dzięki zawartości fenyloalaniny, która wpływa na nasz nastrój,
- na nadciśnienie tętnicze - dzięki działaniu kwasów tłuszczowych i witamin z grupy E, które wzmacniają naczynia krwionośne. Migdały są głównym składnikiem diety DASH, której zadaniem jest obniżenie ciśnienia tętniczego.
Reklama
Wartości odżywcze migdałów. Jaki mają indeks glikemiczny?
Właściwości odżywcze migdałów sprawiają, iż warto po nie sięgać i jeść z uwagi na prozdrowotne działanie. Już sam skład pokazuje, jak dużym są dobrodziejstwem dla zdrowia organizmu. Poznajmy, zatem szczegóły.
Co zawierają migdały? Te niepozorne nasiona migdałowca są zbiorem wielu witamin i składników mineralnych:
- witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6),
- witamina A,
- witamina E,
- kwas foliowy,
- białko,
- wapń,
- magnez,
- żelazo,
- fosfor,
- cynk,
- potas,
- błonnik,
- węglowodany.
Ile kalorii mają migdały? Średnia kaloryczność migdałów wynosi około 580 kcal na 100g produktu, a zatem jest dość wysoka. Przykładowo - garść migdałów to około 230 kcal. Niezależnie od tego zalecane są osobom na diecie redukcyjnej, ale w określonej ilości.
Indeks glikemiczny migdałów wynosi zaledwie 10 (IG=10), a zatem mieści się w najniższych wartościach. Oznacza to, iż te nasiona mogą jeść osoby z cukrzycą lub insulinoodpornością.
Migdały na odchudzanie
Migdały polecane są na odchudzanie, pomimo dość dużej kaloryczności i sporej zawartości tłuszczów nienasyconych. W 100g migdałów znajduje się dzienna dawka tłuszczu (50g) dla osoby dorosłej. Niezależnie od tego migdały i tak są składnikiem w dietach redukcyjnych.
Skąd bierze się takie stanowisko? Oto zależności pomiędzy migdałami a odchudzaniem.
- Nie wszystkie kalorie z migdałów są wchłaniane przez organizm.
- Zawierają dużo błonnika, który dłużej utrzymuje uczucie sytości i zmniejsza ochotę na podjadanie.
- Zawierają mało węglowodanów i są idealnym produktem w diecie niskowęglowodanowej, czyli keto.
- Są dość słodkie w smaku, więc mogą hamować apetyt na słodycze.
- Białko w migdałach wspiera rozwój beztłuszczowej masy mięśniowej.
Pamiętajmy, iż nie wszystkie migdały są sprzymierzeńcem odchudzania. W tym celu warto wybierać surowe lub prażone, a unikać solonych, smażonych i karmelizowanych. 1 migdał to 7 kcal.
Reklama
Migdały w ciąży - czy są wskazane?
Spożywanie migdałów w ciąży jest jak najbardziej wskazane z uwagi na zawartość kwasu foliowego, który pozytywnie wpływa na rozwój płodu. Dodatkowo działają zobojętniająco na kwasy żołądkowe i powodują zanik uczucia pieczenia w przełyku, czyli minimalizują zgagę w ciąży.
Produktem, który sprawdza się u kobiet w ciąży jest także olej ze słodkich migdałów. Ten naturalny produkt zalecany jest do masażu krocza.
Od 34 tygodnia ciąży można stosować regularny masaż, aby poprawić elastyczność skóry, dodatkowo ją wzmocnić i zmniejszyć ryzyko nacięcia krocza. Nie ma większych przeciwwskazań do jedzenia migdałów w czasie karmienia piersią.
Reklama
Czy migdały uczulają?
Alergia na migdały dotyka niewielką liczbę populacji (zdecydowanie bardziej powszechna jest alergia na orzechy), ale dla osób uczulonych może być też bardzo niebezpieczna. Dwa składniki odpowiadają za uczulenie na migdały - albumina i konglutyna gamma.
Objawami uczulenia są najczęściej:
- wysypka na skórze w postaci pokrzywki,
- trudności z połykaniem na skutek obrzęku języka,
- obrzęk jamy ustnej, który utrudnia oddychanie,
- wodnisty katar,
- kichanie,
- bóle brzucha,
- nudności,
- wymioty,
- łzawienie oczu.
Najniebezpieczniejszą reakcją uczuleniową jest wstrząs anafilaktyczny, któremu towarzyszą silne duszności, opuchlizna i nagły spadek ciśnienia krwi. Taka osoba wymaga natychmiastowej pomocy medycznej.
Reklama
Jak jeść migdały i ile dziennie?
Oto popularne formy spożywania migdałów:
- surowe - to najlepszy i najprostszy sposób jedzenia migdałów (prosto z opakowania),
- blanszowane - bez zewnętrznej ciemnobrązowej skórki,
- mielone - czyli mąka migdałowa, która jest zdrowym dodatkiem do wielu potraw,
- w czekoladzie - jako połączenie smaku migdałów z mleczną, gorzką lub białą czekoladą,
- prażone - z dużą zawartością błonnika, jako świetny dodatek do potraw słodkich i wytrawnych,
- w słupkach - posiekane na cienkie plasterki, wcześniej blanszowane,
- w cynamonie - ta przyprawa dodaje migdałom słodkawo-korzennego posmaku,
- w miodzie - migdały obtoczone miodem lub w słoiku w miodowej zalewie,
- łuskane - bez zewnętrznej łuski,
- w lukrze - obtoczone lukrem, czyli cukrem pudrem wymieszanym z wodą i odrobiną cytryny,
- w karmelu (karmelizowane, w cukrze) - czyli w polewie na bazie cukru i wody,
- solone - uprzednio prażone, które są dobrym zamiennikiem dla chipsów.
Ile można zjeść migdałów dziennie?
Rekomendowana dawka dzienna migdałów to 15-20 sztuk, czyli około 30g. Taka porcja uzupełnia prawie 1/3 dziennego zapotrzebowania na składniki, jak białko, błonnik, tłuszcze, magnez i witamina E.
W celu poprawy perystaltyki jelit i przeciwdziałaniu zaparciom wystarczy zjeść kilka, np. 6 migdałów dziennie, aby dostarczyć odpowiednią ilość błonnika. Należy jednak pamiętać, iż za dużo migdałów to także za dużo kalorii, a zatem zdrowa dzienna porcja, która nie powoduje przyrostu wagi to 4-6 sztuk dziennie
Warto także zjadać migdały przed snem. Wystarczy kilka sztuk, aby wyciszyć organizm i zapewnić sobie spokojniejszy nocny odpoczynek.
Co sprawia, że te nasiona mają tak dobry wpływ na organizm przed zaśnięciem? To zasługa odżywczego składu, a przede wszystkim tryptofanu, który bierze udział w syntezie serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Jednocześnie wpływa na powstawanie melatoniny (hormon ciemności), która wywołuje senność po zmroku.
Reklama
Olej ze słodkich migdałów i jego zastosowanie
Olejek ze słodkich migdałów pozyskiwany jest z nasion migdałowca. Ten produkt jest szeroko wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce, ponieważ doskonale sprawdza się w pielęgnacji włosów, twarzy i całego ciała.
Najlepiej używać oleju nierafinowanego, czyli tłoczonego na zimno, który powstaje w wyniku ugniatania nasion przy użyciu specjalnej prasy, bez udziału wysokiej temperatury. Tak uzyskana substancja zachowuje wszystkie składniki odżywcze i walory zapachowe.
Oto przykłady zastosowania oleju ze słodkich migdałów:
- na twarz - w tym przypadku olejek ma działanie na wielu płaszczyznach. Przede wszystkim zmniejsza cienie pod oczami i obrzęki. Dzięki zawartości witaminy E i kwasów tłuszczowych działa przeciwstarzeniowo i stymuluje odnowę włókien kolagenowych oraz opóźnia produkcję wolnych rodników. Olejek ze słodkich migdałów stosowany na twarz systematycznie mocno nawilża skórę, wspiera jej ukrwienie i odżywia wszystkie komórki. Zaletą jest także zmiękczanie zrogowaciałego naskórka, dlatego tez polecany jest osobom z suchą cerą. Olej z migdałów skutecznie walczy z przebarwieniami na twarzy oraz przywraca cerze świeżość i blask. Możemy go używać do smarowania w czystej postaci lub dodawać kilka kropli do ulubionego kremu lub serum,
- na włosy - wygładza, chroni, zapobiega rozdwajaniu końcówek i utrzymuje wilgoć w łodygach przesuszonych włosów i odpowiednio je nawilża. Znikają problemy z rozczesywaniem, a olej działa jak dobra maska odżywcza. W niektórych przypadkach zastosowanie oleju ze słodkich migdałów jest skutecznym uzupełnieniem leczenia schorzeń skóry głowy, takich jak atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca.
Osoby z problemem puszących się włosów mogą stosować olej z gorzkich migdałów, który wykazuje silniejsze działanie. Warto używać go na szorstkie i kręcone włosy.
Olejek z migdałów dla noworodka i niemowląt
Dla noworodka olejek ze słodkich migdałów jest bezpiecznym i skutecznym produktem do pielęgnacji wrażliwej skóry. Idealnie się wchłania, zawiera wiele cennych składników i sprawdza się przy pierwszych kąpielach noworodka.
Wystarczy wlać jedną łyżeczkę oleju do wanienki z wodą i obmywać nią dziecko. Jego właściwości sprawiają, że skóra dziecka staje się odpowiednio nawilżona, miękka i wolna od podrażnień.
Olejek ze słodkich migdałów dla niemowląt można także wykorzystywać, jako środek do masażu. Masowanie małego dziecka ma na celu zrelaksowanie i wyciszenie, dlatego warto robić masaż przed snem.
Dodatkowe korzyści to:
- poprawa napięcia mięśniowego,
- ułatwienie oddania gazów przed zaśnięciem i przeciwdziałanie kolkom,
- zwiększenie poczucia bezpieczeństwa u dziecka.
Olej ze słodkich migdałów działa też skutecznie na ciemieniuchę. Wystarczy nałożyć kilka kropel oleju na dłonie, a następnie delikatnie masować główkę dziecka. Taki masaż powinien trwać 10-15 minut. Po tym czasie miękną żółtawe łuski na główce dziecka, które można delikatnie wyczesać przy użyciu bardzo miękkiej szczotki, przeznaczonej dla niemowląt.
Jak obrać, uprażyć i blanszować migdały?
Jak obrać migdały ze skórki? Najlepszym sposobem obierania migdałów jest ściąganie skórki metodą „na zimno”, czyli moczenie migdałów. Ten sposób zajmuje najwięcej czasu i wymaga z naszej strony cierpliwości.
Migdały zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 12 godzin, następnie zmieniamy wodę na świeżą i czekamy kolejne 12 godzin. Po takim czasie możemy zacząć delikatnie obierać migdały nożykiem. Skórka będzie schodzić powoli, ale migdały obrane w taki sposób zachowują najwięcej swoich właściwości odżywczych.
Jak blanszować migdały? Blanszowanie to inaczej obróbka cieplna żywności.
Migdały wsadzamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i czekamy 10-15 minut, aż skórka stanie się lekko pomarszczona. Następnie odcedzamy i przelewamy zimna wodą. W tym przypadku nie używamy noża, ponieważ wystarczy delikatnie nacisnąć węższą końcówkę migdała i sam wyskoczy ze swojej skórki.
Jaką wodą zalewać migdały? Migdały zalewamy wodą zimną lub wrzątkiem, w zależności od metody obierania. Nie potrzebujemy do tego „specjalnej” wody, wystarczy zwykła kranówka.
Jak uprażyć migdały na patelni? Najlepiej uprażyć migdały na patelni w niewielkiej ilości. Pierwszym krokiem jest rozgrzanie patelni (bez tłuszczu) i umieszczenie na niej migdałów, rozkładając na patelni tylko ich jedną warstwę. Proces prażenia trwa maksymalnie do 5-6 minut. W tym czasie należy migdały delikatnie podrzucać na patelni lub mieszać drewnianą łyżką.
Następnie ściągamy je z patelni. Musimy sprawdzić, czy złapały już złocisto-brązowy kolor. Po wystudzeniu są już gotowe do spożycia. W taki sam sposób możemy przygotować prażone płatki migdałów.
Jak uprażyć migdały w piekarniku? Gdy potrzebujemy więcej prażonych migdałów możemy skorzystać z piekarnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180° C, układamy na blasze jedną warstwę migdałów i pieczemy do 15 minut. Sprawdzamy, co chwila ich kolor - złocisto-brązowa barwa oznacza, że nasze migdały są już gotowe.
Jak zmielić migdały? Pierwszym krokiem jest obranie migdałów ze skórki. Tak przygotowane umieszczamy w blenderze lub młynku do kawy.
Mielimy aż do uzyskania postaci mąki. Pamiętajmy, aby migdałów nie mielnic za długo, gdyż mogą zamienić się w masło migdałowe. Na koniec przesiewamy przez sitko i uzyskujemy jednolitą konsystencję.
Do czego służą migdały?
Migdały są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, ryb, deserów, makaronów, warzyw i owoców.
Oto przykłady dań z migdałami:
- ciasto - można je upiec w wielu wariantach. Jednym z nich jest wylanie spodu ciasta przygotowana masą migdałową, która jest połączeniem ubitych jajek, cukru, skórki cytrynowej, cynamonu i mielonych migdałów,
- ciasteczka - oprószone płatkami migdałowymi lub typu włoskich Cantucci, czyli migdały wymieszane z ciastem i upieczone,
- sernik z kajmakiem, czyli masa serowa polana masa kajmakową. Przygotowujemy ją w następujący sposób: wlewamy na patelnię śmietankę (30%), dodajemy kajmak i mieszając gotujemy na małym ogniu, aż do połączenia składników. Następnie dodajemy prażone migdały, moment gotujemy i czekamy do wystygnięcia. Taką masą smarujemy wystudzony sernik. Dodatkowo możemy przyozdobić go na wierzchu migdałami w całości lub płatkami migdałowymi,
- karp - pieczony w migdałach i w marynacie ze stopionego masła i miodu,
- szarlotka - posypana prażonymi migdałami,
- ciasto jeż - płatki migdałowe na tym cieście przypominają kolce jeża,
- pstrąg - panierowany w mące, jajkach i płatkach migdałowych,
- pasta - zwana także masłem migdałowym,
- łosoś - doprawiony pieprzem, solą, wysmarowany olejem, sokiem cytrynowym, obtoczony w płatkach migdałowych i upieczony,
- kurczak - pieczony w panierce z dodatkiem płatków migdałowych lub smażony w śmietanie z płatkami,
- sałatka - na słodko, na wytrawnie w połączeniu z różnymi produktami, jak sałata, feta, pomidory, brokuły czy maliny lub winogrona,
- beza - posypana migdałami lub przygotowana ze zmielonych migdałów, dodanych do ubitych na sztywno białek.
Skutki uboczne spożywania migdałów
Czy migdały szkodzą? Odpowiedz na to pytanie zależy od tego, którą odmianę wybierzemy. Migdały słodkie możemy bezpiecznie jeść bezpośrednio, bez przetworzenia i na surowo.
Inaczej jest w przypadku migdałów gorzkich, zawierających amigdalinę, czyli truciznę, zwaną także kwasem pruskim. Jest to popularny cyjanowodór, który może potencjalnie spowodować śmierć, szczególnie przy spożyciu większych ilości. Dawka śmiertelna migdałów gorzkich dla dorosłego człowieka to około 40 sztuk. Skąd takie wyliczenie?
Jeden gorzki migdał wytwarza średnio 1 mg kwasu cyjanowodorowego, czyli trucizny. Dawka śmiertelna tego kwasu dla dorosłego to 40 mg, czyli odpowiadająca 40 sztukom migdałów. Dla dzieci śmiertelna dawka to 5-10 mg wspomnianej trucizny, czyli 5-10 gorzkich migdałów.
Musimy jednak pamiętać, iż śmiertelna dawka substancji trującej zależy od odrębnych cech pojedynczych migdałów oraz masy i kondycji zdrowotnej każdego z nas. Z tych powodów ta odmiana ma zastosowanie głównie w kosmetyce.
Skutki uboczne, które mogą pojawić się po zjedzeniu migdałów to z reguły reakcje alergiczne w postaci wysypki na skórze. Najczęściej dotykają osoby uczulone na alergeny, które występują w migdałach, czyli na konglutynę lub albuminę. W niektórych przypadkach może dojść nawet do problemów z oddychaniem czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Migdały, obok wielu substancji odżywczych, zawierają także szczawiany, czyli organiczne związki chemiczne, które wiążą wapń i sprzyjają odkładaniu się kamieni w nerkach. Osoby, które borykają się z problemami nerek lub pęcherzyka żółciowego powinny ograniczać lub całkowicie wyeliminować z diety spożycie migdałów.
Musimy także pamiętać, że migdały są dość kaloryczne, a zatem ich nadmierne spożycie nie sprzyja diecie odchudzającej. Dodatkowo zawierają duże ilości błonnika, który w nadmiernej ilości u niektórych osób może wywoływać wzdęcia i zaparcia. Migdały są ciężkostrawne, szczególnie, gdy jemy je w dużych ilościach.
Czy migdały są rakotwórcze? Takie pytanie pojawia się z uwagi na występowanie w migdałach mykotoksyn, czyli toksycznych pleśni, które zostały uznane za czynnik rakotwórczy - głównie w przypadku wątroby. Z tego powodu należy spożywać migdały świeże i nieprzeterminowane, bez wyczuwalnego zapachu pleśni.
Czy pies może jeść migdały?
Takie pytanie pojawia się najczęściej z powodu chęci dostarczania pupilom cennych wartości odżywczych, jakie znajdujemy w migdałach. Owoce migdałowca są składnikiem niektórych przysmaków dla psów, ale wtedy głównym elementem takiego pokarmu jest mięso, a migdały tylko niewielkim dodatkiem.
Czy podawać je w czystej postaci? Problem nie jest jednoznaczny. Nie ma ważnych powodów, aby psa karmić migdałami, a wszelkie zdrowotne substancje można dostarczać psu w karmie i innych produktach. Migdały dla psa są zdrowe, ale mogą też być niebezpieczne.
Jeśli już chcemy dawać psu migdały, musimy pamiętać o następujących zasadach:
- dozwolona jest tylko odmiana słodka, ponieważ gorzka jest tak samo niebezpieczna, jak dla ludzi,
- psy powinny jeść migdały obrane ze skórki,
- należy podawać je z umiarem, w ograniczonej ilości (warto skonsultować to z weterynarzem), aby nie przysporzyć zwierzakowi dodatkowych kilogramów,
- właściciel psa musi pamiętać, że migdały są ciężkostrawne, a zatem za dużo migdałów może wywołać problemy żołądkowe,
- warto z migdałów zrobić przekąskę dla psa (np. obrać ze skórki i zblendować), aby uniknąć zadławienia.
Jaka jest cena migdałów i gdzie można je kupić?
Migdały kupimy w marketach, sklepach z przyprawami i ze zdrową żywnością, zarówno stacjonarnie, jak i przez internet.
Cena migdałów to 17-27 zł za kilogram, w zależności od odmiany. Płatki migdałowe kosztują 7-9 zł za opakowanie 100g.
Olej ze słodkich migdałów można kupić w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością i drogeriach. Średnia cena to 12-23 zł za 100 ml.